2020-06-07 00:36

Aghiotantul Ghiorghioni scapă de arest preventiv. Frunzăverde - sub control judiciar până în octombrie

 |  21:01
Aghiotantul Ghiorghioni scapă de arest preventiv. Frunzăverde - sub control judiciar până în octombrie

Astăzi a fost un nou termen pe fond în dosarul de corupţie în care Sorin Frunzăverde şi Ionesie Ghiorghioni, adică preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin sunt trimişi în judecată de DNA.

Ionesie Ghiorghioni a apărut astăzi din nou pe holurile Tribunalului Caraş-Severin încă de dimineaţă. Programată să înceapă la ora 9.00, şedinţa de judecată s-a amânat până aproape de ora 12.00, pentru că procurorul DNA, care vine de la Timişoara, a avut probleme cu traficul, pe DN 58 B fiind ample lucrări de reparaţii ale drumului, în special în zona oraşului Bocşa, cu multe semafoare şi circulaţie îngreunată. Tot la ora 9.00 a ajuns şi Sorin Frunzăverde, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dar celor doi preşedintele de şedinţă le-a adus la cunoştinţă faptul că procurorul DNA întârzie şi le-a cerut să revină la ora 11.00 în sala de judecată.

Ghiorghioni, salvat de procedură

Ajunşi cu câteva minute înainte de ora 11.00, Frunzăverde şi Ghiorghioni au fost ţinuţi aproape o oră pe holurile instanţei, pentru că procurorul DNA întârzia, la un moment dat judecătorul ieşind la cei doi tocmai pentru a-i anunţa că şedinţa se mai amână ceva minute bune.

Odată ajuns procurorul anticorupţie, şedinţa a fost deschisă în camera de consiliu, deoarece judecătorul trebuia să se pronunţe pe o cerere de revocare a controlului judiciar pentru Ionesie Ghiorghioni, la solicitarea Poliţiei Oraşului Oţelu Roşu, organul de control judiciar desemnat de Tribunalul Caraş-Severin.

Amintim că Ghiorghioni a fost filat în timp ce se întâlneşte şi discută cu mai mulţi martori din dosar, deşi avea stabilită prin controlul judiciar interdicţia de a lua legătura cu martorii. Pe 8 şi, mai apoi, pe 11 iulie Ghiorghioni a mers chiar la barul unuia dintre martori, ceea ce îi era clar interzis, poliţiştii audiind peste 20 de martori prezenţi la cârciuma din satul cărăşean Bucova.

Judecătorul consideră că Ionesie Ghiorghioni nu a încălcat consemnul, deoarece interdicţiile controlului judiciar i-ar fi fost semnalate abia pe data de 15 iulie. Instanţa a decis azi că „respinge sesizarea privind înlocuirea măsurii controlului judiciar prev. de art. 211,215 C.P.P. cu măsura arestului preventiv sau arestului la domiciliu privind pe inculpatul Ghiorghioni Ionesie”, dar a aprobat rechizitoriul şi a stabilit ca prim termen pe fond data de 15 septembrie.

Frunzăverde - probleme de sănătate

Sorin Frunzăverde a venit împreună cu apărătorul său ales, avocatul Gheorghe Onea, cel care îi apără şi pe Constantin Ostaficiuc sau Titus Bojin. Frunzăverde avea o mimică ce exprima suferinţa, ceea ce ar confirma zvonurile în privinţa stării sale precare de sănătate.

Deşi au ajuns relativ la aceeaşi oră, Frunzăverde şi Ghiorghioni au stat pe holul instanţei spate în spate şi nu au schimbat nici măcar o privire, iar în sala de judecată cei doi au stat în bănci diametral opuse. La ieşirea de la audieri, vicele PNL a refuzat să dea declaraţii presei.

Procurorul DNA: „Asistăm la un abuz de drept!”

Coincidenţă sau nu tot astăzi a avut termen la Tribunalul Caraş-Severin şi celălalt dosar în care Ionesie Ghiorghioni alături de nepotul său, Cosmin Ghiorghioni, au fost trimişi în judecată după ce vicele Consiliului Judeţean a fost prins în flagrant delict luând 20.000 de lei mită de la soţia omului de afaceri Valentin Armaşu.

Dacă şedinţa din primul dosar a ţinut foarte puţin, cea de-a doua şedinţă, pe fond, a fost una cu luări vehemente de poziţie din partea procurorului anticorupţie. La acest termen de judecată Ghiorghioni şi-a mai angajat un apărător, pe avocatul Silvăşan Romulus din Baroul Hunedoara şi, profitând de acest tertip, a cerut amânarea cauzei. „Suntem în confuzie între dezbaterea cauzei şi judecarea cauzei. A invoca în mod abuziv dreptul la apărare pentru că tot apare câte un apărător ales duce la abuz de drept. Rechizitoriul a fost comunicat în urmă cu două luni, cât cei doi inculpaţi se aflau încă în stare de arest preventiv, aveau timp pentru studierea dosarului. Nu este justificată amânarea încă o dată a audierii inculpaţilor”, a răbufnit procurorul DNA la auzul cererii de amânare.

Silvăşan a replicat că Ghiorghioni are doi avocaţi, care trebuie să se pună în acord cu apărarea, iar el cu Bolosin s-au văzut o singură dată. „Puteţi solicita şi un birou să discutaţi… să vă ţinem agendele”, a răbufint din nou procurorul DNA. „Este o solicitare la limită de abuz procesual. Domnul Ghiorghioni nu trebuie să dea declaraţii acum, el poate da declaraţii oricând doreşte pe parcursul procesului, acum trebuie doar să declare că nu poate da declaraţii acum”, a spus procurorul.

Pentru că era primul termen pe fond, Judecătorul le-a atras atenţia inculpaţilor că au posibilitatea să recunoască acuzaţiile reţinute prin rechizitoriu şi să ceară judecarea prin procedură simplificată, beneficiind de o reducere cu o treime a pedepsei principale, dar şi a eventualelor pedepse accesorii.

Acesta a fost momentul în care Ionesie Ghiorghioni a primit prima lovitură chiar de la… familie. Nepotul său, Cosmin Ghiorghioni, prin avocatul ales Gheorghe Ciulei, a declarat Instanţei că intenţionează să uzeze de această procedură simplificată, că recunoaşte toate probele şi acuzaţiile de la rechizitoriu şi nu cere instrumentarea de probe noi.

Avocatul Cosmin Bolosin a cerut şi el o amânare tocmai pentru a-şi convinge clientul să uzeze şi el de această procedură simplificată, cerere la care a achiesat şi Silvăşan, arătând că a fost angajat de Ghiorghioni în această cauză abia ieri, moment în care procurorul DNA a răbufinit din nou: „Mi se pare incredibil ce aud. Domnul avocat a fost angajat prins SMS? Nu a luat legătura cu inculpatul? Strategia a fost simplă… «Am fost angajat ieri!...» dumneavoastră l-aţi întrebat pe inculpat dacă recunoaşte sau nu? Ce apărare să pregătim? Întoarecem angajarea? Nu suntem toţi veniţi cu pluta…”.

Cu toate acestea, judecătorul a acceptat amânarea, invocând practica unitară a Tribunalului Caraş-Severin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-05

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine