2019-12-15 21:24

Tusea și junghiul sportului militar

 |  14:48
Tusea și junghiul sportului militar

Sportul românesc este în moarte clinică, iar unul dintre marile cluburi bucureștene care adus glorie României - CSA Steaua București, a ajuns în pragul colapsului din cauza amatorismului managerial și a promovării excesive a incompetenței.

Declinul clubului din Bulevardul Ghencea a început după anul 2000 și a atins culmile incompetenței în mandatul de 13 ani al lui George Boroi, care a expirat la finele lui 2016. De atunci, urmașul lui Boroi, colonelul Cristian Petrea, demonstrează pe zi ce trece că este un demn urmaș a “groparului” sportului militar ajuns șmecher la COSR, și continuă, pas cu pas, opera de distrugere a clubului Steaua. Amatorismul și prostia sunt înregimentate de mult timp, fără ordin de zi pe unitate, în garnizoana “clubului de lângă inimă”, adică sat fără câini. Juristul Florin Talpan a ajuns să facă ce vrea  la CSA Steaua și refuză să reprezinte clubul în anumite procese, cum e cazul Mazilu. Comandatul Cristian Petrea se chinuie de vreo șapte-opt luni să organizeze o licitație pentru achiziționarea de echipament sportiv. În schimb, el habar nu are cum să-I plătească pe sportivii militari, fapt pentru care, joi, s-a întâlnit cu ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, ca să se lumineze cum să dea banii sportivilor neplătiți. Însă, până acum a avut grijă să bage o căruță de bani în echipa de fotbal din Liga a IV-a și în discipline sportive fără nicio tradiție în acest club, cum ar fi handbal fete, dar și să înființeze noi secții, uitând care este adevăratul obiect de activitate al CSA Steaua.

În Regulamentul de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei "Steaua", din 26.11.2013, se menționează foarte clar la articolul 5 că “Obiectul de activitate al Clubului Sportiv al Armatei "STEAUA" îl constituie organizarea și administrarea activității sportive prin selecția, pregătirea și participarea sportivilor de performanță la competițiile sportive interne și internaționale” și totodată că “Misiunea de bază a Clubului Sportiv al Armatei "STEAUA" o constituie reprezentarea Ministerului Apărării Naționale și a României, prin performanțe sportive, în competițiile sportive interne și internaționale, în mod special la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale și europene, precum și promovarea imaginii instituției militare în societatea civilă prin participarea la activități sportive, precum și în cadrul evenimentelor speciale de relații publice”. Mai direct, obiectivul CSA Steaua vizează marea performanță prin participarea la “competițiile sportive interne și internaționale, în mod special la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale și europene”. Ori în anul 2003, atunci când George Boroi a fost impus în fruntea clubului militar, CSA Steaua avea 22 de secții cu 583 de sportivi seniori legitimați, iar la începutul lui 2017 funcționau 33 de secții sportive unde sunt legitimați 542 de sportivi seniori. Practic, în 13 ani, au apărut 11 noi secții, dar numărul sportivilor seniori legitimați a scăzut cu 41. Acum, comandantul Cristian Petrea ne anunță că “în anul 2017, în cadrul C.S.A  „Steaua” au fost înregistrate 35 de discipline sportive, conform certificatului de identitate sportivă nr. 0075815/2015, dintre care 32 discipline sportive erau afiliate la Federațiile sportive naționale de specialitate, toate acestea desfășurându-și activitatea în sezonul competițional precedent. În anul 2018 s-a afiliat la federația sportivă natională de specialitate și disciplina sportivă șah, pe baza deciziei Consiliului Director al respectivei federații, nr. 5 din 25.01.2018. La începutul anului 2018, au fost adăugate în Certificatul de identitate sportivă următoarele ramuri de sport: alpinism și escaladă, bob-sanie, dans sportiv, powerlifting și schi-biatlon”.

Practic, prin colonelul Cristian Petrea, cel mai galonat club sportiv din România a ajuns să viseze la marea performanță internațională obținută de sporturi neolimpice ca dans sportiv, karate, powerlifting, kempo, sambo, polo fete sau taekwondo. Astfel spus, sporturile care au adus sute de medalii clubului din Bulevardul Ghencea și sportului românesc sunt astăzi puse pe același piedestal cu disciplinele neolimpice menționate mai sus. De aceea, probabil, colonelul Cristian Petrea refuză să facă public sumele cheltuite din bugetul Armatei de CSA Steaua pentru fiecare secție sportivă, ca nu cumva să fie perturbată pregătirea marilor performnațe! Ce mai încolo și încoace: mare, mare performanță! Dar e greu să te iei la întrecere cu vulturii, atunci când zbori pe curcani! Când Steaua era un club preocupat de marea performanță, pe tricourile sportivilor era inscripționat numele unor branduri de renume mondial cum ar fi Philips sau Ford. Acum, CSA Steaua, manageriata de omul de casă a lui Boroi, Cristian Petrea, caută sponsori ca să achite câte ceva din restanțele salariale ale sportivilor militari. Practic, “clubul de lângă inimă” a ajuns la vorbele lui Eminescu: “Stejarul crește unde este pământul bun, buruienile cresc pretutindeni”. Și în garnizoana din Bulevardul Ghencea, pământul a fost bun, dar a fost năpădit de buruienile, cu sau fără epoleți, udate din belșug ani de zile de Boroi și acum de locotenentul său, Cristian Petrea. Între timp, stejarii seculari ai sportului militar au fost retezați de ignoranța și indiferența celor parașutați de Ministerul Apărării Naționale în fruntea CSA Steaua după anul 2000, Boroi și Petrea! Adică, tusea și junghiul sportului militar!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray