2020-07-03 16:37

România a trecut pe PFA-ul primarilor

 |  11:55
România a trecut pe PFA-ul primarilor

Până în 1989, în România existau trei categorii de oameni: oameni buni, oameni răi și șoferi. După 1990, au rămas tot trei categorii de oameni: oameni buni, oameni răi și primari!

Prin ultimele modificării legislative, mai precis prin noul Cod Administrativ, primarii din România au devenit Supermanii localităților pe care le păstoresc. Astfel, primarii nu mai sunt declarați incompatibili în exercitarea calității de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală ori o întreprindere familială, întrucât aceștia pot avea întreprinderi individuale sau de familie, însă, ei nu pot să facă afaceri cu instituțiile publice, inclusiv cu primăriile. O altă modificare importantă a Codului Administrativ vizează faptul că este necesară majoritatea absolută, și nu cu majoritatea calificată, adică două treimi, ca în prezent, a consilierilor locali pentru aprobarea hotărarilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărarilor prin care se stabilesc impozite și taxe locale, celor privind participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră și în cazul celor privind organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului.

De asemenea, sunt vizate și hotărarile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorități publice, cu persoane juridice române sau străine. Ca atare, deciziile ce țin de administrarea patrimoniului local se vor lua cu votul a jumătate plus unu din consilieri și nu cu două treimi ca până acum, ceea ce va face transferul mai ușor a patrimoniului local. Practic,de acum înainte, 50% minus unul din consilierii locali sau județeni sunt trimiși în vacanță pentru patru ani deorece votul lor nu mai contează. Totodată, parlamentarii PSD-ALDE-UDMR li de la minorități au modificat sintagma "indemnizație de sedință" cu sintagma "indemnizație lunară". Astfel, sintagma modificată prevede acum că: “Pentru participarea la ședințele consiliului și ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii județeni au dreptul la o indemnizație lunară". De asemenea, indemnizația lunară pentru consilieri locali și județeni care participă la ședințele ordinare sau extraordinare ale consiliului local și ale "consiliului județean și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, respectiv a președintelui consiliului județean" și nu de 5%, cum este în varianta actuală. Mai mult, parlamentarii au hotărât ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene aleși după anul 1992 vor primi o pensie specială în limita a trei mandate. Trebuie precizat că acel cuantum al indemnizației pentru limita de vârstă se acordă în limită a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de varstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat complet de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de consilii județene. Indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public. Mai mult, Parlamentul a mai dat o mână de ajutor primarilor și a adoptat un proiect care modifică statutul deputaților și senatorilor, în sensul că aceștia vor avea dreptul legal de a intermedia relația dintre cetățeni și potențiali investitori cu administrațiile publice și locale. Practic, de acum înainte, domnule deputat ori senator poate intermedia afaceri fără nicio problemă pentru domnul primar, care a devenit peste noapte persoană fizică autorizată, adică este vătaful suprem al localității!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz