2020-02-21 15:11

Război politic estival

 |  20:09

Eduard Ivaşcu

Scaunul lui Ponta de la Palatul Victoria se clatină tot mai tare, în ciuda eforturilor sale eroice de a stabiliza situația. Cutremurul declanșat de „avansarea” sa la statutul de inculpat riscă să provoace un adevărat tsunami politico-guvernamental, care să schimbe complet peisajul de la vârful Puterii.

Mai întâi, Ponta a încercat să arunce o parte din balastul care îl trăgea în jos, renunțând benevol la șefia PSD și propunând-o, pe post de interimar, pe „fidela” Rovana Plumb. Mișcarea, mai mult de imagine, nu l-a ajutat însă prea mult, existând semne că în interiorul partidului se va declanșa un război de succesiune pe axa Dragnea-Oprișan, cu Plumb și Zgonea pe post de pioni la sacrificiu.

Apoi, luni, într-un interviu televizat, Ponta s-a arătat chiar dispus să demisioneze de la șefia Guvernului, dar numai dacă în locul său ar fi numit un aliat politic, să zicem Tăriceanu. Astfel, termenii negocierii fiind avansați, premierul aștepta probabil un semn de la președintele Iohannis, partenerul său imaginar de negociere.

Niște semne au început să apară, însă nu cele așteptate de Ponta, semn că „oferta” premierului a fost ignorată la Cotroceni. Mai mult chiar, miercuri, Iohannis a făcut pași în direcția unui război total cu Ponta, acțiunile sale fiind, practic, copy-paste din „învățăturile” lui Băsescu.

Mai întâi a fost respinsă propunerea lui Ponta pentru Ministerul Transporturilor, sociologul Mihai Fifor, pe motiv că nu are „competența și experiența managerială necesare”. Și chiar nu le are! Numai că acum, după acest „afront”, un Ponta slăbit politic, ajuns la cota cea mai de jos a aprecierii sale publice va fi oarecum obligat să iasă la bătaie cu un Iohannis aflat încă în vârf de formă. Iar în politică nimeni nu pariază pe un cal mort.

Iohannis știe asta, așa că asaltul final se va da pe toate fronturile.

Din păcate, în bătălia politică a nimerit și Codul Fiscal, care a ajuns să fie folosit mai mult electoral decât economic. Ponta a făcut din el un fel de marotă, promițând în numele PSD tăieri de taxe și beneficii pentru toată lumea, fără să insiste asupra elementului esențial: de unde va fi acoperită gaura produsă la buget de relaxarea fiscală propusă de Guvern taman în anul electoral 2016. FMI nu știe, UE habar nu are și nici chiar însuși Mugur Isărescu nu deține răspunsul la această întrebare. Motiv pentru care Iohannis se codește să promulge documentul. „Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod Fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite”, a declarat președintele, după o discuție cu guvernatorul BNR, adăugând că „(…) aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică”. Replica lui Ponta, documentată ca de obicei, nu necesită nici un comentariu: „Acum se pricepe și la Finanțe, nu numai la Transporturi!”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine