2020-08-10 01:24

A fraudat bugetul Londrei ca militantă pentru soarta romilor

 |  18:54
A fraudat bugetul Londrei ca militantă pentru soarta romilor

Militantapentru drepturile romilor Lavinia Olmazu, care a ajutat peste 170 de români săobţină ilegal beneficii în valoare de 2,9 milioane de lire sterline, a fostcondamnată la doi ani şi trei luni de închisoare, relatează BBC News Online.

LiviniaOlmazu, care militează pentru drepturile romilor, a contribuit la organizareaunei fraude care a implicat 172 de membri ai comunităţii române. Ea arecunoscut frauda în iulie şi este acuzată că a furnizat românilor documentefalse pentru un pretins loc de muncă, dar şi facturi şi referinţe falsepretinzând că muncesc. Numeroase persoane au utilizat numerele de laAsigurările Naţionale obţinute în mod fraudulos pentru a încasa alocaţie pentrucopii şi alte ajutoare.

Sprijinită deconcubin

LaviniaOlmazu în vârstă de 30 de ani, angajată a Primăriei din Londra, a fostarestată, la începutul lunii martie, pentru că a ajutat 172 de romi să încasezeilegal ajutoare sociale de 2,9 milioane de euro. Potrivit procurorilorbritanici, Lavinia Olmazu îşi coordona afacerile prin intermediul uneiorganizaţii de caritate, „Roma Concern" (Grija pentru romi). Concret,românca şi concubinul său, Alin Enachi, de 29 de ani, au fost acuzaţi că aufurnizat românilor de etnie romă documente false pentru ca aceştia să figurezeca având loc de muncă.

Escrocheriaa fost facilitată de Alin Enachi, care participa, ca translator, lainterviurile românilor de la Agenţia de Ajutoare din Londra. Lavinia Olmazu eracea care îi sfătuia pe romi, cum să aplice pentru obţinerea numărului de laAsigurări Naţionale şi ajutoare sociale.

Angajata autorităţilorlondoneze

Timpde câteva luni, Lavinia Olmazu a avut salariul plătit din bani de la bugetullocal al Londrei. Femeia a lucrat până anul trecut ca agent în domeniulincluziunii sociale la Traveller Gipsy Rroma Team, un fel de serviciu socialaflat în subordinea consiliului zonei Haringey din Londra şi dedicatproblemelor romilor. Potrivit Nick Bradley, managerul Traveller Gipsy RromaTeam, Lavinia Olmazu nu avea o imagine de militantă înverşunată pentrudrepturile romilor şi a lucrat pentru serviciul public londonez ca „persoanăfizică autorizată", statut care te ajută să obţii dreptul de muncă maiales dacă ai probleme cu viza.

Înaceste condiţii, Lavinia Olmazu a colaborat cu serviciul public al consiliuluiHaringey până în momentul în care nu au mai existat fonduri pentru plataacesteia.

Laînceputul lunii martie, Lavinia Olmazu şi Alin Enachi au compărut în faţa unuitribunal din Westminster alături de alţi şase şomeri romi, fiecare acuzat deîncasarea ilegală a mii de lire sterline sub formă de ajutoare sociale, cum arfi alocaţiile pentru copii. Potrivit regulilor introduse la data aderăriiRomâniei la UE, imigranţii români pot primi un număr de la AsigurărileNaţionale, în baza căruia se obţin ajutoare sociale doar dacă fac dovada că auun loc de muncă garantat.

LaviniaOlmazu a absolvit Facultatea de Filologie în 2002

Afost căsătorită cu preşedintele Centrului Romilor pentru Politici Publice, fostconsilier pentru problemele romilor din cadrul Ministerului Culturii, VasileIonescu, de care a divorţat în 1996

După2002, s-a remarcat ca o militantă a cauzei romilor

Aţinut discursuri în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a participatla diferite congrese şi seminarii internaţionale coordonând proiecte destudiere a situaţiei romilor din Europa de Est

În2002 a avut un rol secundar în filmul „Furia", regizat de Radu Muntean

Din2007 s-a stabilit în Anglia, unde a înfiinţat ONG-ul „Grija pentru romi"

Areun băieţel de 10 ani, Perhan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05

Mai multe imagini:
A fraudat bugetul Londrei ca militantă pentru soarta romilor
zoom
A fraudat bugetul Londrei ca militantă pentru soarta romilor
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz