2020-02-26 19:44

Secretele salvării lui Prigoană. Câţi români ar putea avea aceeaşi şansă

 |  19:01
Secretele salvării lui Prigoană. Câţi români ar putea avea aceeaşi şansă

Infarctullui Silviu Prigoană s-a produs exact în ziua când a debutat în România primulprogram naţional pentru intervenţie îninfarct. Nu e nici o ironie, ieri a pornit, fără tam-tam, o încercare disperatăde a face accesibilă terapia infarctului la cât mai multă lume. Ministerul a şiuitat să anunţe evenimentul sau poate nu crede că va reuşi să-l susţinăfinanciar. Este posibil ca Prigoană să fi fost primul pacient tratat din baniinoului program de sănătate. Coincidenţa, pe care ar putea s-o explice doarprezicătoarele Adrianei Bahmuţeanu, pune în lumină o situaţie tristă: ţaranoastră a aşteptat 20 de ani ca să modernizeze sistemul care atacă principala cauzăde deces!

Conformdatelor prezentate de fostul ministru al sănătăţii, Mircea Cinteză, reputatcardiolog , doar în 5 la sută din cazuri se face tratamentul corect alinfarctului, conform “standardelor de aur”, cum este denumită terapia de vârfîn domeniu. Nici în Vest nu se acoperă întreaga populaţie: unii stau înlocalităţi izolate, alţii nu ajung să cheme salvarea etc. Totuşi, trei sferturidintre occidentali au, teoretic, aceleaşi şanse de a scăpa ca Prigoană.

Românulare şanse cu condiţia să ajungă la un centru de terapie intervenţională înmaxim patru ore şi să fie stentat, adică să i se introducă în vasul “îngustat”o armătură de metal. Asta înseamnă ca omul să-şi dea seama că ar putea aveainfarct, iar doctorul să pună rapid şi corect diagnosticul. Apoi, încă dinSalvare, trebuie administrată o injecţie care dizolvă cheagul. La spital, seface o coronarografie, apoi vasul se dilată cu un balonaş şi se introducestentul. Dacă nici aşa nu merge, se se face chirurgical un by pass. Vă daţiseama că, în România, poţi parcurge toate aceste etape doar dacă ai noroc să nulipsească medicamentele, medicii să nu fie plecaţi, pe şosea să nu fie ambuteiajetc. Noroc că Prigoană a ajuns la unul dintre cele trei spitale bucureşteneparticipante la program (Fundeni, Floreasca şi Universitar). Ce făcea dacălocuia în Pucioasa?

Oricum,totul e bine când se termină cu bine. Văzând ce-a păţit Prigoană, poate vorînţelege şi alţi demnitari că infarctul nu alege şi nici nu îţi dă timp, aşacum sunt ei obişnuiţi, să mergi la doctor în Viena. Avionul e totalcontraindicat la un pacient cu durere în piept!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-28Parerea ta...

LAURENTIU_GRG
08 Aug 2010

''Ce f?cea dac? locuia în Pucioasa?''chema ghicitoarele sa-l salveze sa-i dea de deochi.. PENTRU CINE CREDE IN ASTFEL DE CHESTI,e bine sa sti ca sa previ? sau E BINE SA STI CA sa PROVOCI? un OM de la TARA(sat,comuna poate si de la un mic oras)ERA MORT, va dau dreptate, POATE SI DE UN ORAS MARE daca NU UNGEA BINE ROTITELE, SE STIE INCA DIN '89 CA IN AMBULANTA POTI FI SALVAT DAR SI OMORAT.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine