2019-10-15 17:23

Țara unde elevii stau la școală 14 ore pe zi și un examen durează nouă ore

 |  13:10
Țara unde elevii stau la școală 14 ore pe zi și un examen durează nouă ore

Este văzută ca model în educație, dar un model pe care nu mulți părinți și copii din România l-ar urma. Coreea de Sud are o rată a analfabetismului spre zero, este țara unde 98% dintre tineri sunt absolvenți de liceu, un examen poate dura opt ore, zborurile avioanelor sunt deviate din zona marilor universităţi în timpul examenelor, bibliotecile sunt deschise non-stop și mereu pline de tineri studioși, informează Digi 24.ro.

„Cursurile încep de cele mai multe ori de la ora 7, cursuri la şcoală, absolut normale, cu materii predate, după care continuă cu pauza de prânz şi cu studiul individual sau în grup la bibliotecă. Acest studiu poate să ajungă să se continue până la ore foarte târzii: 9, 10, poate chiar şi mai mult, în interiorul şcolii, după care cei mai sârguincioşi dintre elevi continuă chiar şi acasă”, spune Ruxandra Manea, asistent universitar la catedra de coreeană a Universităţii Bucureşti. A studiat cinci ani în Coreea de Sud şi este consultant în probleme de cultură coreeană.

Statul acordă mare atenţie educaţiei, iar examenele importante ale elevilor sunt evenimente naţionale, respectate de întreaga societate coreeană. Examenul de final de liceu, de exemplu, durează nouă ore şi este unul dintre cele mai grele teste din lume. În ziua evaluării se suplimentează mijloacele de transport, iar majoritatea firmelor îşi încep programul cu o oră mai târziu, pentru ca angajaţii să nu aglomereze traficul.

„Este transportul gratuit în ziua respectivă, uneori taximetriştii se oferă să transporte gratis elevii care urmează să susţină examenul, se formează grupuri de susţinere pe stradă, care încurajează elevii ce urmează să susţină examenul. Cu alte cuvinte, toate forţele şi energiile sunt coordonate înspre efortul şi succesul elevilor”, detaliază Ruxandra Manea.

Printre elevii de liceu coreeni circulă şi o zicală: „Numărul 4 te duce către reuşită, numărul 5 te pică", ceea ce înseamă că dacă dormi patru ore pe noapte vei reuşi să intri la universitate, iar dacă dormi cinci, vei pica. De aceea, elevii sunt privaţi de somn, intenţionat, de dragul performanţei.

„Tot acest efort vine şi cu părţi mai puţin plăcute: sunt extraordinar de stresaţi, există o presiune asupra elevilor, dar şi asupra părinţilor că trebuie să fie foarte buni şi foarte performanţi . Aşa că se ajunge şi la depresii, la suicid, la fenomene care afectează pe termen lung societatea coreeană”, subliniază Ruxandra Manea.

Cele mai mari investiţii pe care le fac părinţii când vine vorba de copiii lor sunt legate de educaţie. Statul încurajează acest domeniu, astfel încât, de exemplu, preţul caselor este influenţat de reputaţia şcolilor din zona respectivă.

„Investesc foarte mult în facilităţi, au acele campusuri de tip american, cu absolut toate facultăţile în interior, cu toate facilităţile. Eşti expus la foarte multe oportunități: conferinţe, seminarii, workshopuri.Toate, practic, te dezvoltă multilateral şi te pregătesc pentru ceea ce urmează după terminarea facultății”, spune Ruxandra Manea.

Și alte țări diferă mult de România, în privința abordării problemei Educației.

În Japonia, meseria de dascăl este a cincea cel mai bine plătită, pe primele locuri fiind cosmonauţii, arhitecţii şi avocaţii. Din momentul în care părintele îşi lasă copilul la şcoală, profesorul este cel care are autoritatea asupra lui. De exemplu, dacă un elev este prins furând, nu părintele este cel anunţat, ci profesorul. Violenţa nu este văzută că o formă de educaţie în Japonia, dar profesorul are această autoritate asupra elevului, astfel că dacă se întâmplă că elevul să nu fie cuminte în cadrul orei sau să nu respecte ceea ce i s-a spus, profesorul poate să ţipe la el, poate să îl lovească, iar acest lucru rămâne doar între profesor şi elev. Părintele, în momentul în care îşi lasă copilul să intre în şcoală, practic cedează această responsabilitate profesorului. Profesorul este sunat şi discută direct cu directorul despre fiecare elev din clasă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray