2019-12-13 05:33

Reducerea evaziunii, încă un pariu pierdut

 |  18:45

Marilena Dan

Am ajuns la vorba fostului premier Ciorbea: „Ţara moare de foame!”. Culmea, chiar în vremuri de suprarecoltă, stabilizată macroeconomic şi financiar. Bani nu mai are nimeni. Nici statul, nici patronul care strigă fără să-l audă nimeni că trebuie reduse cât mai repede taxele şi contribuţiile de asigurări sociale şi că nu mai vrea să fie hăituit de Fisc.

Puşculiţa statului e atât de goală, încât Guvernul nu-şi permite nici măcar să acorde gratuit, celor care câştigă sub salariul minim pe economie, cele mai ieftine medicamente de pe piaţă. Zeci de instituţii publice au cheltuit până la ultimul sfanţ din alocările bugetare pentru primul semestru şi aşteaptă alţi bani la rectificare. Iar Ministerul de Finanţe se zbate să găsească fonduri pe care să le bage în buget, la cererea FMI, pentru a putea reduce TVA la pâine.

Nu e un secret pentru nimeni că încasările statului pentru prima jumătate a anului sunt sub aşteptări. Reducerea evaziunii e încă un pariu pierdut de Guvern. La începutul mandatului, ministrul Finanţelor promitea că va restructura „din temelii” instituţiile de control pe evaziune şi fraudă fiscală, că îi va da afară pe angajaţii corupţi de la Vamă, Gardă  şi ANAF, iar în locul lor va angaja pe alţii „competenţi şi integri”. „Nu putem să reducem evaziunea fiscală şi să avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni”, spunea Daniel Chiţoiu. Şi, culmea, a avut dreptate. La şase luni după aceste declaraţii, nu s-a întâmplat nimic. S-a făcut doar o comasare pe hârtie a celor trei instituţii de control, fără să plece nimeni acasă. Ba ieri s-a aflat că cei 1.000 de angajaţi excedentari după restructurare vor fi redistribuiţi în noua instituţie, temuta Direcţie Antifraudă. Unde, spun gurile rele, s-a pornit o adevărată bursă a şpăgilor de zeci de mii de euro pentru a prinde un post.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray