2020-04-07 11:44

Exclusiv. Se schimbă regulile de la Evaluarea Națională și BAC. Ecaterina Andronescu a lăsat în urmă o OUG-bombă, care a blocat tot

 |  01:34
Exclusiv. Se schimbă regulile de la Evaluarea Națională și BAC. Ecaterina Andronescu a lăsat în urmă o OUG-bombă, care a blocat tot

Ecaterina Andronescu le-a făcut cadou un măr otrăvit elevilor, înainte să plece de la ministerul Educației. Acum, Guvernul Orban încearcă să evite un dezastru național în ceea ce privește Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a semnat un ordin exploziv înainte să fie revocată, în vară. De exemplu, elevii clasei a VII-a, anul școlar 2019-2020, urmau să nu mai dea Evaluare Națională doar la două materii, ci la cinci, respectiv șase materii - în cazul celor care dădeau probă și la limba maternă. Asta, deși elevii nu au fost pregătiți să dea un examen transdisciplinar. Ecaterina Andronescu a luat această decizie fără să se consulte cu nimeni.

Mai mulți părinți au explicat că decizia lui Andronescu este un dezastru și bulverseaza elevii. 

„Copiii noștri nu s-au pregătit pentru un asemenea examen. Să dai un OUG și să schimbi regulile Evaluării Naționale pentru cei care sunt în clasa a VIII-a acum, înseamnă că îți bați joc de elevi", a declarat mama unei eleve care acum este în ultimul an la gimnaziu și la vară va da Evaluarea Națională.

Ecaterina Andronescu ar fi vrut ca fiecare elev care este acum clasa a VII-a să dea:

- o probă scrisă la limba şi literatură română;

- o probă scrisă la limba maternă;

- o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe;

- o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională;

- o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului;

- o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.

Mai marii de la Ministerul Educației: „Vom modifica legea!”

 

Actualul ministru al Educației, Monica Anisie, și-a dat seama că dacă nu va modifica deciza predecesorului ei, Evaluarea Națională care va avea loc vara viitoare va fi un fiasco. Potrivit informațiilor PUTEREA, regulamentul Evaluării Naționale va fi modificat, fiind redactat un proiect de OUG în acest sens.

Astfel, potrivit documentului, elevii care sunt acum clasa a VIII-a vor da Evaluarea ca și până acum.

„Potrivit prevederilor art. 361, alin.(3), lit.b) din Legea nr. 1 /2011, generația de elevi care a început clasa a V‐a în anul şcolar 2017 ‐ 2018 ar urmă să susțină la examenul de evaluare națională inclusiv probe transdisciplinare, în conformitate cu prevederile art. 74, alin. (5). În contextul actual planurile-cadru pentru învățământul gimnazial, programele și manualele școlare sunt de tip disciplinar însă procesul de predare - învățare - evaluare nu s-a realizat transdisciplinar. În intervalul 2020 – 2024, Ministerul Educației și Cercetării implementează proiectul „CURRICULUM RELEVANT, EDUCAȚIE DESCHISĂ pentru toți”- CRED, Cod SMIS 2014+: 118327, proiect care își propune abilitarea curriculară a cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial pentru o abordare metodologică centrată pe competenţe cheie și implementarea la clasă a acestor metode începând cu anul școlar 2020-2021, premise necesare pentru abordarea transdisciplinară în evaluarea absolvenților învățământului gimnazial. Astfel, premisele necesare pentru abordări transdisciplinare în evaluare nefiind asigurate în acest moment, se impune o derogare de la prevederile art. 361, alin.(3),  lit.b) din Legea educației naționalenr. 1 /2011. În conformitate cu prevederile art. 76 alin. (4) din Legea nr.1/2011, metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educaţiei și Cercetării şi este dată publicităţii, pentru fiecare generaţie, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Astfel, având în vedere că, în prezent, învăţământul gimnazial şi evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a nu se bazează pe o abordare transdisciplinară, pentru generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2020 - 2021 nu pot fi asigurate condiţiile de studiu transdisciplinar şi de susţinere a probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat", se precizează în proiectul de OUG menționat mai sus. 

Generația care va da Evaluare și BAC transdisciplinare

 

Termenul prevăzut  pentru desfășurarea evaluării naționale transdisciplinare organizată la finalul clasei a VIII-a se va prorogă până la absolvirea clasei a VIII-a de către generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2020 - 2021, se prevede în documentul citat. În ceea ce privește desfășurarea examenului de bacalaureat, termenul aplicării noului regulament se va prorogă până la absolvirea clasei a XII/XIII de către generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2024 –2025. Se va proroga și termenul privind desășurarea admiterii la liceu până absolvirea clasei a VIII-a de către generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2020 - 2021.

În acest caz, fostul Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin prin care schimba calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2019-2020, cu doar două zile înainte ca examenele vocaționale să aibă loc, situația fiind aspru criticată de sindicate.

Federaţia „Spiru Haret”: Ce a făcut Ecaterina Andronescu este illegal!

 

Sindicaliştii spuneau că Ministerul Educaţiei amână astfel cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care urmau să aibă loc cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională, şi se amâna până la 30 mai afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, „lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal”.

Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai”, declara în primăvară Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, citat într-un comunicat. Federaţia „Spiru Haret” solicita anularea Ordiului 3995/13.05.2019, iar în condiţiile în care MEN nu avea de gând să revină asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, amenința chiar cu demararea unor acţiuni de protest.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-18

Documente:Parerea ta...

TEA
17 Dec 2019

Sunteti tampiti. Precizările respective sunt din legea 1 și erau acolo din 2011 de când e legea și ar fi fost minunate dacă cineva s-ar fi apucat, in țara asta, sa și mai facă ceva pentru educație. Dar, cum e poporul e și presa, adică analfabeta functional și de aceea plină de fake news-uri. Deci, draga Puterea, Ecaterina Andronescu nu a făcut nimic (a nu se înțelege ca a făcut ceva bine), nu a dat niciun OUG, iar madam actuala ministru ii calcă pe urme. Măcar prima era profesor universitar. Vai de capul poporului asta de a ajuns sa fie condus de profesorași.
CETATEAN
17 Dec 2019

Este normal sa dea examen . Care stie carte merg la liceu , iar ceilanti merg la profesionala . Asa a fost mereu . Dar si profesori sa fie retribuiti dupa performanta elevilor
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine