2020-04-03 08:12

Un raport făcut de Mediu arată că se putea evita dezastrul de la Săuceşti

 |  18:41
Un raport făcut de Mediu arată că se putea evita dezastrul de la Săuceşti

Poate o să vi se parăun editorial atemporal, însă veţi vedea cum aceleaşi informaţii despre inundaţiiledin 2008 şi din acest an au fost vehiculate şi sunt perfect valabile şi înzilele noastre. De fapt, toate cuvintele care descriu sinistrul pot ficoncentrate în doar câteva cuvinte: “A venit apa şi le-a luat cu tot”.

În2008,în aceeaşi lună, iulie, apele Siretului îşi făcuseră de cap în comuna Săuceşti.Au fost evacuate 2.173 de persoane, iar cota de pericol fusese depăşită cu unmetru, debitul râului atingând cota istorică maximă de 2.676 de metri cubi pesecundă. Au fost distruse complet 230 de case, iar 410 - parţial.

În2010,apele Siretului au trecut peste digurile de protecţie şi s-au revărsat în Săuceşti.Au fost evacuaţi 2.100 de oameni, aparţinând comunei băcăuane Săuceşti. Nivelulapei a ajuns la 1,5 metri, iar debitul de 2.887 de metri pe secundă a depăşitmaximul din 2008. Peste 200 de familii au fost evacuate din calea apelor, uniilocalnici rămânând în case de frica hoţilor.

Cele două ştiri depresă sunt aproape identice, cu mici deosebiri. Aceleaşi cifre, aceiaşi oameniblestemaţi să-şi ducă povara suferinţei şi aceleaşi autorităţi ignorante.

Între 2008 şi 2010,Siretul şi-a luat o pauză de un an, puţin a lipsit anul trecut să nu facăravagii. Când avem de-a face cu o situaţie care se repetă, în Criminalistică secheamă acelaşi mod de operare. Şi Siretul, de ani buni, practică acelaşi modusoperandi, îşi iese din matcă şi înghite tot ce întâlneşte în cale.

Înanul 2009,specialiştii din Ministerul Mediului şi de la “Apele Române” au trecut laverificat digurile din judeţul Bacău şi se spunea atunci că atenţia s-aconcentrat pe râul Siret, în localităţile Filipeşti şi Săuceşti, şi pe Trotuş, îndreptul altor comune. Concluziile acelui raport au fost destul de pesimiste,specialiştii susţineau că au analizat şi planurile de apărare împotriva inundaţiilor,în perioada 2010-2013. Constatau cu amărăciune că fuseseră trimise, spreavizare, către Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău doar 60 de planuri, dintotalul de 93.

Concluziile mai arătaucă existau puncte critice cu eroziuni ale malurilor ce puneau în pericol zonelelocuite. La sfârşit, arătau nevoia urgentă de fonduri pentru a se investi înpunctele critice cu eroziuni ale malurilor: “Pe Siret, îndiguire mal drept, în comuna Săuceşti, tăiere cot râu Siretîn zona Hârleşti, comuna Filipeşti şi amenajare râu Trotuş (...)”. Sespunea că mai trebuiau bani pentru completarea stocurilor de apărare şi altemateriale specifice intervenţiei în caz de inundaţii.

Privind la televizornebunia făcută de Siret, credeţi că indicaţiile înscrise în acel raport au fostrespectate în vreun fel? Aveţi vreo clipă îndoiala că şefi de la Ape sau de la Mediuau avut curiozitatea să-l citească? Cine ştie în ce sertar zace printre coperteleunui dosar prăfuit.

Din moment ce s-alucrat la aceste atenţionări, şi ele nu au fost luate în calcul, cineva artrebui să răspundă pentru infracţiuni de abuz în serviciu sau neglijenţă cuconsecinţe deosebit de grave. Aşteptăm autosesizarea din partea Parchetului.

Potrivitstatisticilor, comuna Săuceşti (atestată în anul 1930) are o populaţie totalăde 4.105 locuitori şi un număr de 1.435 de gospodării. Ca structură pe naţionalităţi,în urma recensământului populaţiei din anul 2001, un număr de 3 cetăţeni s-audeclarat maghiari, 11 ţigani, iar restul de 4.091 s-au declarat români. Suprafaţă:arabil - 3.628, din care - livezi 30, vii păşune 683... Mai are rost să vă împuicapul cu pământul de sub ape?

O fi şi naturavinovată, dar în cazul ravagiilor făcute de Siret s-ar putea să fie vorba de oculpă comună.

Un om necăjit, supăratcă a rămas pe drumuri, a spus că autorităţile au ridicat un dig de 20 de centimetri.Înalt cât cizmele de cauciuc ale Elenei Udrea pe care le purta când a vizitatsinistraţii din Dorohoi.

Sinistraţii nu mai aude ce să fie disperaţi. Gesturile preşedintelui (s-a aplecat să vadă un bebeluşaflat într-un cărucior, a pus palma pe umărul unei localnice) le rezolvă deacum problema.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-24Parerea ta...

BAIETEL
03 Iul 2010

Raportul de la MEDIU indica ca se putea evita dezastrul de la SAUCESTI. DAR cind va aparea si un RAPORT despre EVITAREA colapsului in care a fost indusa R O M A N I A, prin alegerea unui conducator iresponsabil, incapabil la nici 20 de ani de la cataclismul sistemului socialist.
FRANK ZAPA[KING]
04 Iul 2010

Tov LIDIA MITCHEVICI-in aceste momente va privesc uimit pe ecranul unui tv.,uimit pt ca nu-mi pot da prea bine seama,daca sunteti sub efectul unor droguri puternice,ori ,FOAMEA'este atit de crincena incit fara cricnire repetati precum banda magnetica,ori vre-un c.d.ce vi s-a ordonat sa spuneti. incredibil ce tehnica de dezinformare puteti folosi-STITI CINE ESTE PRES. CONSILIULI JUDETEAN BACAU?Stiti pe mina cui au fost BANII IN ULTIMII 10 ANI,DA CE SPUN EU 10 ANI,STITI CINE A STAPINIT ACEST JUD
FRANK ZAPA[KING]
04 Iul 2010

HREBENCIUC tov mitchievici-AMICUL PATRONULUI DV .SORIN OVIDIU VINTU-asa ca ati cerut foarte bine-o ancheta ,judiciara,care sa scoata adevarul la lumina.numai ca dupa,veti sari,asa cum ati sarit si in cazul voicu,sa ne explicati foarte doct CUM LI SE INCALCA DREPTURILE INFRACTORILOR IN ROMANIA-sunteti mai mult decit jalnici,si nu-i de mirare ca nu va citeste nimeni si ati falimentat GARDIANUL-va meritati soarta.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine