2020-07-04 00:21

Răzgândeala bulgărească

 |  19:40

Eduard Ivaşcu

Vizita președintelui Iohannis la Sofia nu prevestea nimic neobișnuit. Ambele țări sunt membre NATO și UE, iar în regiunea în care ne aflăm interesele lor ar trebui să fie relativ similare. Mai ales în contextul riscurilor de securitate din ultima perioadă.

Cu atât mai mult este surprinzătoare, pentru un observator extern cel puțin, răzgândeala bulgărească pe tema, sensibilă ce-i drept, a flotei NATO în marea Neagră.

După ce omologul lui Iohannis, Rosen Plevneliev, și-a exprimat susținerea miercuri pentru inițiativa României  de crea o forță navală comună a celor  două țări, la care să se alăture și Turcia, joi, premierul Boiko Borisov, omul forte de la Sofia, a respins orice colaborare în acest sens. Situația este în mod evident neobișnuită, mai ales în condițiile în care președintele României încă se afla în vizită oficială în Bulgaria.

Contextul intern, mai curând decât cel extern, ar putea explica parțial comportamentul prea puțin uzual al autorităților bulgare.

Spre exemplu, tot joi, o curte de arbitraj a anunțat că statul bulgar trebuie să achite firmei rusești de stat Atomstroiexport suma de 550 milioane de euro, drept compensație pentru renunțarea la proiectul centralei nucleare de la Belene. Evident că Sofia nu vrea și probabil că nici nu are de unde să plătească această sumă. Așa încât, cu certitudine, vor urma negocieri dure cu Moscova și cu UE, pentru a găsi o soluție acestei probleme: montarea reactorului deja construit de ruși, dacă Bruxelles-ul va fi de acord, sau vânzarea sa unei terțe părți, dacă rușii vor consimți.

Altfel spus, nu este deloc un moment potrivit pentru ca Sofia să își limiteze singură posibilitățile de negociere. Probabil de aici și reacția abruptă a premierului Borisov, în sarcina căruia se află rezolvarea aceastei situații. Părerea sa, exprimată și public, este că Bulgaria are mai mult a se teme din partea Moscovei de consecințe economice, decât de un atac militar.

În plus, la sud de Dunăre sunt anul acesta, în toamnă mai exact, alegeri prezidențiale. Iar Plevneliev a anunțat deja că nu mai candidează, motivele invocate fiind unele personale. Poate de aici și opiniile sale mai tranșante și mai puțin influențate de „meandrele concretului”, vorba lui Ion Iliescu. Pe de altă parte, Borisov, chiar dacă nu a anunțat că va candida, este văzut de mulți drept viitorul președinte al Bulgariei. Or, în acest context, probabil că în mintea sa răsună o vorbă veche bulgărească, care i-a ghidat mai mereu pe politicienii de la Sofia: „Întotdeauna cu Germania, niciodată împotriva Rusiei!”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-21Parerea ta...

SIRENU LU' MOS ION ROAITă
17 Iun 2016

Pentru "M Laur Razvan", n-as vrea sa te dezamagesc, dar ... poti sa astepti, mult si bine, ajutor de la usa, ue etc in speranta, desarta, de a deveni "o tara respectata ... dezvoltata economic si social" ... Visatorule idealist, raspunsul este: NEVER !!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz