2019-06-19 05:57

Taraful de la Teleorman al lui Lică Sămădău

 |  13:10
Taraful de la Teleorman al lui Lică Sămădău

Schimbarea de către Liviu Dragnea a opt miniștri ai cabinetului Dăncilă și faptul că trei dintre ei revin în trupa baronului de Teleorman de la Palatul Victoria, ne-a reamintit de circul politic de acum 100 și ceva de ani, descris magistral de Ion Luca Caragiale în articolul „1907 din primăvară până în toamnă” publicat în ziarul “Adevărul” în octombrie 1907.

„În ultimul secol, puține lucruri s-au schimbat la nivelul clasei politice din România. A căzut un guvern și a venit altul, îndată toată administrația se înlocuiește. O clientelă pleacă, alta vine flămânzii trec la masă, sătuii la penitență. Și asta așa mereu și pe rând din trei în trei ani, ba și mai des uneori”, scria în anul 1907 I.L. Caragiale.

Practic, Dragnea a ținut ține morțiș să-l plagieze pe Caragiale, iar prin mișcările sale de schimbare a premierilor și a miniștrilor ca pe șosete ne-a reamintit de vorbele lui Heraclit:”Nimic nu este permanent în afară de schimbare”. Însă, comportamentul, atitudinea și dispreţul față de cei din jurul său afișat permanent de baronul răsărit din colbul Teleormanului ne aduce în prim plan personajul cu spirit satanic din nuvela “Moara cu noroc”, scrisă de Ioan Slavici și publicată în anul 1881 în volumul intitulat “Novele din popor”.

“Eu sunt Lică Sămădăul…Multe se zic despre mine, și dintre multe, multe vor fi adevărate și multe scornite...Eu voiesc să știu totdeauna cine umblă pe drum, cine trece pe aici, cine zice și cine ce face și voiesc că nimeni afară de mine să nu stie”.

Numai că azi, Lică Sămădău al lui Slavici s-a reîncarnat în Liviu Dragnea, iar porcăria din zonă Aradului ,descrisă în nuvelă, s-a mutat azi în Capitală. Statutul social de șef al porcarilor, îi conferea lui Lică Sămădău puterea de a guverna afacerile cu porci cinstite și necinstite din Câmpia Aradului. Personalitatea sa era conturată din lumini și umbre, ca într-un joc al oglinzilor paralele, și se folosea de slăbiciunile cârciumarului Ghiță pentru a-l manipula și a-l atrage în afacerile lui necurate, urmărind în acelaşi timp distrugerea acestuia. Dragnea, de astăzi, este copia cea mai reușită a porcarului Lică Sămădău, iar cârciumarul Ghiță s-a reîncarnat în miniștrii și liderii PSD care bântuie liber de câțiva ani prin București. Practic, Guvernul României și Parlamentul a ajuns taraful lui Lică Sămădău de la Teleorman, dar mai rămâne de văzut când și cum va lua foc „Moara cu Noroc numită România”!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-26Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Mofturile geambaşului de la Teleorman Au trecut doi ani de când Alianța PSD-ALDE guvernează România, mai precis de când Liviu Dragnea taie și spânzură, schimbând premierii ca pe izmene, iar miniștrii ca pe ciorapi
24 Dec 2018
Cameleonul lui Caragiale, din Bolintin Scenariul Comitetului Executiv al PSD, de săptămâna trecută, parcă a fost scris de Marin Preda, pentru că toți cei prezenți au fost parcă bântuiți de vorbele acestuia: „Cine trădează, va fi trădat!"
24 Sep 2018

PUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray