2020-07-10 03:57

Rată scăzută de promovare la Evaluarea Naţională. Cum explică ministrul Educaţiei dezastrul

 |  13:00
Rată scăzută de promovare la Evaluarea Naţională. Cum explică ministrul Educaţiei dezastrul

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a comentat rezultate de la Evaluarea Naţionala şi a oferit şi o explicaţie pentru rata scăzută de promovare, cel din 2019 fiind cel mai mic procent din ultimii cinci ani.

Doar 60% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a au trecut testarea, cu 20% mai puţin faţă de acum 10 ani.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a oferit la Europa FM o explicație pentru rata scăzută de promovare a Evaluării Naționale la final de gimnaziu.

"Părerea mea, și am exprimat-o public de mai multe ori, este că sunt foarte mulți copii plecați [în străinătate – n.r] cu părinții lor. Pentru că, dacă este să comparăm numărul de elevi înscriși în sistem în prezent față de acum 15 ani, constatăm că este o diferență de un milion și jumătate de elevi. Nu sunt scoși din înmatriculările din sistem. De ce? pentru că finanțarea este per capita. Și atunci sunt foarte mulți elevi care, teoretic, aparțin învățământului obligatoriu, dar, fiind plecați cu părinții, nu îi mai regăsim la examene, când constatăm [acest lucru – n.r]", a explicat ministrul.

Întrebată dacă ar putea fi vorba despre o fraudă în statisticile şcolare, Andronescu a spus că ea vorbeşte de mai multă vreme despre acest lucru.

"Eu vorbesc public de mai multă vreme. Atunci când constatăm abandonul școlar cu o cifră care, fără îndoială, este mai mult decât alarmantă, ne întrebăm cum se ajunge acolo. Elevii pleacă cum părinții lor, nu sunt scoși din cifrele statistice și ne trezim la examene că nu mai apar", a adăugat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a admis că directorii de școli au responsabilitatea să ofere date reale.

"Un prim pas l-am făcut în urmă cu 2-3 luni. Sesizându-ne și noi de această situație, din statisticile anilor anteriori, am trimis o notă în sistem cu rugămintea [ca directorii – n.r] să își reevalueze cifrele cu elevii înmatriculați. Și am constatat, în urma acelei note, că au dispărut 5.000 de elevi din sistem. Cred că încă suntem departe de a avea cifrele reale. Anul acesta, am luat niște măsuri suplimentare și așteptăm statisticile legate de cei care sunt corigenți și care nu aveau cum să intre în examen", a mai precizat ministrul Educației.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz