2020-04-10 02:54

Rolul elitelor în Mica Unire

 |  13:35
Rolul elitelor în Mica Unire

La 5 ianuarie1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie1859 și domn al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor două principate.

Practic, astăzi sărbătorim 160 de ani de când Cuza a fost ales primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, demonstrându-se peste timp că acesta a fost unul dintre cei mai vizionari oameni de stat ai României. “Unirea, Naţiunea a făcut-o!”, a spus la acele vremuri Mihail Kogălniceanu, dar unirea nu se putea realiza şi fără implicarea oamenilor politici şi a figurilor culturale proeminente ale acelor vremuri.

La 24 ianuarie 1859, profitând de contextul internaţional favorabil şi de îngăduinţa Marilor Puteri, care le permiseseră să aibă instituţii comune, dar domnitori, guverne şi Adunări Legislative diferite, elita din Ţara Românească şi Moldova, cu sprijinul marii mase a populaţiei, decidea să îşi ia soarta în propriile mâini şi înfăptuia mult dorita şi visata uniune, prin proclamarea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele principate. Mica Unire, aşa cum este numit actul istoric din 1859, va fi urmată de Marea Unire de la 1918. „Alegându-te pre tine Domn în țara noastră, noi am vrut să arătăm lumii aceea ce toată țara dorește: la legi nouă, om nou. O, Doamne! Mare și frumoasă îți este misiunea! Constituţia din august însemneaza o epocă nouă și Măria ta ești chemat să o deschizi. Fii dar omul epocei, fă ca legea să înlocuiască arbitrariul, fă ca legea să fie tare, iar Tu, Măria Ta, ca Domn, fii bun și blând, fii bun mai ales pentru aceia pentru care mai toți Domnii trecuți au fost nepăsatori sau răi. (…) Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace și de dreptate; împacă patimile și urile dintre noi și reintrodu în mijlocul nostru stramoșeasca frăție”, a spus atunci Mihail Kogălniceanu.

În zorii zilei de 24 ianuarie 1859, Dimitrie Bolintineanu scria în „Dâmboviţa”: „Printr-această faptă se constată că dacă fraţii noştri de peste Milcov au dat exemplu de simtimente patriotice antice, românii de dincoaci Milcov au răspuns cu aceeaşi mărire. Demni fraţi de a fi uniţi, ei au dovedit astăzi încă o dată într-această luptă nobilă şi sublimă de cele mai rare sacrifice şi abnegaţii”.

Practic, „Hora Ardealului”, scrisă în 1848 de Vasile Alecsandri, s-a transformat în „Hora Unirii”, în 1856, iar în ziua de 25 ianuarie 1859 versurile „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română,/ Să-nvârtim hora frăţiei/Pe pământul României”, au rasunat in toată Moldova şi Ţara Românească.

Exilat după Revoluţia din 1848, mai blândă în Moldova decât în Ţara Românească, Vasile Alecsandri „pictează” emoţionant tabloul Micii Unirii, prin cuvintele sale adresate lui Nicolae Bălcescu: „Iubite Bălcescu şi voi fraţilor din Ţara Românească, voi vrednici fii ai libertăţii, primiţi urările de glorie şi de fericire ce vă facem din adâncul inimei, noi, emigranţii din Moldova. Singură izbânda Valahiei a fost în stare să ne mângăie de cumplitele nenorociri a Moldovei, căci pentru noi ţara voastră este tot o patrie”.

Atmosfera acelor vremuri este descrisa foarte bine și în versurile marelui fabulist Grigore Alexandrescu, cel care, în 1859, îi citea lui Cuza „Măriii Sale Domnului Alexandru Ioan I. Anul 1859. Pentru ziua intrării sale în Bucureşti”: „Astăzi nu ni se cer lupte, sacrificiuri de sânge,/Virtuți mari de altădată; astăzi ținta vom ajunge/Prin credință în unire, prin unire în dorinți./Mari puteri acum iau parte la destinul ce ne-așteaptă,/Orizontul se-nsenină, calea noastră este dreaptă,/Și asupră-ne se-ntinde mâna bunei provedinți”.

De 160 de ani, vorbele lui Alexandru Ioan Cuza stau scrise în cartea de aur a istoriei Romaniei: „Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aştepta de atât de mult timp.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine