2020-04-10 07:07

Vasile Blaga: “Terminaţi cu protestele, că dacă picăm noi, cădeţi şi voi”

 |  19:55
Vasile Blaga: “Terminaţi cu protestele, că dacă picăm noi, cădeţi şi voi”

Ieri au început protestele sindicaliştilor,din cauza reducerilor salariale şi a măsurilor de austeritate dictate deGuvern, însă la acest moment nu există un bilanţ exact privind numărul departicipanţi pentru fiecare judeţ al ţării. Cea mai pregnantă manifestare denemulţumire a fost cea a poliţiştilor care au cerut sindicatului lor - SindicatulNaţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual - să-i ajute să-şirecupereze banii pierduţi.

Ieri, Marian Gruia, liderul acestei formaţiuni,spunea că este foarte posibil ca acţiunea să nu fi atins dimensiunile scontate,mai ales din cauza faptului că dimineaţa, foarte devreme, ministrul de interne,Vasile Blaga, i-a chemat la el pe toţi şefii din ţară să le explice căprotestele nu au nici o legătură cu Statutul Poliţistului. În principal,oamenii legii spun că îşi vor reduce activitatea tot cu 75%, cu acelaşi procentpe care Guvernul Boc l-a debitat. Aţi aflat deja că poliţiştii nu au mai vrut sădirijeze în intersecţii sau pe marile bulevarde, refuzând să mai dea amenzi şoferilorcontravenienţi. Tot ca o formă de protest a fost şi renunţarea la patrulare,cetăţenilor, victime ale unor agresiuni sau tâlhării, recomandându-le să sunela 112.

Cea mai importantă decizie a sindicaliştilordin Poliţie este pe departe cea de a nu participa la audieri în dosarele penaleşi de a nu pune în executare hotărârile judecătoreşti sau mandatele dearestare. Refuzul oamenilor legii însă poate afecta serios actul de justiţie.Se pune problema dacă nu cumva, atunci când nu se pun în executare mandate dearestare, nu ajută la zădărnicirea executării pedepsei şi atunci fapta poliţiştilorprotestatari s-ar putea transforma în favorizarea infractorului. Marian Gruia spune că acţiunile lor, care vorfi pe termen nelimitat, se aseamănă cu protestele magistraţilor din toamnaanului trecut. Totuşi, poliţiştii nu sunt magistraţi (procurori sau judecători),statutul lor diferă ca de la cer la pământ. Procurorii sunt cei care îşi asumăresponsabilitatea anchetelor, iar poliţiştii, ofiţeri de cercetare penală, judiciariştii,lucrează sub coordonarea şi supravegherea procurorilor.

Ce o să se întâmple când elevii vor ieşiseara de la şcoală şi vor fi atacaţi de bande de cartier? Cine va interveni înapărarea lor?

Sunt circa 150 de posturi de poliţie cu unsingur lucrător care şi-au terminat programul ieri, la ora 16.00 fix. Şi aceştişefi de post protestează pe motiv că au nevoie de ajutoare, dar degeaba, fiindcăschemele de personal bugetar trebuie reduse şi nu amplificate.

Forma de protest prin “exces de zel”, pentrucare s-a mai optat, în sensul că la punctele de frontieră se verifică “la sânge”toate maşinile, care intră şi ies din ţară, şi-a atins scopul. La Arad, spreexemplu, ieri după-amiază se paralizase circulaţia pe câteva sute de metri.

Se spune că Vasile Blaga, când i-a chemat pecapii poliţiilor din ţară, le-ar fi spus, “dacă picăm noi, vă duceţi şi voi grămadă,aşa că terminaţi cu prostestele”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine