2020-07-15 15:14

Viermi pe pacienți și aer condiționat pentru deținuți?

 |  16:54

Robert Veress

Sănătatea, prioritatea absolută a Guvernului. Vorbe mari, pentru... nu o să zic un premier mic, dar au trecut peste două luni de la acea declarație a domnului Cioloș și constatăm că, de fapt, Executivul are o cu totul altă prioritate: investițiile în penitenciare, grija față de deținuți.

Mulți susțin că vicepremierul Vasile Dîncu face jocurile în Cabinetul Cioloș, iar ce se întâmplă de la 1 iulie încoace constituie un puternic argument în favoarea acestei idei. O mare cruciadă a fost pornită de Guvern pentru construirea de noi penitenciare și îmbunătățirea condițiilor din penitenciarele existente. Alternativ, se propune amnistierea, în masă, a condamnaților cu perioade reduse de încarcerare, unde se încadrează majoritatea politicienilor și afaceriștilor corupți. Vârful de lance al acestei campanii este ministrul Justiției, Raluca Prună, susținută îndeaproape de Dîncu.

Am urmărit atent această campanie, iar felul în care s-a desfășurat mă face să cred că Dîncu, un strateg media, nu este străin de nimic. Și când spun nimic, mă refer implicit la revoltele din închisori. Ca să-și atingă scopul (declarat), acela de a obliga societatea să accepte că e nevoie imediată de îmbunătățirea condițiilor de încarcerare, Dîncu știe că e obligatoriu ca pe toate posturile TV să se dezbată subiectul. Cum poți să faci asta? E nevoie de scandal.

După luni de zile în care știrile despre penitenciare au fost sporadice, am avut o avalanșă:

Vineri, 1 iulie, Ministerul Justiției și Autoritatea Națională a Penitenciarelor anunță aprobarea unui plan de îmbunătățire a condițiilor de detenție din penitenciare. D-na Prună declară că au fost alocate 854 de milioane de euro pentru construcția de penitenciare, dar suma tot nu este suficientă, iar societatea ar trebui să dezbată dacă nu e cazul să se ia de la Sănătate și de la Educație, pentru a se da la pușcării, ca să evităm amenzile cu care ne amenință CEDO și care s-ar cifra la 80 de milioane de euro anual. Dacă nu, să dăm o amnistie, că așa nu se mai poate, au și deținuții demnitatea lor. Dîncu iese și el la TV și reia ideile ministrului Justiției, pretinzând că în penitenciare sunt condiții medievale. Jurnalistul Dan Tapalagă le dă replica celor doi, în Hotnews, dovedind că aceștia mistifică adevărul. În esență, deși Prună a pretins că există un deficit de 9.000 de locuri în închisori, anul trecut au fost mai puțin de 30.000 de persoane încarcerate, mult sub media ultimilor 26 de ani. Deci, ideea cu amnistia pare determinată de dorința de protejare a politicienilor infractori. Dar sună altfel, mai soft, când e propusă de Prună și nu de un Mădălin Voicu sau Nicolae Păun.

Luni, 4 iulie, a doua zi după lobby-ul pro-deținuți al ministrului Dîncu, un deținut de la penitenciarul Rahova își incendiază celula. Ocazie cu care aflăm, de la aceeași doamnă Prună, că deținuții au dreptul să aibă asupra lor brichete! Argumentul, și mai halucinant: lor nu li se aplică legea anti-fumat (prevederea referitoare la interzicerea fumatului în spații publice închise). Deci, au nevoie de brichete... Pe acest subiect (al deținutului care și-a incendiat celula) am regăsit, în presă, trei comunicate ale penitenciarului Rahova, unul al Poliției, trei declarații ale ministrului Prună în zile/la ore diferite.

Tot luni, 4 iulie, Raluca Prună anunță „declanșarea unei dezbateri publice pe tema situației din penitenciare”.

Marți, 5 iulie, Vasile Blaga susține public ideea amnistiei, lansată de binomul Prună-Dîncu.

Joi, 7 iulie, Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Claudiu Bejan, a declarat că a dispus un control intern la Penitenciarul Poarta Albă în urma declarațiilor unui deținut în care acuză doi gardieni de implicare în trafic cu substanțe și obiecte interzise în penitenciar. Acuzații ale deținuților la adresa gardienilor se fac zilnic, se întâmplă că despre aceasta să aflăm din gura directorului ANP, care să dispună și ancheta.

Vineri, 8 iulie, moare un deținut cu afecțiuni cardiace la Penitenciarul Jilava. Se mai întâmplă să moară oameni în penitenciare, nu prea se spune public, de data vestea a fost trâmbițată.

Luni, 11 iulie, încep protestele în penitenciare. Deschizător de drum este Penitenciarul Iași, unde protestul este, inițial cuminte, verbal, ulterior se lasă cu incendiere, iar când incendiul este stins, se intră în greva foamei.

Miercuri, 13 iulie, moare un deținut în Aiud, de pe urma unui stop cardio-respirator. Iarăși este știre de interes național.

Tot miercuri, 13 iulie, „mai mulți deținuți din cadrul Penitenciarului Bistrița au protestat, miercuri, în semn de solidaritate cu revendicările persoanelor aflate în celelalte penitenciare din țară, unii refuzând pâinea, alții în schimb urcându-se pe acoperișuri sau incendiind materiale textile în celule”. Proteste mai sunt în alte 11 penitenciare. Ai senzația că gardienii au plecat din închisori, după ce au pus lacătele pe uși, iar deținuții sunt de capul lor.

Tot miercuri, 13 iulie, „prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, îi propune ministrului Justiției, Raluca Prună, un plan de urgență în cazul sistemului penitenciar și arată că una dintre măsuri ar trebui să fie un dialog cu deținuții”. Planul fostului ministru al Justiției este re-amenajarea ca închisori a mai multor cazărmi dezafectate.

Tot miercuri, 13 iulie, „Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, într-o emisiune la Realitatea TV, că situația tensionată din penitenciarele din România poate fi rezolvată prin negocieri și dialog, adăugând că este nevoie și de o dezbatere publică pentru a convinge societatea că este nevoie de investiții în sistem”.

Joi, 14 iulie, Raluca Prună spune că suntem într-o situație de criză, cu referire la protestele deținuților. Refuză să ia în discuție destituirea conducerii ANP, fiindcă este criză, dar sunt convins că nu s-ar opune dacă, tot fiindcă este criză, Guvernul ar suplimenta, printr-o ordonanță de urgență, bugetul penitenciarelor, tăind de la Sănătate și Educație, așa cum a propus, în urmă cu ceva zile...

Mai lipsește din schemă președintele Iohannis, care să ne spună că așa nu se mai poate în închisoarea lui, din Cotroceni.

La un post de radio de știri am auzit o afirmație de genul „situația din penitenciare a împărțit societatea în două: jumătate cer să se facă ceva, să fie condiții de detenție mai umane; alții spun că, atât timp cât mor oameni din cauza condițiilor din spitale, ar trebui amânată discuția referitoare la deținuți”.

Sper că cel care a făcut această afirmație se înșală și că e mult mai mare numărul celor conștienți că prioritățile societății noastre sunt altele decât cele pe care se străduiesc din răsputeri să ni le impună alde Prună, Dîncu, Blaga. Poate că ideea lui Predoiu nu e atât de rea, cred că e mult mai ieftin să fie amenajate închisori în cazărmi dezafectate, decât să fie construite altele noi. Dar și o soluție mai economicoasă ar trebui aplicată abia după ce nu vom mai avea în sistemul de sănătate cazuri precum Colectiv, Hexipharma, bebelușii din Argeș, Spitalul  de Arși - ultimul prezentat, pe larg, marți și miercuri în PUTEREA, fiind completați, joi, de echipa lui Cătălin Tolontan.

Cu alte cuvinte, sper că niciun om bine intenționat nu va pretinde să montăm aparate de aer condiționat în închisori, înainte de a ne asigura că nu vom mai găsi viermi mâncând din pacienți.

P.S. Aștept de la domnul Dîncu studii adevărate, care să probeze că procentajul infractorilor și mai ales al infractorilor recidiviști este cu atât mai redus, cu cât condițiile din închisori sunt mai bune. Și să-l întrebe pe Breivik dacă și-a mai revizuit atitudinea. Ca să avem o bază pentru o discuție ulterioară, când vom fi scos la liman sistemul public de sănătate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-18Parerea ta...

AUTOR
17 Iul 2016

Este simplă matematică. Nu avem bani și de unele, și de altele.
@AUTOR...
17 Iul 2016

Dacă nu avem bani pentru că România este belită de piele de spoliatorii politici, atunci să cerem/cereți VOI, NOI, TOATĂ LUMEA CA, ATÂT DNA-UL, JUSTIȚIA SĂ-ȘI FACĂ TREABA, IAR LEGISLATIVUL, APOI GUVERNUL SĂ MODIFICE DRACULUI LEGILE , art.din CONSTITUȚIE...ȘI SĂ CONFIȘTE TOATĂ AVEREA PARLAMENTARILOR, HOȚILOR, AFACERIȘTILOR, INTERLOPILOR, să le ia casa, masa, gazonul de iarbă, terenurile, până la fundație, lăsându-i în curu gol, așa cum au fost TOȚI în 89, și-atunci or să se găsească bani pentru penitenciare, pentru spitale, cămine de bătrâni, etc...SAU, TOȚI FOȘTII ȘI ACTUALII SINIȘTRII DE JUSTIȚIE, JUDECĂTORII, TOȚI FACTORII DE DECIZIE SĂ PLĂTEASCĂ DIN SALARIUL, PENSIA LOR CONDAMNĂRILE DE LA CEDO!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz