2020-04-07 13:50

EXCLUSIV: HAOS în Educație. Mii de oameni au rămas fără loc de muncă

 |  19:24
EXCLUSIV: HAOS în Educație. Mii de oameni au rămas fără loc de muncă

Haos în sistemul de Educație din România. Mii de oameni din sistem, personal auxiliar, administrativ și nedidactic au rămas fără loc de muncă începând cu al doilea semestru al anului școlar după intrarea în vigoare a unei ordonanțe a guvernului care interzice detașările.

Ce se întâmplă în școli și grădinițe

Conform informațiilor Puterea.ro, directorii de școli și grădinițe sunt disperați. Încă din prima zi a noului semestru, femei de serviciu, secretari, contabili sau paznici nu mai pot fi plătiți și conducerea unităților de învățământ caută soluții pentru a nu fi afectată desfășurea activităților. Pentru că școlile și grădinițele nu pot funcționa fără acest personal - și așa destul de puțin pentru nevoile de zi cu zi ale instituțiilor - directorii caută peste tot soluții alternative, sponsorizări sau fonduri externe de diferite feluri.

Ce spune OUG

Art. III din OUG 1/2020, publicată joi în Monitorul Oficial prevede că: ”(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept.“

Cine sunt cei afectați

- Personalul didactic auxiliar și administrativ este format din secretari, contabili, administratori, bibliotecari, laboranți, informaticieni.

- Personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.

Cum răspunde Ministerul Educației

Comunicatul dat de minister arată că instituția a solicitat Inspectoratelor Școlare Județene / Inspectoratului Școlar al Municipiului București o analiză cu privire la impactul aplicării prevederilor punctului 20, Art. III, alin. (1) și (2) din OUG nr.1/2020, prin care se stipulează că detașările se pot se realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice.

”Rezultatele raportului realizat de către Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București evidențiază că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii menționate anterior reprezintă 1,53% din numărul posturilor didactice auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar”, conform Edupedu.ro.

EXCLUSIV: HAOS în Educație. Mii de oameni au rămas fără loc de muncă
zoom

Conform datelor publice din Raportul privind Starea învățământului preuniversitar din anul 2018 (cel mai recent document de acest fel), în sistemul de Educației lucrau în anul colar 2018-2019 circa 80.003 persoane încadrate ca personal didactic auxiliar, personal nedidactic și de întreținere și operațional. Procentul de 1,53 aplicat la această cifră înseamnă 1.245 de posturi vizate de această măsură. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine