2020-02-26 18:45

A plecat pentru ca toti politistii au fost acuzati de presedinte

 |  20:40

VasileBlaga şi-a anunţat demisia, ieri-dimineaţă, din fruntea MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor (MAI), funcţie pe care a ocupat-o începând cudecembrie 2009. El a fost înlocuit în funcţie de senatorul PDL de AradConstantin Traian Igaş, liderul grupului democrat-liberal din Senatul României.

Săptămâna a început furtunos pentru ministrul VasileBlaga şi subordonaţii săi din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).După declaraţiile de duminică după-amiază ale preşedintelui Traian Băsescu,care a acuzat sindicaliştii din MAI că au încălcat legea, în loc să o apere,prin marşul şi mitingul de la Cotroceni, ministrul Blaga a anunţat, într-oconferinţă de presă susţinută ieri la ora 11.00 că demisionează.

“Buldogul” nu s-a dezminţit

Poreclit “Buldogul” din cauza încăpăţânării cu careîşi susţine convingerile şi poate datorită unei vagi asemănări fizice, VasileBlaga a demonstrat şi ieri că îşi merită supranumele.

Înainte ca Blaga să anunţe public că demisionează aavut loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare. Atât premierul Emil Boc şi colegiidemocrat-liberali - Theodor Stolojan, Ioan Oltean -, cât şi liderii UDMR, UNPRşi ai minorităţilor au încercat în cadrul şedinţei coaliţiei să-l convingă peVasile Blaga să nu plece de la MAI. Şefii coaliţiei au încercat să-l convingăpe ministru că plecarea lui ar aduce întârzieri în îndeplinireacondiţionalităţilor pentru intrarea în spaţiul Schengen. Acesta a rămas însă fermpe poziţie, chiar dacă liderii UDMR au spus că ceea ce s-a întâmplat vineri afost "o manifestare sindicală" pentru care nu Blaga trebuie tras larăspundere.

După şedinţă, Emil Boc a avut o ultimă tentativă dea-l face pe Blaga să se răzgândească, cei doi purtând o discuţie în biroulpremierului, înainte de declaraţia de presă a ministrului. Nici aceastăîncercare nu a avut succes.

Demisie pentru"greşelile altora"

Premierul Boc a vorbit despre plecarea lui Blaga dupăce acesta a anunţat că demisionează. "Este vorba despre un gest personalşi unilateral al domnului Blaga. Şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelilealtora, e o decizie luată de ministrul de interne", a spus premierul,adăugând că a acceptat demisia ministrului.

În declaraţia sa, Vasile Blaga a spus că este vorba deo demisie de onoare, subliniind că nu poate accepta ca unele gesturi făcute depoliţiştii care au protestat pe 24 septembrie să devină "element deraportare" pentru toţi lucrătorii din minister.

Ministrul demisionar a adăugat că, în ceea ce îlpriveşte, a încercat şi a reuşit de cele mai multe ori să asigure dotărilenecesare pentru funcţionarea MAI. "Trăim momente economice deosebit degrele, pe care le simt toţi cetăţenii şi care afectează întreaga ţară.Poliţiştii, jandarmii, pompierii trebuie să înţeleagă că sunt la fel de importanţica medicii, profesorii, că nu pot face excepţii", a spus Vasile Blaga.Acesta a adăugat că este convins că toţi lucrătorii din minister îşi vor faceîn continuare datoria.

Pe de altă parte, Blaga a afirmat că MAI "se aflăîntr-un moment extrem de important al celui mai important obiectiv al României dupăintrarea în UE, şi anume aderarea la spaţiul Schengen în 2011, şi de aceea înaceste momente nu trebuie să planeze nici o suspiciune asupra sa". Înfinalul declaraţiei susţinute luni dimineaţa, Blaga a mulţumit societăţiicivile şi mass-media pentru colaborarea avută în ambele mandate.

Chemaţi la Cotroceni

La scurt timp după anunţarea demisiei, Vasile Blaga afost chemat la Cotroceni de preşedintele Băsescu. Blaga a fost însoţit de şefulDepartamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, Dan Valentin Fătuloiu, deşeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, de şeful Jandarmeriei, generalulOlimpiodor Antonescu, de şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, chestorul LiviuPopa, de şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, ŞtefanPop, şi de Mihai Bretan, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră. PotrivitNewsIn, Băsescu le-a cerut şefilor din Ministerul Administraţiei să luptepentru consolidarea imaginii instituţiei, dar şi pentru atingerea obiectivuluiprioritar pentru România, respectiv intrarea în spaţiulSchengen.

Caşi Emil Boc, Traian Băsescu i-a cerut lui Blaga să rămână la discuţii, dupăterminarea întâlnirii.

De dimineaţă apăruseră informaţii că şefii din MAI vorsă demisioneze odată cu Blaga, dar, după discuţiile cu preşedintele, aceştia arfi renunţat la intenţie. Sigurul care a declarat ferm că va pleca a fost MihaiCapră, secretar de stat în MAI, care a afirmat că îşi va înainta demisia dinfuncţie de îndată ce noul ministru va fi instalat.

În jurul orei 16.00, a fost anunţat că preşedinteleTraian Băsescu a semnat decretul pentru numirea lui Constantin Traian Igaş înfuncţia de ministru al administraţiei şi internelor şi decretul prin care se iaact de demisia lui Vasile Blaga. Noul ministru a depus jurământul la ora 20.00.

Adrian Horincar

Demisia lui Blagaeste doar începutul

Organizatoriimanifestaţiei poliţiştilor riscă în continuare dosare penale

Demisiaministrului Vasile Blaga, survenită ieri în urma protestelor de vineri, nu estede natură a stinge conflictul dintre preşedintele României şi poliţiştii careau manifestat în faţa Palatului Cotroceni. Traian Băsescu i-a acuzat, duminică,pe organizatorii marşului de protest al poliţiştilor şi angajaţilorAdministraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar şi pe jandarmii care auasigurat paza acestui marş de infracţiunea de subminarea puterii de stat.

Aceastăinfracţiune reprezintă, potrivit Codului penal, “acţiunea armată de natură săslăbească puterea de stat sau orice alte acţiuni de violenţă săvârşite de maimulte persoane împreună, de natură să atragă aceleaşi urmări”. În primul caz,infracţiunea se pedepseşte cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la25 de ani şi interzicerea unor drepturi, iar în al doilea caz, infracţiunea sepedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.Potrivit Codului de procedură penală, „când prin săvârşirea unei infracţiunis-a produs o pagubă uneia din unităţile la care se referă art. 145 din Codulpenal (adică unei instituţii publice, cum ar fi: autorităţile publice,instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interespublic, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică,serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivitlegii, sunt de interes public - n. red.), unitatea păgubită este obligată săsesizeze de îndată organul de urmărire penală, să prezinte situaţii explicativecu privire la întinderea pagubei, date cu privire la faptele prin care paguba afost pricinuită şi să se constituie parte civilă”. Anunţul făcut duminică decătre Traian Băsescu, în direct la televizor, de la tribuna AdministraţieiPrezidenţiale întruneşte elementele constitutive ale denunţului penal, aşa cumreiese din cuprinsul art. 223 Cod de procedură penală, care spune că “denunţuleste încunoştiinţarea făcută de către o persoană fizică sau de către o persoanăjuridică despre săvârşirea unei infracţiuni”. Motiv pentru care se poateaprecia că Parchetul General a fost deja sesizat legal în legătură cusăvârşirea infracţiunii de subminarea puterii de stat de către manifestanţi.Întrucât de săvârşirea faptei sunt acuzaţi, de la cel mai înalt nivel alstatului, civili şi militari deopotrivă, competenţa pentru efectuarea ancheteipenale revine Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, condusă de cătreprocurorul Marius Iacob. Cum pedeapsa pentru această infracţiune esteînchisoarea mai mare de patru ani, anchetatorii au posibilitatea să-i reţină peorganizatorii marşului de săptămâna trecută şi să ceară în instanţă arestarea.

Noul ministru, totardelean

Noulministru al administraţiei şi internelor, Constantin Traian Igaş, este senatorde Arad, la al doilea mandat în Legislativ, după ce între 2004 şi 2008 a fostdeputat. Igaş are 42 de ani şi este născut la Sibiu. Este licenţiat alFacultăţii de Drept a Universitătii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad şi are un master în Management şifinanţare în administraţia publică obţinut la Facultatea de Ştiinte Economicedin cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad.

Înaintede a ocupa funcţii publice, Igaş a fost administrator al Organizaţiei"Tineretul Liber Arădean", între 1990-1995, apoi a fost director tehnicla SC Astralegno SRL (între1996-2000) şi administrator al SC Costellor 2000 SRL(între 2000-2004).

Activitateasa în administraţia publică a constat în ocuparea poziţiilor de consilier localîn oraşul Pecica, judeţul Arad, între 2000-2004 şi consilier judeţean în Arad întreiunie 2004-decembrie 2004, el câştigând apoi un mandat de deputat.

Potrivitdeclaraţiei sale de avere, Traian Igaş deţine deţine cotă parte dintr-un terenagricol în Pecica, judeţul Arad, precum şi un teren intravilan şi luciu de apă,împreună cu soţia sa. Tot în Pecica, Igaş deţine un apartament, pe numelesoţiei, şi două case. Democrat-liberalul are şi două autoturisme, Opel şiVolkswagen.

Igaşdeţine bijuterii în valoare de 7.000 de euro, însă nu are conturi bancare cusume peste 5.000 de euro. Liderul senatorilor PDL are o cotă de participare de100% în firma SC Costello 2000 SRL şi de 50% în SC Costello Marcos SRL,valoarea totală a lor fiind de 500.000 de lei. În 2008, Igaş a câştigat 50.097de lei din activitatea de deputat şi 3.553 lei după ce a fost ales senator. Singurulvenit al soţiei sale în 2008 a fost din indemnizaţia de creştere a copilului,în sumă de 9.600 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine