2020-07-04 15:36

A căzut al 24-lea MiG 21 Lancer. Doi piloţi au murit în accidentul de ieri, de la Câmpia Turzii

 |  20:03
A căzut al 24-lea MiG 21 Lancer. Doi piloţi au murit în accidentul de ieri, de la Câmpia Turzii

Unavion de tip MiG 21 LanceR s-a prăbuşit, ieri, în jurul orei 13.10, înapropiere de aerodromul militar Câmpia Turzii, în timp ce venea la aterizare. Căpitan-comandorulLaurenţiu-Nicolae Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, carepilotau aparatul, nu au reuşit să se catapulteze din aeronavă, ridicând astfelnumărul victimelor accidentelor cu avioane militare de după 1990 la 61 demilitari. Din fericire, deşi în apropierea locului prăbuşirii erau şi două caseizolate, nu au existat alte victime. Zborurile de instrucţie cu avioanele MIG21 LanceR au fost sistate, conform procedurilor, din ordinul conducerii MinisteruluiApărării Naţionale.

Aeronavamilitară prăbuşită ieri era un MIG 21 LanceR cu dublă comandă – în mod normal,acest tip de avion are un singur pilot – şi efectua o misiune de cercetaremeteo, în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie. Accidentul, al 24-leacu acest tip de aparat, s-a produs la circa un kilometru distanţă de aerodromulmilitar care găzduieşte Flotila 71 Aerienă "General Emanoil Ionescu" CâmpiaTurzii, situat lângă comuna Călăraşi, judeţul Cluj.

Oechipă de specialişti şi procurori militari s-a deplasat la locul prăbuşirii,care a fost izolat rapid de militari. Aceştia urmează să stabilească dacă afost vorba de o eroare de pilotaj sau de o defecţiune tehnică. Condiţiile meteoeste foarte puţin probabil să fii avut vreo influenţă, având în vedere căvremea era frumoasă, cu cer senin şi vizibilitate la mare distanţă.

Primarulcomunei Călăraşi, Ioan Vasile Racolţa, a declarat că avionul a căzut pe un câmpde porumb situat la un kilometru de sat şi că martorii au văzut o flacără şi unfum puternic la faţa locului. Edilul a spus că zona a fost închisă de cătrearmată şi că acolo au ajuns echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii deUrgenţă – o ambulanţă SMURD şi o autospecială cu spumă - şi ale Serviciului deVoluntari al comunei. "Oamenii din sat au auzit o bubuitură puternică carei-a speriat şi au văzut flăcări şi un fum negru pe câmpul de porumb situat lacirca un kilometru de sat. Acolo a căzut avionul. Din fericire, nu a fost ozonă de case şi nu au fost produse alte pagube pentru comună", a declaratprimarul Racolţa.

Echipaj foarteexperimentat

Căpitan-comandorulLaurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioanesupersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiilemeteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21.Era căsătorit şi avea un copil.

Căpitan-comandorulSorin-Traian Avram, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasaI, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, aveala activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit şiavea un copil.

Ambiipiloţi au absolvit mai multe cursuri de specialitate în ţară şi în străinătateşi au participat la numeroase exerciţii internaţionale, a precizat MinisterulApărării Naţionale. Totodată, MApN a mai precizat că, din ordinul ministruluiGabriel Oprea, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentrucercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisiecondusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă. Potrivit procedurilor, afost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cuacest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.

Totprin ordin al ministrului, astăzi, la ora 8.00, în toate unităţile militare dinţară şi din teatrele de operaţii, se vor desfăşura ceremonii militare şireligioase în semn de recunoştinţă şi respect pentru cei doi militari.

Modernizare cu cântec

Flotade MiG-uri 21 a României a trecut printr-un proces de modernizare ce a înghiţitaproape o jumătate de miliard de dolari. La 23 mai 1993, a fost semnatcontractul prin care Elbit Systems din Haifa, Israel, se obliga să modernizeze110 avioane MIG 21. Contractul era intermediat de statul roman prin firmaAerostar Bacau, iar beneficiarul modernizării era Statul Major General alArmatei. Valoarea iniţială a contractului a fost de circa 350 de milioane dedolari, iar avioanele urmau să fie gata în 1997. În cele din urmă, programul demodernizare a costat peste 500 de milioane de dolari, iar procesul decosmetizare a avioanelor s-a încheiat în anul 2002. La ora actuală, în flotamilitară a României mai sunt mai puţin de 100 de MIG-uri 21 modernizate,deoarece restul s-au prăbusit, iar la zbor se mai află în jur de 60 de aparate.

În2001, Parchetul Militar a început cercetarea penală împotriva ingineruluiGrigore Filip, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţieal societăţii Aerostar SA Bacău, pentru subminarea economiei naţionale,deoarece, în calitate de şef al echipei române de negociere a contractelor cufirma israeliana Elbit Systems Ltd., ar fi favorizat firma străină şi ar fiacordat mai multe concesii.

MiG 21 Lancer,modernizat degeaba

Înciuda unei jumătăţi de miliard de dolari pe care Armata Română a investit-o înmodernizarea flotei aeriene de vânătoare, în ultimii 20 de ani s-a înregistrat 24de accidente ale avioanelor de producţie sovietică Mikoian-Gurevici - MiG. Înaceste accidente şi-au pierdut viaţa 11 militari.

*În 13 martie 1993, doua avioane MIG 21 s-au ciocnit, explodând în aer, deasupracomunei Sprâncenata, din judeţul Olt. Piloţii ambelor avioane au murit.

*Pe17 mai 1994, un un MiG 21 s-a prăbuşit lângă Timişoara. Pilotul a murit.

*În septembrie 1994, un MIG 21 s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu pepoligonul de la Bogata, de lângă Turda. Pilotul a scăpat cu viaţă.

*După numai câteva zile, pe 14 octombrie 1994 un alt MIG 21 a căzut laFurculeşti, Teleorman, iar pilotul a murit.

*Pe 3 noiembrie se prăbuşeşte al patrulea MiG 21 din 1994, la Caracal – accidentfără victime.

*Primul accident cu MiG 21, cu dublă comandă, din 1995 s-a înregistrat în lunaiulie, la UM 019051-Deveşelu. Piloţii şi-au pierdut viaţa.

*O lună mai târziu, pe 29 august, un avion asemănător s-a prăbuşit lângăaerodromul Giarmata, de lângă Timişoara. Piloţii au supravieţuit.

*La 22 mai 1997, un MIG-21 s-a prăbuşit în zona localităţii Pârjol, judetul Bacău.Pilotul s-a salvat prin catapultare.

*Pe 10 decembrie 1997, un alt MIG-21 cu dubla comandă s-a prabuşit în timpulunui zbor de instrucţie. Cei doi piloţi s-au salvat prin catapultare.

*În aprilie 1999, un avion MIG 21 a fost avariat la aterizare, în apropiere deCâmpia Turzii, fără a pune în pericol viaţa pilotului.

*În luna august 1999, un MIG 21 LanceR cu dublă comandă s-a prăbuşit înapropierea unităţii de aviaţie din Bacău, ambii piloţi salvându-se princatapultare.

*În martie 2000, la Timişoara, un MIG 21 Lancer şi-a pierdut o roată în momentulaterizării, pilotul scapând cu viaţă.

*În 13 iulie 2001, un avion MIG 21 Lancer a căzut în munţii din zonaMoineşti-Comăneşti, judeţul Bacău. Pilotul s-a catapultat în timp util, lacererea turnului de comandă.

*Pe 21 februarie 2002, un MIG 21 s-a prăbuşit într-un lac piscicol dinapropierea municipiului Călăraşi. Pilotul şi-a pierdut viaţa.

*În 26 martie 2002, un MIG 21 s-a prăbuşit în judeţul Cluj. Pilotul s-acatapultat şi a reuşit să se salveze.

*În octombrie 2002, un MIG 21 Lancer de la Baza Aeriană 95 s-a prăbuşit.Echipajul a supravieţuit.

*În 25 septembrie 2003, un MIG s-a prăbuşit în satul Viişoara, lângă Turda,judeţul Cluj. Pilotul a murit în accident.

*La 26 august 2004, două MIG-uri 21 de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii s-auciocnit în apropiere de Târgu-Mureş. Piloţii au reuşit să se catapulteze.

*La 8 martie 2005, un MIG 21 Lancer, aparţinând Bazei Aeriene 86 Feteşti, s-aprăbuşit între localităţile brăilene Bărăganu şi Victoria. Pilotul a scăpat cuviaţă.

*Pe 22 noiembrie 2006, un MIG 21aparţinând Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, s-a prăbuşit pe raza localităţiiBeliu, judeţul Arad. Pilotul a reuşit să se catapulteze însă a fost găsit mort.

*Pe 30 octombrie 2007, un alt avion MIG 21 Lancer a aterizat forţat, în judeţulCluj, după ce s-a ciocnit în zbor cu un obiect rămas neidentificat. Pilotul a fostrănit în urma impactului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-16

Mai multe imagini:
A căzut al 24-lea MiG 21 Lancer. Doi piloţi au murit în accidentul de ieri, de la Câmpia Turzii
zoom
A căzut al 24-lea MiG 21 Lancer. Doi piloţi au murit în accidentul de ieri, de la Câmpia Turzii
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz