2020-08-13 06:27

Umbra lui Stalin

 |  20:03

Eduard Ivaşcu

Uciderea lui Boris Nemțov, figură emblematică a opoziției anti-Putin, pe un pod aflat la doar câțiva pași de Kremlin, a șocat opinia publică occidentală și chiar și pe cea din Rusia, mult mai obișnuită cu acest mod de a face „politică”.

Stalin obișnuia să spună, în anii terorii, că „moartea rezolvă orice problemă. Nu există omul, nu există nici problema!”. Învățăturile sale par să fi prins rădăcini la Moscova, până în zilele noastre.

Politician carismatic, Nemțov a fost la apogeul carierei sale la sfârșitul anilor ’90, atunci când a făcut parte, alături de Anatoli Chubais, un alt opozant al lui Putin, din echipa de tineri reformatori promovată de fostul președinte Boris Elțîn.

Nemțov a fost chiar prim-viceprim-ministru al guvernului de la Moscova, iar Elțîn îl vedea, în acei ani, drept succesorul său la „tronul” Kremlinului. În cele din urmă, preocupat să-și asigure imunitatea pentru el și cercul său de apropiați, Elțîn l-a preferat pe Putin, un fost agent KGB, om al sistemului sovietic, lui Nemțov, politicianul cu idei liberale, considerat mult prea „nesigur”.

Deși inițial l-a sprijinit pe Putin, Nemțov și-a dat seama, în timp, de adevărata natură a sistemului controlat de acesta și de pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul Rusiei. Devenit unul dintre principalii opozanți ai Kremlinului, neobosit în acțiunea sa de contestare a puterii autoritare, Nemțov a devenit, inevitabil, o țintă.

Vizat de o propagandă naționalistă tot mai agresivă, pe fundalul evenimentelor din Ucraina, Nemțov ajunsese să fie acuzat în mass-media de la Moscova de lipsă de patriotism și trădare a intereselor rusești. La o recentă manifestație naționalistă, un portret al lui Boris Nemțov purta inscripția „organizator al Maidan-ului”, iar sloganurile înfierau „fascismul”politicienilor liberali.

„Kremlinul cultivă și recompensează cele mai joase instincte ale oamenilor, provocând doar ură și confruntare”, scria Nemțov, cu doar câteva luni înaintea sfârșitului său tragic.

Moartea sa a șocat, însă puțini sunt compatrioții săi care văd dincolo de propaganda oficială.

După atentatul de la redacția „Charlie Hebdo”, pe străzile Parisului au ieșit 1,2 milioane de oameni, într-un oraș cu o populație de 2,3 milioane. După uciderea lui Nemțov, la mitingul de la Moscova au participat 50-70.000 de oameni, dintr-un oraș de 11 milioane.

„Ideile sunt mai puternice decât armele”, spunea tătucul Stalin, a cărui umbră veghează și astăzi peste Kremlin. Se demonstrează, încă o dată, că nimeni nu e profet în țara lui.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz