2020-02-17 23:12

Ajutat de rudele de afară şi având un telefon mobil, un deţinut a reuşit să înşele din penitenciar peste 100 de persoane

 |  19:31
Ajutat de rudele de afară şi având un telefon mobil, un deţinut a reuşit să înşele din penitenciar peste 100 de persoane

Unfost deţinut din Prahova s-a bucurat doar de o zi de libertate, după ce a fostarestat, ieri, pentru coordonare a unui grup infracţional care a înşelat pesteo sută de persoane, trimiţându-le SMS-uri pe telefonele mobile prin care leanunţa că au câştigat diverse premii. Din grupul acestuia mai făceau parte,soţia, soacra şi concubinul acesteia.

Ion Neagu, în vârstă de 29 de ani, apăşit, pe 20 septembrie, în libertate după ce a stat 5 ani şi şase luni înînchisoare. A plecat de la Penitenciarul Aiud şi s-a îndreptat către casă, înoraşul Ploieşti. El nu ştia că se va bucura doar de o noapte dormită în patulde acasă. A doua zi, dis de dimineaţă, la uşa lui, dar şi a altor membrii aifamiliei au bătut... „mascaţii”. Aceştia erau însoţiţi de procuror şi aveau de efectuat mai multe percheziţiidomiciliare.

Anchetatorii spun că, în perioadaaugust-septembrie, grupul infracţional condus de Ion Neagu a trimis aproximativo mie de SMS-uri pe numere de telefon alese aleatoriu prin care potenţialelevictime erau anunţate că au câştigat un premiu de 20.000 de euro. Prejudiciulcauzat stabilit până în prezent este de circa 40.000 de lei, însă procurorii şipoliţiştii se aşteaptă la noi sesizări. "Persoanele care primeau mesajeleluau legătura cu o operatoare, iar aceasta lăsa să se înţeleagă că era de laservicul de relaţii cu clienţii şi le făcea legătura la un aşa-zis departamentPremii România unde primeau detalii de încasare a premiului în schimbul unuionorariu, între 300 şi 600 de lei, fixat în funcţie de gradul de credibilitateal potenţialei victime", a declarat, ieri,comisar-şef Ion Necşulescu din cadrul IPJ Braşov. Victimele erauîndemnate apoi să trimită banii la un oficiu poştal din Ploieşti pe numele unorcomplici, respectiv Gabriela Neagu, în vârstă de 19 ani - soţia lui Ion Neagu,Florentina Ştefan, în vârstă de 37 de ani - mama Gabrielei şi Marius IulianPopescu, în vârstă de 30 de ani – concubinul Florentinei.

Procurorul Alexandru Codreanu dincadrul Parchetului Tribunalului Braşov a declarat că au fost făcute treipercheziţii domiciliare în judeţul Prahova, în localităţile Berceni şiTârgşorul Vechi. În urma percheziţiilor au fost găsite zece telefoane mobile,zeci de cartele SIM şi bonuri valorice de reîncărcare cartele, precum şi notiţecu textele folosite în SMS-urile trimise către victime, notiţe cu sumele debani încasate în mod fraudulos sau facturi ale mandatelor poştale trimise devictime.

Anchetatorii au stabilit că Neagu acoordonat din penitenciar, prin intermediul unui telefon mobil, acest grupinfracţional. Gabriela Neagu, Marius Popescu şi Ion Neagu au fost arestaţipreventiv pentru 30 de zile de magistraţii Tribunalului Braşov pentruînşelăciune în contracte şi folosire de mijloace frauduloase în formăcontinuată, iar Florentina Ştefan va fi cercetată în libertate fiindcă are uncopil în vârstă de trei luni.

Proxeneţide după gratii

În luna iulie, o grupare de proxeneţicare obliga mai multe tinere să practice prostituţia a fost anihilată depoliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate. Anchetatorii au stabilit căgruparea era coordonată de doi deţinuţi de la Codlea, arestaţi din octombrie2009, tot pentru trafic de persoane şi proxenetism. Din penitenciar, aceştiacoordonau, cu ajutorul telefonului mobil, racolarea fetelor care apoi erauobligate să întreţină relaţii sexuale în schimbul banilor. Este vorba de şaptefete dintre care patru minore cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Victimeleerau răpite sau racolate din medii sociale paupere.

Procurorii au fost sesizaţi în aprilie2010 de sora unei victime. De atunci au desfăşurat acţiuni de cercetare.Traficul de persoane nu era singura acţiune pe care grupul o practica.Activitatea acestei grupări viza şi reglări de conturi pe piaţa prostituţieidin Braşov şi de organizarea furturilor pentru asigurarea de fonduri în vedereacomiterii unor astfel de infracţiuni.

Anchetatorii spun că suspecţii austrâns peste 50.000 de lei din decembrie 2009 până în mai 2010. Din grupulcelor nouă suspecţi, cinci sunt arestaţi prevenitiv, doi sunt deja încarceraţila Codlea şi doi sunt cercetaţi în stare de libertate. Toţi riscă până la 20 deani de închisoare, pedeapsa maximă pentru infracţiunea de trafic de minori şiconstituirea de grup infracţional.

Metodede introducere a telefoanelor în penitenciare

Ce nu inventează românii pentru a-şiajuta prietenii din închisoare? Lucrătorii Administraţiei Naţionale aPenitenciarelor au descoperit metode ingenioase prin care rudele şi apropiaţiiunor persoane private de libertate încercau să le introducă în penitenciartelefoane mobile sau droguri. Astfel, telefoane mobile au fost găsite înconserve de carne sau sticle cu suc, iar cartele SIM su fost ascunse în cârnaţi,în întăriturile unor genţi de voiaj sau biscuiţi. Ieri, gardienii de laPenitenciarul de Maximă Siguranţă din Aiud au descoperit în pachetul destinatunuia dintre deţinuţi un telefon mobil ascuns într-un pepene verde deaproximativ zece kilograme. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de MaximăSiguranţă din Aiud, Nicoleta Mătărângă, a declarat că angajaţii închisorii auconstatat, în luna septembrie, 11 tentative de introducere a unor bunuri şiobiecte interzise ascunse în pachetele destinate deţinuţilor. Mătărângă a spuscă au fost descoperite şapte telefoane mobile, şapte cartele SIM şi patruîncărcătoare pentru telefon mobil, ascunse în diverse moduri.

"O metodă ingenioasă dedisimulare a fost constatată cu ocazia verificării efectuate asupra pachetuluicu alimente destinat unei persoane private de libertate, unde un telefon mobila fost descoperit într-un pepene verde de aproximativ zece kilograme", aspus Mătărângă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

KAISER
22 Sep 2010

"Din grupul acestuia mai f?ceau parte, so?ia, soacra ?i concubinul acesteia." Ce cauta virgula aceea acolo, dupa cuvantul "parte"? Alo, corectura! "dis de diminea??" se scrie cu cratime. "a altor membrii ai familiei" Vai, vai, vai, cati "i" are oare acel cuvant "membrii"? "era de la servicul de rela?ii" Oare si editia pe print arata asa?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine