2020-08-10 03:06

Taxa pe aberație

 |  18:16

Eduard Ivaşcu

Greu de explicat situația paradoxală în care se găsește astăzi România. Pe de o parte, creșterea economică remarcabilă, printre cele mai mari din UE, certificată de Eurostat, FMI și agențiile de rating, iar pe de altă parte sentimentul tot mai palpabil că suntem conduși de un Guvern abulic, corupt și incompetent.

Ca și cum, între creșterea PIB și capacitatea premierului și a miniștrilor de a-și face treaba, ar fi un raport invers proporțional.

Telenovela cu impozitarea bacșișului ilustrează de minune această situație.

Fără priorități clare, dar ahtiat după imagine, premierul Ponta, sfătuit probabil și de diverși consilieri, vrea acum să se impună drept un fel de “înger” al luptei antievaziune, poate și pentru că poziția de “erou” la anticorupție ar fi prea gogonată.

Așa încât, într-un iureș mare, au fost luați la bastoane frizerii, coafezele, taximetriștii, chelnerii și băieții care livrează la domiciliu. Totul a durat cam o săptămână. Poziția dură, inflexibilă, aluziile ironice la „mafia” evazioniștilor en detail – acuzată că plătește criticii Guvernului din presă -, lozincile despre „toleranța zero”, toate au dispărut la sfârșitul săptămânii trecute, mai exact vineri după-amiază, vremea rezervată în statul român arestărilor grele și deciziilor controversate. Atunci a găsit de cuviință Ministerul de Finanțe să anunțe că impozitul pe bacșiș dispare, pe motiv că e prea greu de aplicat. Decizia a venit însă “ambalată”, astfel încât să nu pară o cedare a Guvernului, ci o mână întinsă mediului de afaceri.

Structura cameleonică a lui Victor Ponta, care este când premier, când deputat, când șef suprem în PSD, pare acum să se răsfrângă și asupra politicii  fiscale. Ideea impozitării bacșișului este aruncată de premier în cârca patronatelor din turism și alimentație publică, ce ar fi cerut acest lucru, iar renunțarea la impozit este pusă tot pe seama acestora, pe motiv de “răzgândeală”.

Ca un exercițiu de imaginație, dacă ar fi să punem bază pe ce spune Ponta, ceea ce în general nu este recomandabil, ar însemna că Guvernul României lucrează “by request”, pe baza dedicațiilor primite de la contribuabili. Adică impozitele și taxele sunt introduse sau desființate, după caz, fără o analiză de impact, fără o motivație clară și fără să facă parte dintr-o strategie fiscală. Adică, la plezneală! Sună aberant, știu, dar asta este realitatea în care trăim. Și care ne “taxează” pe toți.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz