2019-12-11 09:59

S-a ajuns la seceta dorită

 |  19:31

Daniel Măgureanu

E jale mare în ţară. Seceta pârjoleşte terenurile agricole, iar unii specialişti din domeniu spun că n-au mai văzut o asemenea grozăvie de 30 de ani. Potrivit autorităţilor, suprafața de culturi agricole efectiv irigată până în prezent la nivel național este de numai 46.000 de hectare. Statistica reprezintă doar 15% din suprafața contractată pentru irigat în anul 2015, respectiv de circa 302.000 hectare.

Apa, în aceste condiţii, a devenit cel mai iubit cuvânt. Mai ales de românii care locuiesc în provincie, primii care sunt loviţi la propriu de urgie. Ţăranii au ajuns să-şi vândă animalele, pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare. Nici iarbă pe câmp nu mai este, atât de rău a fost ars pământul în vara de pomină. Cei mai amărâţi se gândesc că dacă o s-o ţină aşa, o să-şi vândă şi caii.

S-au înălţat şi rugăciuni pentru ploi, dar se vede treaba că fie Dumnezeu este ocupat cu altele, fie s-au înmulţit păcatele românilor. Această situaţie putea fi îndulcită dacă România mai avea sistemele de irigaţii disponibile la începutul anilor 1990. Dar de unde să mai fie, dacă timp de 25 ani s-a furat ca în codru? S-au furat componente ale staţiilor de irigare, s-au furat dale ale canalelor de irigaţii, s-a furat tot ce se putea fura până s-a ajuns unde suntem azi. Totul, din cauza unui amestec de nepăsare a guvernanţilor şi a unei sălbăticii civice provocate de lipsa de reacţie a autorităţilor care nu au păzit cum trebuie aceste obiective, ceea ce a invitat la vandalizarea lor.

În continuare, situaţia este aceeaşi, deşi, pe alocuri, s-a mai încercat revitalizarea sistemelor de irigaţii. Insuficient, însă. Clasa politică tratează cu lejeritate subiectul demn de siguranţa naţională. Siguranţă naţională, da, căci este vorba despre hrana românilor şi despre bunăstarea economică derivată din agricultură. Îmi vine în minte o teorie a conspiraţiei ce mă face să compar situaţia agriculturii cu acele privatizări celebre de după Revoluţie, ce au adus mari deservicii financiare statului. Parcă s-a vrut să se ajungă aici, la seceta dorită.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-16Parerea ta...

FOARTE CORECT!
12 Aug 2015

Taranul roman TAMPIT de fostul regim, ca sa se razbune CICA...tot pe el, a distrus tot sitemul de irigare, canalizare! Au furat tot ce se poate, au distrus fostele CAP-uri cu furie, cu dusmanie...inloc sa se asocieze in mici ferme...fiecare - individualist - a crezut/crede ca poate supravietui de unul singur...TEAPA! Ce s-a-ntamplat apoi? Au fugit la orase sau in strainataturi, iar acum batranii (maturii de la 'revolutie') singuri, neputinciosi, cu boli pe ei plang pe la poarta primarului vandut si ticalos sau isi vand si animalele ori le mananca!
E-ADEVARAT CE-ATI SPUS...
12 Aug 2015

Nu e nicio conspiratie! ASA AU VRUT SI-AU FACUT TOTI GUVERNANTII DE KK-T! Toti fostii ori actualii ministrii ai agriculturii ar trebui aruncati cu capu-n jos, in fantana! DAr, stati asa! Nu, ca spurca apa si nici nu prea mai e...nu in fantani (nici macar d-alea parasite) ci, IN HAZNA!
LOCUITOR
13 Aug 2015

Bai huliganule ; ia tinut pe sefi de la CAP pina in 1996 , cu secretare si contabili . Au vindut si facut praf tot . Asa sa inceput cu distrugerea agriculturi . Pe urma mafia a inceput cu retrocedarile si vinzarea pe nimic , a tot ce a mai ramas . Ia dat lui Trita Fanita si Pinalti , Nicolae , Patriciu , etc . Si dus tot afara , iar fierul la turci , cu Basescu .
ION
14 Aug 2015

Pai,tocmai ce se lauda MITOMANUL-PENAL ca a castigat pariul cu agricultura !!! Sau pariul era sa pice agricultura si romanii sa faca foamea????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray