2020-02-18 03:07

Sistemul învinge mereu

 |  06:32

Robert Veress

Suspendarea generalului Florian Coldea din funcția de prim-adjunct al directorului SRI și anchetarea acestuia este o decizie parțial corectă. Există niște informații în spațiul public ce pun sub semnul întrebării cel puțin respectarea deontologiei profesionale de către acest înalt funcționar, cu rol atât de important în funcționarea statului.

Ce nu e firesc în legătură cu decizia directorului SRI este că el, Eduard Hellvig, un politician adică, preia și atribuțiile lui Coldea. Ar fi ca și când Iohannis l-ar destitui (dacă ar putea) pe Grindeanu și s-ar numi prim-ministru în locul lui. Directorul SRI are, teoretic, puteri depline în instituție, însă, în practică, predecesorii lui Hellvig au avut preponderent un rol de reprezentare, acționând ca o interfață între partea operativă a serviciului secret și clasa politică (de aici și de peste hotare), din rândul căreia au provenit. Acum, Hellvig conduce SRI și din punct de vedere operativ, având atribuțiile unui militar de carieră.

Încă și mai ciudată mi se pare numirea doamnei procuror Oana Andreea Schmidt Hăineală în funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției. Adică, „omul lui Băsescu”, așa cum a fost catalogată de binomul PSD & Antena 3 + RTV, vicepreședinte și mai apoi președinte CSM în decursul celui de-al al doilea mandat al fostului șef al statului, câștigătoarea unui proces de calomnie cu Antena 3 (în urma căruia postul de televiziune a fost obligat să-i achite daune de 10.000 de euro plus cheltuieli de judecată), este promovată acum de PSD, de la nivelul de membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, într-o funcție de demnitate guvernamentală. Ea va face echipă cu Constantin Sima, președintele Asociației Procurorilor din România, care militează pentru o lege a amnistiei și grațierii. Și cu judecătoarea Mariana Moț, din clanul Bercea Mondial (dumneaei a fost „moașa”, adică nașa până la botez, a lui „Judecător”, unul dintre copiii interlopului).

De fapt, toate aceste mutări pe scena Puterii nu sunt niște „bombe”. Ele reprezintă doar niște ajustări ale Sistemului.

Firește că este imposibil să separi „grâul de neghină” în babilonia de pe scena Puterii. Perdeaua de fum creată de multiplele dezinformări nu poate fi risipită, ca să poți ajunge să-i identifici pe „băieții buni”, dincolo de orice dubiu, în marea masă de profitori și întreținători ai Sistemului. De aceea, oamenii buni se ceartă precum chiorii pe forumuri online și pe Facebook: neavând dovezi palpabile, se bazează mai mult pe intuiție, pe impresii superficiale, pe ceea ce vor să creadă despre ceva sau cineva.

Totuși, lucrurile se limpezesc ca prin farmec, dacă schimbăm perspectiva, privind nu individual, ci în ansamblu. Dacă definim Sistemul ca ansamblul de forțe ce ne conduc de 27 de ani, totul capătă sens.

Oamenii nu sunt imuabili, se pot schimba, o pot lua razna – în sensul că nu mai vor să respecte regulile – sau pot fi expuși accidental, în toată „splendoarea” lor. Însă, Sistemul este gândit pentru a face față chiar și unor situații aparent complet neprevăzute. O asemenea situație a fost accidentul polițistului Bogdan Gigină, alta a fost catastrofa din Colectiv; și am crezut, am vrut să cred(em) că Sistemul a fost luat pe nepregătite, că o răsturnare de paradigmă e posibilă. O, dulce naivitate!…

Poate că Florian Coldea și Laura Codruța Kövesi, după ce au fost oameni ai Sistemului (fiindcă au fost, altfel nu ajungeau acolo unde au ajuns) au luat-o razna, cum spuneam, spunându-și că pot schimba Sistemul, cu adevărat, din interior.

Dacă ne uităm la ce „alianță imposibilă” s-a format împotriva celor doi (a Binomului, cum i-au numit), din indivizi și entități care sunt clar ai/ale Sistemului, ipoteza devine plauzibilă și ce se întâmplă capătă un oarecare sens. Să-i numesc doar pe principalii actori: Traian Băsescu, Elena Udrea, Alina Bica, Sebastian Ghiță, Dan Voiculescu – ultimii doi, cu trusturile lor de presă în spate (RTV și Antena 3). Dușmanii (?) de ieri, raliați în fața „Răului Suprem”.

Este limpede, din această perspectivă, că și zilele lui Kövesi ca procuror șef la DNA sunt numărate. Foarte ciudat, a fost iertată cu acuzația de plagiat, când era atât de simplu ca verdictul final să fie altul, cel real, iar lucrurile să se termine acolo. Probabil, Sistemul are în tolbă ceva mai spectaculos pentru ieșirea sa din scenă.

Nu-i nimic, poate ridică mătura doamna Schmidt Hăineală. Nu ca să curețe Sistemul cu ea, ci ca s-o încalece.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine