2019-10-15 05:20

Zbor deasupra unui cuib de matracuci

 |  11:10

Robert Veress

Igor Dodon e președinte în Moldova și, de acum, incertitudinea se aprofundează în privința parcursului european al țării - surori și al continuării aproprierii de România. Mai curând se întrevede o strângere a relațiilor Chișinăului cu Moscova.

Donald Trump, pe care Igor Dodon și Putin l-au felicitat călduros pentru câștigarea alegerilor, este președinte în Statele Unite și, de acum, incertitudinea planează în privința continuării parteneriatului strategic americano-român (în fond, nu doar de formă) și a demersurilor de descurajare a pornirilor expansioniste ale Rusiei lui Putin.

PSD va câștiga detașat alegerile din România, singura necunoscută planând asupra identității viitorului premier. Oricare va fi acesta, însă, politicile reformiste ale guvernului Dacian Cioloș vor fi oprite, iar economia va intra în recesiune, odată ce toate măsurile electorale populiste vor fi aplicate.

Îmi permit acest pronostic sumbru, pentru că, oricât ne-am dori noi, electoratul, să votăm pozitiv, tot ce ni se oferă este posibilitatea votului negativ. Nu putem vota programe adevărate, fezabile și dătătoare de speranță, trebuie să alegem, strict în funcție de antipatii personale, fețele care ne repugnă mai puțin dintre aceleași matracuci politice care ne-au amărât 27 de ani.

Veți spune că mă contrazic. Că, pe de o parte, vorbesc de politicile reformiste ale guvernului Cioloș, iar pe de altă parte spun că nu putem vota programe adevărate, deși Cioloș are platforma sa, susținută de PNL și USR.

Din păcate, lucrurile nu stau așa (chiar dacă ecuația alegerilor a fost simplificată de faptul că PSD și-a sortat candidații fără a mai ține cont de criteriile de integritate și sfidează deschis însăși ideea de normalitate a guvernării, nu doar pe aceea de Justiție, în momentul în care președintele său și alți lideri afirmă, deschis, că este foarte logic ca țara să fie condusă de infractori, că nedreptatea s-ar comite dacă, după ispășirea pedepsei sau înainte de condamnarea definitivă, li s-ar restrânge celor în cauză dreptul de a ocupa funcții de demnitate publică).

Lucrurile nu stau așa, pentru că mesajele date de PNL și USR nu au darul de a convinge că, într-adevăr, dacă vor culege voturile necesare, vor fi capabile de a face mai mult decât a rămâne la remorca lui Cioloș.

Nu poate avea niciun efect pozitiv imbecilul videoclip electoral având-o în prim plan pe președinta liberalilor, care se duce la ușa unui copil de vreo cinci anișori, pentru a-l amenința că rămâne fără mâncare și cu temele furate, dacă nu-i deschide ei, cu alte cuvinte dacă va câștiga PSD alegerile. Pare că Alina Gorghiu este o matracucă ce joacă pentru PSD, fiindcă a găsit rețeta ideală pentru a împinge electoratul indecis spre tabăra adversă și pentru a-i radicaliza pe simpatizanții lui Ponta, Dragnea și Tăriceanu.

De partea lor, cei de la USR și-au stabilit mesajul de campanie: „Donează pentru Uniunea Salvați România!”. Acesta este transmis, obsesiv, pe rețelele de socializare și pe portalul formațiunii. Înțeleg că Nicușor Dan & compania au ajuns la fundul sacului, dar în niciun caz nu așa se câștigă voturi.

De lipsa banilor se plânge, mai nou, și Gorghiu. Parcă văd că, după pierderea alegerilor, PNL și USR vor ridica din umeri: „Noi am vrut, ne-am zbătut, dar dacă n-am avut bani, mesajul nostru n-a putut ajunge la oameni!”. Care mesaj, în afară de „noi suntem cu Cioloș!”, pe care-l știe toată lumea?


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Trumpeta americană Soliditatea democrației americane a fost asigurată, în primul rând, de economia puternică, nu de justețea principiilor enunțate de Constituția lui George Washington. Cum economia se clatină deja de prea mult timp, încă din cursul celui de-al doilea mandat al lui George W. Bush, Statele Unite se îndreaptă spre o perioadă de incertitudini și turbulențe politice, care pot degenera, ajungându-se chiar la secesiune. Succesul fanfaronului isteric Donald Trump este doar vârful aisbergului. Trumpeta doar anunță stingerea
05 Mar 2016

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray