2019-11-15 00:19

Rămas bun, maestre Cristian Ţopescu!

 |  08:40
Rămas bun, maestre Cristian Ţopescu!

Sportul românesc este de astăzi mai sărac. Marele comentator sportiv Cristian Ţopescu a încheiat ultima transmisie a vieții sale. Vocea sa inconfundabilă a amuțit pentru totdeauna. El s-a înălțat la ceruri și a lăsat în urma sa un mare gol în presa sportivă românească.

De-a lungul vremurilor, prin comentariile sale a făcut ca ecoul marilor victorii ale sportului românesc să ajungă și în ultimul cătun din România, iar eșecurile să fie mai ușor suportate și acceptate de noi. Jovial, meticulos, educat și cu mult bun-simț, Cristian Topescu s-a respectat întotdeauna pe sine și, astfel, a impus respectul celorlalți. Cristian George Țopescu s-a născut la 26 martie 1937, în București, și a fost licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport (1970). A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua București, între 1953-1964, unde a practicat hipismul. Dragostea pentru cai a moștenit-o de la tatăl său, ofițerul de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României participantă la Olimpiada de la Berlin, din anul 1936. A cucerit titlurile de campion național în proba de sărituri peste obstacole în 1960 și 1962. După retragerea din activitatea competiţională a devenit, din 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice de vară și patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A fost redactor-șef al Redacției Sport a TVR (1992-1997) și director general adjunct al TVR (1997-1999). În lunga sa carieră de reporter și comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene. A publicat peste 200 articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum și volumele "Steaua, performanţă și prestigiu" (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, și "Fair play" (2003). În 2002 a apărut biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată "Cristian Ţopescu - Evenimente, succese, sancțiuni la microfonul TV", scrisă de Alexandru Răducanu.  A ocupat funcția de director al cotidianului Prosport, din 2003 și până la finele lui 2007. Totodată, a fost reporter sportiv la Radio Europa FM, director de relații publice, imagine și mass-media la Fotbal Club Steaua, comentator la canalul Eurosport, senior editor la Radio Sport Total și la Adevărul și a coordonat suplimentul Adevărul Sport. De asemenea, a candidat din partea Partidului Național Liberal la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, în colegiul 7 Senat din sectorul 4 al Capitalei, obținând un fotoliu de senator în legislatura 2008-2012. A fost distins cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic "Colanul de Aur" (1998), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru "Promovarea Olimpismului" (1997), Ordinul Meritul Sportiv.

La 25 octombrie 2007, președintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea). Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din București, Decorația regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

Gazetarul sportiv și scriitorul Horia Alexandrescu a sintetizat cel mai bine cât de apreciat a fost Țopescu în lumea sportului mondial: "Cristian Ţopescu este singurul jurnalist care a primit Ordinul Olimpic Colanul de Aur, în 1998, chiar de la Juan Antonio Samaranch, președintele de atunci al Comitetului Internațional Olimpic".

Descrierea pe care i-a făcut-o Ion Țiriac este, evident, „ruptă” din tenis: "Cristian Ţopescu a îmbinat talentul și sclipirea lui Ilie Năstase cu disciplina și efortul lui Guillermo Vilas. Să ne mai mirăm că a ajuns numărul 1?".

Însă, maestrul Radu Cosaşu este cel care l-a „citit” cel mai bine pe marele comentator sportiv, în cartea „La microfon, Cristian Ţopescu” scrisă de Horia Alexandrescu: "Ţopescu e prea discret, prea pudic, prea bine crescut...Ţopescu - și nu cine știe ce președinți ori prim miniștrii, ori metodiști ai educației - e cel ce ne-a creat auzul, ochiul, sufletul pentru a pricepe un meci, fie și el de tenis, de fotbal, de handbal, desfăşurat la sol, la paralele și pe toate meridianele, ba chiar la bârna din ochii fiecăruia".

Omul, prietenul şi comentatorul sportiv Cristian Ţopescu a plecat discret pentru totdeauna dintre noi. Rămas bun, maestre Cristian Ţopescu!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-28Parerea ta...

Doresc sa comentezCITESTE SI...

Lecția de scrimă a lui Orban De mai bine de 20 de ani, sportul este o Cenușăreasă a celor care s-au perindat la guvernare, indiferent de culoarea politică
28 Oct 2019

MAI VECHI...

Câinii latră, caravana trece, banii se pierd, iar sportul se prăbușește Actualul ministru al Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, se tot laudă că bugetul sportului pentru acest an este dublu față de cel de anul trecut. Dar, la o analiză mai atentă, nicăieri, în bugetul pe acest an nu se face vreo referire la suma care intră în conturile MTS din cota de 1% din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, tigări și băuturi alcoolice
22 Apr 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray