2019-07-19 03:12

Trocul şi şantajul politic al limbii materne

 |  11:37
Trocul şi şantajul politic al limbii materne

Jocul de glezne făcut în această săptămână de către cei 30 de parlamentari UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, privind votul la moțiunea de cenzură a liberalilor de miercuri, s-a demonstrat că a fost doar un șantaj ordinar la adresa PSD și ALDE.

Cum așa? Foarte simplu! UDMR a condiționat susținerea la vot a PSD şi ALDE prin acordarea unor drepturi suplimetare care vor fi legiferate prin noul Cod Administrativ, elaborat de o comisie specială condusă de de deputatul PSD de Buzău Marcel Ciolacu. Practic, UDMR a cerut, iar PSD a acceptat, introducerea în lege a unor prevederi noi care extind folosirea limbii materne a minorităţilor în administrația publică. Inițial, înainte de votul de miercuri, lideri PSD, dar mai ales de la UDMR, au negat existența unei astfel de înțelegeri, dar raportul final al noului Cod Administrativ, elaborat de o comisie specială condusă de Marcel Ciolacu contrazice declarațiile oficiale ale udemeriștilor. Astfel, în acest raport se menționează că „în unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparținând minorităţilor naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile locale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii minorităţii naționale respective”. Însă, după acest articol apare trocul dintre PSD și UDMR, introducându-se un amendament potrivit căruia autorităţile locale, prin hotărârea organelor lor deliberative sau, după, caz, organelor de conducere, pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparținând minorităţilor naționale nu ating ponderea de 20%. Adică, consiliile locale sau județene pot decide să asigure folosirea limbii materne și atunci când procentul este mai mic de 20%. Incredibil, dar adevărat! Însă, atenție,acest amendament nu este dedicat doar minorității maghiare, ci tuturor minorităților naționale legal recunoscute. Ca atare, după acest troc ordinar dintre Dragnea și Hunor Kelemen, ne vom trezi cu plăcuţe care ne anunță că în localitatea respectivă limba maternă este turca, tătara, sârba, bulgara, rusa sau țigăneasca, adică limba romă. Mai mult, instanţele judecătoreşti vor fi obligate să asigure condiţii de judecată în limba minorităţilor din acea localitate. Prin anunțul de miercuri al lui Hunor Kelemen, potrivit căruia UDMR nu votează moțiunea PNL părăsind sala de vot, s-a demonstrat că șantajul parlamentărilor UDRM a dat roade, iar PSD și ALDE, adică Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au acceptat trocul propus de Hunor Kelemen.

Moțiunea PNL a picat ca urmare a înțelegerii dintre PSD, ALDE și UDMR, dar există mari semne de întrebare privind introducerea acestor amendamente administrative în favoarea UDMR. De ce? Pentru că nu a existat o dezbatere reală pe trocul ordinar dintre PSD, ALDE și UDMR, dar mai ales pe noul noul Cod Administrativ, elaborat de comisia specială condusă de Marcel Ciolacu. Dar ce mai contează o dezbatere în plus sau în minus, e suficient că noi vrem, pentru că putem!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-05Parerea ta...

NEGRO
29 Iun 2018

Ceea ce trebuia demonstrat! Eram sigur ca Liviu Dragnea inainte de manevra liderilor UDMR de a parasi sala in timpul votului, a facut noi concesii ungurilor. Este a doua oara cand acest infractor, de la inaltimea Parlamentului Roman ocupat prin demagogie si pomeni electorale scoate la mezat Romania. Cat rau vrea sa mai faca Tarii in cei doi ani si jumatate care i-au mai ramas in fruntea Romaniei? Nu mai mult de cate va trebui sa raspunda! Caci va fi viata pentru tradatori si la Puscarie. Dar nu ca cea de pe tarmul brazilian cumparat cu banii luati cu japca sarmanilor romani!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray