2020-04-08 08:10

Viaţa Mădălinei Manole putea fi salvată

 |  19:33
Viaţa Mădălinei Manole putea fi salvată

În cazul Mădălinei Manole, procurorii aucontinuat audierea persoanelor care au intrat în contact cu artista în ultimelezile de viaţă. Se mai aşteaptă rezultatul analizelor toxicologice de laborator şiapoi se va închide dosarul, soluţia sinuciderii fiind cea mai probabilă. Spredeosebire de alte persoane care aleg să moară prin spânzurare sau aruncare dela etaj, lăsând în urmă un scurt bilet de adio, Mădălina Manole a manifestatparcă o dereglare de comportament, ce a culminat cu o sinucidere bizară.

Fără îndoială că, dacă s-ar fi apelat la unconsult de specialitate, s-ar fi aflat dacă exista o formă de suferinţă psihică.Însă, indiferent de denumirea medicală pe care ar purta-o boala ei, din mărturiilesoţului se poate deduce că manifestările prezentate pot fi încadrate în anumitetipare. Era bolnavă Mădălina Manole? Avea creierul afectat? Oricum, starea încare intrase nu se mai ameliora de la sine şi cea mai bună dovadă că aveanevoie de tratament este că artista a încercat de trei ori să se sinucidă. Deşiprezenta anumite simptome, ea le nega, ceea ce înseamnă că familia era cea caretrebuia să-şi dea seama că Mădălina Manole devenise o pacientă care avea nevoiede ajutor.

Iată nişte gesturi, simptome care s-audezvoltat treptat, de-a lungul mai multor luni (soţul ei a spus: “A început sădevină tot mai tristă”), deşi nu e obligatoriu să fi fost observate încă de ladebutul bolii.

Tratatele de specialitate descriu o persoană ceîşi poate pierde interesul pentruactivităţi care în trecut îi făceau plăcere. Petru Mircea despre soţia sa arelatat într-un interviu: “Pe 11 mai, cu o zi înainte de lansarea albumului, şi-amanifestat o teamă, despre care nu am putut să înţeleg atunci şi dorinţa să numai apară nicăieri”.

O altă treaptă a afecţiunii se referă la izolarea socială. Colegii de trupă ai Mădălineiau fost audiaţi de anchetatori şi au declarat că în ultimul an, colega lor arfi avut o depresie, se izolase de prieteni şi era mult mai retrasă.

Tulburăriale gândirii sau dificultăţi de organizare a gândurilor, cum ar fi rostirea decuvinte fără sens. Iatăcum o descrie soţul ei: “Avea nişte stări ciudate ce apăreau la mijlocul săptămânii.(...) Când intra în stările acelea spunea mereu că vede toată dragostea de caree înconjurată. (...) Doar că aşa simte ea, că pentru a ne fi nouă mult maibine, ea trebuie să ne vegheze din altă parte”.

Conţinutul mesajului lăsat de Mădălina şi reţinutîn memoria propriului telefon trădează o formă ciudată de a-şi lua rămas-bun.“Sunt un rebut... Aspectul fizic e de vină... N-aveţi voi nici o vină, a fostdoar vina mea... Vă pupic pe toţi”. “Vă pupic” îl foloseşti când pleci vesel deacasă, mă întorc repede, “vă pupic”, mă duc şi vin imediat. Răzbate o discrepanţăîntre gestul (de a se sinucide) şi finalul mesajului “vă pupic”, dar chiar şi îninteriorul textului remarcăm diferenţa de ton între “sunt un rebut” şi “văpupic”.

Al doilea gest care conduce spre concluziaunei afecţiuni apare tot în biletul de adio: “Îmi iubesc îngeraşul, dar trebuiesă-mi iau adio”. Afirmaţia “îmi iubesc îngeraşul” este superbă, “dar trebuie”nu avea ce căuta. Este absurdă, e ca şi cum ar fi spus “îmi iubesc îngeraşul,nu mai am timp, dar trebuie să merg la repetiţii”. Când spui “îmi iubesc îngeraşul”pare un automatism rămas în subconştientul ei de pe vremea când era sănătoasă, “dartrebuie să mă sinucid” sunt vorbele rostite de un om care şi-a pierdut minţile.

În 17 iunie, procurorii au stabilit că Mădălinaa înghiţit circa 30 de pastile de Paracetamol şi Ibuprofen, pentru a se omorî. Chiardacă a fost un debut demonstrativ prin care nu şi-a dus planul la bun sfârşit, atreia oară (sau a patra?) a fost “încununată” de “succes”. Ca să înghită oasemenea otravă, înseamnă că Mădălina a fost transportată într-o lumehalucinantă şi delirantă. Un om normal nu putea să dea pe gât o asemeneacantitate (legiştii au găsit în stomac aproape 400 ml de substanţă), când nu îţiplace ceva bei şi scuipi imediat. Din moment ce a reuşit să bea pesticidul, poateduce la concluzia că toate funcţiile îi erau abolite.

Chiar dacă Mădălina Manole a refuzatcontrolul medicilor, era vital ca apropiaţii să o ducă într-o clinică despecialitate. Spre exemplu, putea fi sedată şi transportată fără ca ea să ştie.Avea mari şanse să se vindece. Aşa cum au reuşit să ţină sub tăcere episoduldin 17 iunie de la Spitalul de Urgenţă, când a luat pastilele, probabil şi înaceastă situaţie familia ar fi putut aranja să nu transpire nimic în presă.Teama (falsă, de altfel) de a nu se afla de boală şi de a nu se face de râs audus la inevitabilul sfârşit.

Din păcate, ignoranţa celor din jur i-adeschis Mădălinei Manole drumul spre sinucidere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-24Parerea ta...

BAIETEL
24 Iul 2010

Sedata si transportata, fara sa stie.Te discrediteaza complect, astfel de afirmatii.Notiuni elementare de deontologie medicala lipsesc, dar metode comuniste detii. Scoate rapid articolul, discrediteaza lidia!
DANIELA
24 Iul 2010

Acum,pare 'simplu' sa facem o analiza si sa tragem concluzii:(Pt 'ignoranta' vor plati toata viata...desi eu n'as numi'o asa...pur si simplu,in astfel de momente esti depasit,incerci sa faci totul,crezi chiar ca ai si facut...de'abia dupa tragedie realizezi ca se putea mai mult....depinde si de anturaj,de toti cei care'ti dau sfaturi...de multe ori,din prea multa iubire se iau deciziile cele mai dezastruoase...nu intentionat,nu din prostie..bilantul constiintei tale il faci 'dupa':(...
DANIELA
24 Iul 2010

Si inca ceva...acel 'debut demonstrativ' iti da o oarecare 'speranta'...esti constient ca se vor repeta,dar mintea celui care asista refuza sa creada ca se poate trece de la demonstratie la un act final,aplicat cu atata precizie,raceala...nu iei actul ca pe un semn,un strigat disperat,un semnal...va spun astea dintr'o experienta trista,nu din carti...:(ramai marcat,te obsedeaza intrebarea retorica..de ce n'am facut totul..dar nimeni nu'i sigur ca 'totul' o putea salva...
DANIELA
24 Iul 2010

E foarte usor sa pui acest titlu articolului..suna bine 'putea fi salvata'...dar nu exista certitudini,doar supozitii...nimeni nu detine adevarul absolut...corect era sa puneti un semn al intrebarii..'putea fi salvata?????"..sa va intrebati e corect,sa afirmati..nu!!!
ERETELE
25 Iul 2010

Auzi formulare ! „Din moment ce a reusit sa bea pesticidul,poate duce la concluzia ca toate functiile ii erau abolite ” Draguta lidia eu cred ca TU aveai anumite functii abolite atunci cand ti-ai varsat OTRAVA in OTREAPA de articol. Banuiesc ca ai „invatat ”la universitatea Spiru Haret,cursuri la teledistanta ;de cunostinte medicale ,ce sa mai vorbim! Lasa-te de scris ,te descurci mai bine pe la televiziunile lui FELIX si ale lui NUS.
ERETELE
25 Iul 2010

Lidiuta lasa PRESA in pace oricum esti paralela cu orice subiect pe care il abordezi. Indemnul meu :renunta si pleaca la manastire,de preferat ,in RASARIT,de unde se pare ca iti tragi originele.Ar deveni aerul mai respirabil in ROMANIA !
STOENESCULAZAR
26 Iul 2010

Esti o scarba nesuferita. Prea le stii pe toate. Iti doresc sa falimentezi ,,ziarul" impreuna cu felcerul Valcu pentru ca il criticati cu atata venin pe Basescu
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine