2020-07-04 15:49

Un Paşte liniştit de... Poliţie!

 |  12:55
Un Paşte liniştit de... Poliţie!

Sărbătoarea Sfintelor Paşti de anul acesta a marcat o pagină neagră în istoria României şi a ortodoxiei româneşti.

„Anul acesta serbăm Sfintele Paşti într-o vreme de tristeţe, într-o vreme de pandemie, care răspândeşte oamenilor teamă, teamă de îmbolnăvire şi de moarte, iar autorităţile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii. În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeaşi biserică, în acelaşi locaş de cult cu credincioşii ei. În acest sens, casele credincioşilor din parohii devin paraclise sau capele familiale, care, prin rugăciune, ţin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credinţa comună în Hristos cel Răstignit şi Înviat”, a subliniat Patriarhul Daniel, în mesajul video de Sfintele Paşti. Ca urmare a epidemiei de COVID-19, şi a decretării stării de urgenţă, sărbătorile pascale au fost de o tristeţe fără precedent. Ordonanţele militare date de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au transformat România într-o uriaşă garnizoană păzită de politişti, jandarmi şi militari.

În noaptea de Înviere, „Hristos a înviat!” s-a auzit ca într-un hău, doar prin glasul preoţilor. Slujitorii Domnului au rămas singuri între pereţii lăcaşelor de cult, anunţând învierea lui Hristos în biserici goale şi pustiite. Glasul preoţilor a răsunat în gol, trist şi totodată disperat că doar sfinţii de pe pereţi erau martori la Învierea lui Hristos. A fost o Înviere dezolantă, cu imaginii apocaliptice care ne vor marca pentru tot restul vieţii. Cimitirele au fost transformate în fortăreţe ale căror porţi au fost zăvorâte cu lacăte şi păzite mai ceva decât arhivele Vaticanului. Poliţiştii, jandarmii şi militarii le-au interzis pământenilor să mai aprindă o lumânare la mormântul celor trecuţi la cele veşnice. Acatistul sau pomelnicul a fost înlocuit de amenda pentru „îndrăznela” de a aprinde o lumânare, de a dărui un o felie de cozonac, de a ciocni un ou roşu ori de a te împărtăşi. Locul clopotelor a fost luat de sirenele Poliţiei. Lumina Învierii a fost înlocuită de girofarurile maşinilor de jandarmi şi poliţie. În loc de lumânări, credincioşi au privit neputincioşi şi revoltaţi, de la geam, cum în noapte strălucesc doar armele militarilor şi nu lumina Învierii. Preotul, cu mască şi mănuşi, a fost transformat într-un extraterestru care se strecura pe la porţile caselor şi prin scările de bloc.

A fost un Paște liniştit de ordonanţele militare şi de Poliţie, pe care nu dorim să îl mai repetăm vreodată. Nu ne-a mai rămas decât speranța că lucrurile se vor îndrepta cât mai repede și vom putea să ne reluăm viața noastră obișnuită, de zi cu zi, cu bucuriile și momentele ei mai puțin fericite. Totuşi, şi în aceste condiţii vremelnice, „Hristos a înviat!” s-a auzit în toate casele românilor prin intermediul televizorului, şi, astfel, poate am ajuns la vorbele lui Arsenie Boca: “Hristos a înviat! înseamnă: într-adevăr Dumnezeu există!”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz