2020-07-07 10:22

PSD, cu un picior în reformă

 |  19:59

Răzvan Mateo Mateescu

Se termină scandalul din PSD sau de abia începe? Premierul s-a întâlnit, se pare, cu Liviu Dragnea și cu o bună parte din liderii organizațiilor locale și au pus totul la cale, înaintea ședinței BPN. Așa se face că luni, după reuniune, Ponta a anunțat că nu va mai fi nici un congres în primăvară, ci doar Consiliul Național, iar analiza eșecului de la prezidențiale se va face în celelalte foruri. Dar, cu aceeași ocazie, a mai spus că se va modifica statutul în așa fel încât reprezentanții PSD care sunt arestați preventiv sau sunt condamnați să părăsească partidul automat, prin prevederi ce vor fi introduse în statut.

În plus, Ponta duce mai departe propunerea lui Dragnea de a fi separate în PSD funcțiile politice de cele administrative și spune că acest lucru se va aplica nu numai reprezentanților locali, cum propusese vicepremierul, ci și la posturile din conducerea centrală. Asta înseamnă că și el, ca premier, va trebui să aleagă între șefia Guvernului și președinția partidului. Dar nu ne spune care îi este opțiunea.

Nu ne spune nici dacă va mai candida din nou pentru conducerea PSD.

Ce s-a discutat la întâlnirea de taină care a avut loc înaintea ședinței BPN, nu putem, deocamdată, decât să ne închipuim. Renunțarea la congres este un semn că, probabil, nu va mai fi contestată poziția sa de președinte al PSD. Dar va pierde Guvernul sau doar bravează și la Consiliul Național se va respinge propunerea lui de separare a funcțiilor și la nivel central și vom afla doar că baronii locali vor fi puși să aleagă între scaunul de șef politic și cel administrativ.

Unul dintre ei, Marian Oprișan, deja a anunțat că se va opune acestei măsuri, cu alte cuvinte vrea să fie și președintele CJ Vrancea, și șef al organizației județene a partidului. Dar va risca el nesupunerea și să rămână singur în fața Justiției? În cazul lui sunt mulți. Baronii care au fost prezenți la întâlnirea cu Ponta și Dragnea, prin participarea lor au arătat, deja, o opțiune, dar rămâne încă posibilă debarcarea premierului, printr-o revoltă a baronilor împotriva reformei pe care Ponta pare că ar vrea să o facă în partid.

În schimb, Iliescu e supărat în continuare pe cârlani, de când l-au făcut comunist, și nu a participat la BPN, cum nu a fost nici la validarea noilor miniștri, în CexN, la sfârșitul lui 2014. „Fondatorul” are încă un cuvânt greu de spus și ne așteptăm la acțiuni ale grupului pe care îl conduce din umbră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz