2020-08-11 16:56

Vremuri interesante la orizont

 |  16:39

Eduard Ivaşcu

Să te ferească cerul de vremuri interesante, zice un vechi proverb chinez, mai actual astăzi ca niciodată. Pentru că, de data asta, se pare că vremurile interesante chiar ne-au ajuns din urmă și sunt atât de palpitante, încât nimeni nu are nici o idee despre ceea ce urmează să se întâmple. Și nu e vorba doar de România, senzația este că lumea, în ansamblul ei, își pierde reperele și intră într-o zonă periculoasă și necunoscută, cel puțin pentru cei care nu au trăit epoca Războiului Rece.

Alegerea lui Donald Trump la Casa Albă a fost doar șocul care ne-a dechis ochii, un efect al unor cauze mult mai adânci, prezente în politica mondială de mai mult timp și tot de atunci ignorate.

Globalizarea și toate fenomenele asociate ei – mai ales viteza cu care acestea au fost impuse - sunt printre cauzele care stau la baza situației în care se află lumea astăzi. Muncitorii și clasa de mijloc din Vestul bogat, victime colaterale ale marșului de neoprit al comerțului liber și outsourcing-ului producției și serviciilor în țări mai sărace, și-au luat acum revanșa. Sau cel puțin așa cred ei pentru că, în cele din urmă, un populist miliardar ca Trump, care toată viața a căutat metode pentru a păcăli Fiscul, nu are cum să reprezinte „clasa muncitoare” altfel decât prin vorbe. Faptele sunt cu totul altceva, lucru pe care se pare că, după o primă vizită la viitorul loc de muncă și o discuție cu Barack Obama, Trump a început să îl înțeleagă. 

Nici nu ar putea fi altfel, pentru că, dacă ar încerca să pună în practică toate promisiunile pe care le-a făcut în campanie, America ar risca probabil un război civil. Atitudinea sa din campanie privind minoritățile de orice fel a lăsat urme adânci și a creat o stare de nesiguranță și teamă pentru o mare partea a populației pe care acum va trebui să o conducă. 

Chiar din momentul anunțării rezultatelor a început un val de proteste în marile orașe americane, care continuă și în prezent, iar orice măsură negândită anunțată de Trump în această perioadă poate fi scânteia care să declanșeze o reacție în lanț. Speranța, chestia aceea fragilă care moare ultima, este că Trump va pune mai mult accentul pe pragmatismul său legendar, care i-a adus de altfel succesul în afaceri, și va evita astfel inflamarea situației. 

Trump merită o șansă, trebuie lăsat să ia propriile decizii, spune chiar Barack Obama, președintele “prea normal” pe care majoritatea americanilor începe deja să îl regrete. Trump și-a câștigat dreptul la o șansă, doar că nu va fi un cec în alb, așa cum probabil că i-ar plăcea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz