2020-02-28 14:03

Al şaselea bebeluş rănit în incendiul de la Maternitatea Giuleşti a murit după trei săptămâni de supravieţuire

 |  18:25
Al şaselea bebeluş rănit în incendiul de la Maternitatea Giuleşti  a murit după trei săptămâni de supravieţuire

Încă un bebeluş rănitîn incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti a decedat, duminică,bilanţul victimelor tragediei produse în urmă cu o lună ajungând la şase. Înancheta declanşată privind evenimentul de la Giuleşti o asistentă a fostarestată, iar alte persoane au fost puse sub acuzare. Pe de altă parte,expertiza realizată de specialiştii INSEMEX, de la Petroşani, va fi gata spresfârşitul acestei săptămâni.

Ieri-dimineaţă,un alt bebeluş născut prematur şi internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti a pierdut lupta cu viaţa. Toateeforturile medicilor s-au dovedit a fi zadarnice. Directorul Spitalului"Grigore Alexandrescu" din Capitală, Dan Enescu, a declarat că dinmomentul în care a fost adus bebeluşul de la Maternitatea Giuleşti aveaprobleme grave pneumonale şi renale. El a spus că aceste leziuni erau mult preagrave şi nu au putut fi rezolvate, amintind că bebeluşul fusese adus şi cuarsuri pe 40-50 la sută pe suprafaţa corpului, ale căilor respiratorii şi cuintoxicaţie cu monoxid de carbon.

Stareacelorlaţi cinci bebeluşi răniţi în incendiu este stabilă, evoluţia fiind"mai degrabă către bună", mai ales că au luat în geutate, a maiprecizat doctorul.

Vineri,conducerea Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" spunea căstarea nou-născuţilor prematuri afectaţi de leziuni termice şi inhalatorii, înincendiul din Maternitatea Giuleşti din 16 august, este staţionară, unul dintrebebeluşi fiind în continuare dependent de suportul ventilator. Toţi bebeluşiiprematuri primesc îngrijiri locale şi generale interdisciplinare în cadrul Unităţiide Terapie Intensivă Nou-Născuţi, aceştia fiind monitorizaţi continuu."Sunt monitorizate funcţiile vitale şi parametrii biochimici şihematologici, iar micuţii primesc terapie nutriţională şi imună şi îngrijiripentru recuperarea prematurităţii. De asemenea, sunt realizate permanentinvestigaţii generale specifice vârstei."

Ucişi de neglijenţaadulţilor

Pe16 august, în urma unui scurtcircuit, în Secţia de Terapie Intensivă prematuria Maternităţii Giuleşti a izbucnit un incediu, în urma căruia cinci bebeluşi audecedat, iar alţi şase au fost grav răniţi. Procurorii Parchetului instanţeisupreme au început urmărirea penală faţă de asistenta Florentina Cârstea, careera responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, de şefulServiciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, precum şi faţă deşeful Secţiei de Neonatologie, Adrian Toma. Florentina Cârstea este arestatădin 24 august, iar Vasile Dima şi Adrian Toma sunt cercetaţi în stare delibertate. În opinia magistraţilor, asistenta Florentina Cârstea şi-a ignoratşi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în modnejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şila toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă.

Procuroriiîl acuză pe Vasile Dima de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţedeosebit de grave, precum şi de faptul că nu a luat măsuri pentru a asigurabuna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor deîntreţinere şi revizie tehnică. De asemenea, Dima nu ar fi luat măsuri pentruprevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrulspitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare. Şi AdrianToma este acuzat tot de neglijenţă în serviciu. Totodată, procurorii au dispusşi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" -Maternitatea Giuleşti.

Lista învinuiţilor seva mări

Potrivitunor surse din rândul anchetatorilor, cercul învinuiţilor din acest dosar se valărgi, prin începerea urmăririi penale şi faţă de alte persoane care aulegătură cu producerea incendiului, din cadrul personalului Maternităţii Giuleşti.Anchetatorii şi-au format o teorie asupra cauzelor care au dus la producereatragediei, dar aceasta nu poate fi întregită decât în momentul în care estefinalizată expertiza de la INSEMEX. Numai atunci anchetatorii vor putea stabiliexact cine mai este responsabil de tragedie, alături de asistenta FlorentinaCârstea, directorul administrativ Vasile Dima şi şeful Secţiei Neonatologie,Ioan Toma. Expertiza ar trebui să fie gata la sfârşitul acestei săptămâni,potrivit calendarului anchetei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine