2019-10-15 04:28

Temele pentru acasă, OBOSITOARE și stresante, dar utile

 |  19:35
Temele pentru acasă, OBOSITOARE și stresante, dar utile

80% din elevi și părinți consideră că temele pentru acasă sunt obositoare, provoacă neliniște, îngrijorare sau stres. În același timp, însă, ele sunt considerate utile și necesare pentru procesul învățării. Sunt concluziile unui studiu al Ministerului Educației rezultat în urma consultării publice privind rolul temelor pentru acasă.

Conform studiului, temele pentru acasă sunt considerate utile şi necesare pentru îmbunătăţirea învăţării de cei mai mulţi dintre respondenţi. Cu toate acestea, se constată o preponderenţă a temelor repetitive, monotone şi dificile, care întăresc ceea ce s-a predat la clasă. Profesorii se centrează pe explicarea sarcinilor şi pe feedback-ul frontal, în timp ce elevii şi părinţii îşi doresc teme diferenţiate, provocatoare, pe care să le rezolve creativ şi eventual în echipă. Mai mult de jumătate dintre profesori declară că nu dau teme pentru vacanţă.

Pe de altă parte, 75-80% dintre elevii şi părinţii care au completat chestionarele consideră că temele sunt adesea prea obositoare şi prea multe şi că acestea consumă o mare parte din timpul liber. Un alt efect negativ face referire la faptul că temele pentru acasă conduc la nelinişte, îngrijorare sau stres. Această afirmaţie este susţinută cu prioritate de către părinţi (70,7%) şi de către elevi (67,8%), în ponderi mai ample la liceu şi la gimnaziu, unde şi complexitatea temelor este mai mare. În acelaşi timp, aproape 80% dintre părinţi afirmă că elevii au nevoie de sprijin în rezolvarea temelor.

În privinţa adoptării unui act normativ care să reglementeze rolul temelor pentru acasă şi timpul necesar efectuării acestora, opiniile cadrelor didactice sunt polarizate: o parte consideră că temele pentru acasă trebuie să beneficieze de o reglementare juridică pentru o raportare la un cadru comun, evitându-se astfel excesele legate de volumul temelor, gradul de dificultate, timpul necesar efectuării acestora etc. La polul opus se situează opinia potrivit căreia această chestiune trebuie să fie şi poate fi gestionată de către profesionişti (cadrele didactice), în funcţie de particularităţile fiecărei clase, reglementarea acestei problematici fiind văzută drept o constrângere a libertăţii de acţiune a profesorilor.

Fetele şi băieţii se raportează la teme în mod diferit. La nivel general, ponderea elevilor care susţin efectele pozitive ale temelor este mai mare în rândul fetelor, comparativ cu băieţii.

Recomandările respondenţilor susţin acordarea unei atenţii speciale nu doar tehnicilor de învăţare independentă, care contribuie la formarea unor deprinderi de rezolvare independentă a unor sarcini, transferabile în efectuarea temelor pentru acasă, ci şi tehnicilor de lucru în echipă, care contribuie la exersarea competenţelor de comunicare, negociere, management al timpului etc., competenţe transferabile în realizarea unor teme de grup.

Alte propuneri vizează nevoia de stabilire a unor teme pentru acasă cu caracter interdisciplinar sau transdisciplinar, alternarea temelor clasice, tradiţionale, cu cele cu caracter practic-aplicativ, legate de viaţa reală (proiecte, machete), diferenţierea între teme zilnice şi teme cu termen mai lung de realizare (săptămânal, bilunar, lunar, semestrial) pentru formarea/dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor elevilor legate de managementul timpului, a responsabilităţii etc. De asemenea, apar recomandări privind utilizarea unor instrumente pentru monitorizarea temelor zilnice şi săptămânale la nivelul clasei, care să sprijine cadrele didactice în stabilirea realistă a temelor (ex. caietul/jurnalul/graficul clasei, disponibil/accesibil pentru toţi profesorii care predau la clasa respectivă).

Reamintim că demersul consultativ al MEN şi al ISE are ca obiective corectarea unor disfuncţionalităţi semnalate şi identificarea unor noi abordări în ceea ce priveşte rolul temelor în procesul de învăţare.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei au organizat în perioada 7 - 20 noiembrie 2017 o consultare publică, la nivel naţional, privind rolul temelor pentru acasă. Au participat, completând integral un chestionar on-line, 70.952 de actori din învăţământul preuniversitar, dintre care 27.383 părinţi (84% - mame), 32.786 de elevi şi 10.783 de cadre didactice din toate judeţele ţări. În urma analizei răspunsurilor primite, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a elaborat un raport care include rezultatele şi concluziile acestei consultări publice.

Studiul integral şi sinteza de cercetare sunt disponibile pe site-ul Institutului de ştiinţe ale Educaţiei:

http://www.ise.ro/temele-pentru-acasa-raport-de-consultare-nationala.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-24Parerea ta...

NEGRO
18 Dec 2017

Daca vrem sa cream o societate a viitorului alcatuita din oameni lenesi in gandire si fapte scoatem din scoli de pe acum osteneala celor mici pentru temele de casa. Daca vrem sa antrenam o generatie tanara pentru cunoastere si actiune le mentinem. Cu orice risc. Mai ales acela de a fi sub tirul politicienilor actuali care cultiva valorile proprii ale hotiei si lipsei de raspundere pentru faptele lor. Ei au asigurat copiilor lor traiul de paraziti pe care l-au cucerit ei insisi prin functii benefice pentru ei si sterile pentru societate. Noi avem nevoie de o societate a eforturilor si a prosperitatii muncite. Prin urmare nu va lasati sedusi de aceste ganduri ale leneviei, prostiei si descurcarii in viata prin alte mijloace. Lsati-le copiilor posibilitatea de a-si cultiva eforturile pentru dreapta si sigura devenire posibila a natiei! Nu va atingeti de temele pentru acasa, asa cum ati distrus toate caile de independenta economica a tarii! Macar aici fiti rezonabili, tantalailor!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray