2020-02-18 02:07

A început VOTUL. Kovesi, pe locul doi pentru funcția de PROCUROR ȘEF al Parchetului European

 |  21:46
A început VOTUL. Kovesi, pe locul doi pentru funcția de PROCUROR ȘEF al Parchetului European

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice.

Consiliul COREPER este prezidat de România, care deține președinția Uniunii Europene.   Laura Kovesi a ieșit abia pe locul al doilea la votul din consiliul COREPER, de la Bruxelles, pentru alegerea viitorului procuror-șef european, au declarat, pentru HotNews.ro, surse diplomatice, însă europarlamentarul român Monica Macovei spune că votul a fost doar unul indicativ și urmează negocieri suplimentare.

Potrivit surselor HotNews, procurorul francez Jean-Francois Bohnert a obținut locul I, cu 50 de puncte, urmat de Kovesi și de procurorul german Andres Ritter, cu câte 29. Procedural, ambasadorii celor 22 de state membre care au aderat la mecanismul procurorului european au punctat cu 1, 2 sau 3 puncte pe fiecare dintre candidați, au mai spus sursele. Monica Macovei, europarlamentarul român care a coordonat raportul actului normativ de înființare a Parchetului European, a declarat, însă, pentru HotNews.ro, că votul de miercuri din COREPER a fost doar unul indicativ, iar votul final ar urma să fie dat în urma unor negocieri suplimentare. „A fost un vot indicativ, pentru a vedea care sunt curentele de opinie în Consiliul CIREPER, adică nu este final. Urmează negocieri, candidații nu au fost audiați în COREPER, dar ar trebui să fie”, a spus Macovei. Pe 27 februarie Consiliul COREPER are o nouă reuniune programată. 

În paralel, în Parlamentul European, unde se derulează procedura separată de numire a procurorului-șef european, Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) este cea competentă în acest proces, însă în ultimele zile și Comisia CONT (control bugetar), care se ocupă de directiva privind protejarea intereselor financiare ale UE (fonduri europene), a cerut sa participe la audieri și la votul asupra procurorului-șef european.    În Comisia LIBE, din care face parte și Macovei, Kovesi câștigase susținere importantă, în primul rând de la grupul Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare, dar și de la ALDE sau de la Verzi au fost atitrudini favorabile ei.    În Comisia CONT, dintre europarlamentarii români, unul dintre vicepreședinți este Cătălin Ivan, independent, fost PSD-ist, un dușman al lui Liviu Dragnea. Foarte importanți la voturile din comisii sunt însă coordonatorii de grupuri. 

Pe data de 26 februarie, Comisia LIBE avea programată audierea candidaților la funcția de procuror-șef european. Dacă Parlamentul European și Consiliul UE nu vor ajunge la același candidat pentru a fi numit, cele două instituții colegiuitoare vor trebui să negociezi în continuare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-20Parerea ta...

ANONIM
21 Feb 2019

Bucurie mare pentru borfasii care-l slugaresc pe puscariasul voiculescu.
@ANONIM
21 Feb 2019

Sa castige cel mai bun si nu o tzoapa care a absolvit Facultatea de Drept cu media 6.42 SI A FOST IMPINSA DE CUR, MARE PROCUROARE GENERALA A ROMANIEI..APOI SEFA LA DNA PE CRITERII POLITICE de catre chiorul betiv si turnator basescu si nu cu concurs sau examen Pana SI PENTRU UN POST DE MATURATOR TREBUIE CONCURS NUMAI EA A AVANSAT PRIN MIJLOACE PE CARE LE FOLOSEA CRIMINALUL DE TAC;SU SPER ca se va redeschide dosarul cu hotul de frate-su SERGIU LASCU pentru un furt de 20;000;000 euro de la gaz Medias unde a fost director adjunct .ASA CA BORFASII SUNTETI VOI CARE PROTEJATI ASA O JIVINA CA ASTA
STOP CENZURA
21 Feb 2019

Guvernul anti romanesc a votat impotriva unui roman candidat la functia de procuror general al U.E. Toate masurile acestui guvern antiRomanesc vin in concordanta cu miscarile facute de PUTIN PENTRU DESTABILIZAREA UE IN PRAG DE ALEGERI. DECI ACEST GUVERN PRO-SOVIETIC LUCREAZA PENTRU PUTIN SI MOSCOVA. ASTA DA INALTA TRADARE.
STOP CENZURA
21 Feb 2019

De ce sunt cenzurate de '' PUTEREA'' MESAJELEANTI-GUVERNAMENTALE CARE PREZINTA JOSNICIA UNUI GUVERN ANTI-ROMANESC.
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
21 Feb 2019

ce tot va bateti ca prostii pe subiectul asta? Parchetul european va investiga furturile de bani europeni si cu si fara Kovesi..deci cine a furat oricum nu scapa.Asa ca orice discutie este de prisos pe tema asta
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine