2020-02-26 22:30

Riscul becalizării Paștelui

 |  10:45
Riscul becalizării Paștelui

De mai bine de zece ani, Sfântă Lumină a Învierii este adusă în seara zilei de sâmbătă cu un avion special de la Ierusalim, de către o delegație a Patriarhiei Române.

Astfel, Sfânta Lumină este oferită la slujba de Înviere de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, clerului și credincioșilor prezenți la Catedrală Patriarhală. În schimb, protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și celelalte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București în seara zilei de sambătă, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină de la Ierusalim. Din acel moment începe goana preoților pentru a duce lumina sfântă la bisericile unde slujesc. Acest obicei al aducerii luminii sfinte de la Ierusalim, cu avionul, a dat peste cap întreaga rânduială a bisericilor ortodoxe, generând o serie de ritualuri care mai de care mai inedite. De departe, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, este cel mai revoluționar slujitor al Bisericii Ortodoxe Române în materie de inovație privind sărbătorile pascale. El adus lumina sfântă cu vaporul sau a făcut slujbă de Înviere pe plajă. Toate aceste ritualuri inedite ale lui Teodosie s-au petrecut cu girul patriarhului Daniel. Însă, aducerea luminii sfinte cu avionul de la Ierusalim nu este privită cu ochi buni de toți slujitorii bisericii. O poziție tranșantă despre acest ritual a avut preotul Ioan-Florin Florescu, care a emigrat în 2011 în Scoția, iar mesajul acestuia spune cam totul despre așa-zisa becalizare a credinței și inclusiv a sărbătorilor pascale.

„O inovație periculoasă tinde să devină tradiție în Biserica Ortodoxă Romană: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim, în seara de Înviere. Episcopiile din toată țara sunt invitate să-și trimită la aeroport delegațiile pentru preluarea luminii sfinte. Mă întreb, ce se intamplă dacă, să zicem, avionul nu poate ateriza sau zborul este anulat, cine știe din ce motive (totul e posibil). Nici nu vreau să mă gândesc la ceva mai rău. Cum ar fi să auzi la știri, „Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore” sau „zborul luminii sfinte a fost anulat, aeroportul își cere scuze pentru neplăcerile create”. Este cineva conștient de ridicolul la care expune slujba de Înviere această nouă și neobişnuită obstinație de a aduce lumina de la Ierusalim?”, a scris recent pe blogul său preotul Ioan-Florin Florescu. Acesta a emigrat în 2011 în Marea Britanie, la Edinburgh, după ce în ţară a fost, printre altele, cercetător științific la Universitatea din Iași și s-a ocupat de prima ediție critică a Bibliei din 1688.

„Până acum vreo zece ani toți credincioșii primeau lumina de Înviere de la preotul lor, luată din candela de pe sfânta masă. Abia acest obicei are o semnificație teologică veche și adâncă, nu transportul luminii de la Ierusalim, pentru că sfânta masă din orice biserică este în același timp altarul, tronul și mormântul Mântuitorului. Lumina candelei de pe sfânta masă a oricărei biserici nu este o lumină oarecare, este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos. Sunt altarele noastre mai prejos decât altarul de la Sfântul Mormânt? Atunci să trimitem avioane și după sfântă împărtăşanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată. Nu vă jucați cu imprevizibilele consecințe teologice și pastorale ale unei improvizații făcute doar pentru impresia maselor!”, avertizează preotul Ioan-Florin Florescu.

Poate că mai marii Bisericii Ortodoxe Romane, în frunte cu Patriarhul Daniel, nu ar trebui să uite de semnalul preotului Florescu, dar nici de sfatul lui de Rabindranath Tagore: „Credinţa este pasărea care cântă când zorii nu au apărut încă” . Altfel, riscăm ca în zilele Paştelui să nu mai auzim slujbele preoţilor de zbierăturile lui Gigi Becali!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine