2019-11-21 03:44

ACADEMICIENII fac apel la UNITATE, dar nu se înțeleg nici între ei. Vezi cine s-a disociat primul de mesajul public al colegilor

 |  21:03
 ACADEMICIENII fac apel la UNITATE, dar nu se înțeleg nici între ei. Vezi cine s-a disociat primul de mesajul public al colegilor

Fostul ministru al Educației, academicianul Mircea Dumitru, rector al Universității București, se disociază de textul apelului făcut de Academia Română, susţinând că nu se regăseşte în stilistica, retorica şi ideile susţinute în scrisoarea transmisă de Academia Română. El a precizat, joi seară, pe pagina sa de Facebook, că, până la momentul publicării textului, nu a cunoscut conţinutul scrisorii, pe care apare și semnătura sa.

Un număr de peste 80 de academicieni, între care Micea Dumitru, Victor Voicu, Ioan Aurel Pop, Nicolae Breban, Victor Spinei, Dinu C. Giurescu, Ionel Haiduc şi Eugen Simion, au transmis miercuri o scrisoare deschisă în care fac apel la patriotism şi la "pedepsirea agresiunilor la adresa suveranităţii naţionale".

Mircea Dumitru susţine că a fost întrebat, în urmă cu trei săptămâni, dacă vrea să semneze un text care avea legătură cu situaţia geopolitică a ţării.

”Am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susţinerea unităţii şi a integrităţii teritoriale şi nevoia de a depăşi conflictele mari din societatea românească prin dialog activ şi cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deşi toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervenţiilor mele din ultima vreme în spaţiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni şi m-am declarat de acord cu ele. Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar şi preşedintele SUA, urmată apoi şi de întâlnirea cu preşedintele Federaţiei Ruse”, a scris Mircea Dumitru, joi seară, pe Facebook.

„N-am văzut conținutul SCRISORII, până la publicare!”

”Conţinutul scrisorii mi-a rămas necunoscut până în momentul publicării lui, astăzi”, mai scrie academicianul, care adaugă: ”Ca atare, mă văd acum nevoit să mă disociez de textul de astăzi şi să spun că nu mă regăsesc nici în stilistica, nici în retorica şi nici în multe dintre ideile susţinute în această scrisoare”.

El adaugă că, în urmă cu câteva zile, a iniţiat un apel public prin care denunţă ”derapajele grave de la respectarea normelor şi a regulilor statului de drept”.

”Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulţi colegi din Universitatea din Bucureşti, şi pe care eu l-am iniţiat, denunţ derapajele grave de la respectarea normelor şi a regulilor statului de drept şi mă exprim fără echivoc împotriva corupţiei şi a tuturor politicienilor şi persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept. Regret situaţia creată şi cred că mediul academic trebuie să rămână un apărător al mecanismelor statului de drept şi ale democraţiei”, a încheiat Mircea Dumitru.

Citește și

Ignorând protestele din stradă, academicieni de renume fac apel la unitate


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray