2020-07-07 12:59

Al treilea acuzat în cazul “Maternităţii Giuleşti. Şeful secţiei de Neunatologie, cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu

 |  17:50
Al treilea acuzat în cazul “Maternităţii Giuleşti. Şeful secţiei de Neunatologie, cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu

ŞefulSecţiei Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, Adrian Ioan Toma, esteurmărit penal în cazul incendiului din 16 august, fiind acuzat de neglijenţă înserviciu, a anunţat, vineri, Parchetul instanţei supreme.

Procuroriai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pelângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, vineri, începereaurmăririi penale faţă de Adrian Ioan Toma, sub aspectul săvârşirii infracţiuniide neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.

Anchetatoriiau stabilit, pe baza probelor administrate până în acest moment al urmăririipenale, că medicul, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrulSpitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr PanaitSârbu" (Maternitatea Giuleşti), a gestionat în mod defectuos resurseleumane existente, neluând măsurile manageriale necesare pentru asigurarea înpermanenţă, pe orice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, a câtedouă cadre medicale, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, în condiţiile în carenumărul nou-născuţilor din salon depăşea în mod constant numărul maxim admis,se arată într-un comunicat al Parchetului instanţei supreme.

Cincibebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti.Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţidin 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

În cazulincendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului instanţeisupreme au început urmărirea penală şi faţă de asistenta Florentina Cîrstea,care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august,precum şi faţă de şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, VasileDima. Florentina Cîrstea este arestată din 24 august, iar Vasile Dima estecercetat în libertate.

Maternitateaar putea fi redeschisă până la sfârşitul lunii septembrie

MaternitateaGiuleşti ar putea fi redeschisă până la sfârşitul lunii septembrie, în acestmoment lucrările fiind finalizate în proporţie de peste 70 la sută, suţinedirectorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB),Marius Savu. "Am vrea ca la sfârşitul lunii septembrie să se nască primulbebeluş în Maternitatea Giuleşti. Lucrările pentru reabilitarea secţiei suntterminate în proporţie de 70 la sută, în următoarele două săptămâni urmând săechipăm Secţia de Terapie Intensivă", a spus Marius Savu. El a precizat călucrările de reabilitare au decurs conform planului stabilit, iar zileleurmătoare va începe montarea aparaturii, astfel încât până la sfârşitul luniiseptembrie să poată fi reluată activitatea în Maternitatea Giuleşti.

Întrebatdacă lucrările contină în condiţiile în care în instanţă s-a spus căactivitatea spitalului ar putea fi suspendată, directorul ASSMB a afirmat căare obligaţia să reabiliteze maternitatea şi să o pună în funcţiune cât maicurând, întrucât sute de persoane sunt arondate acestei unităţi medicale."Asumăm reabilitarea Clinicii de anestezie terapie intensivă şi reluareaactivităţii spitalului, întrucât adresabilitatea este foarte mare şi nu putemlăsa o foarte mare parte a femeilor din Capitală fără asistenţă medicală despecialitate. Se ştie, de asemenea, că după ce a fost închisă MaternitateaGiuleşti secţiile de nou-născuţi prematur ale celorlalte spitale au fost supraaglomerate.Secţia de Terapie Intensivă Nou-născuţi a Maternităţii Giuleşti este una dintrecele mai bune din ţară", a precizat Marius Savu. Lucrările de reparaţii laMaternitatea Giuleşti au început în data de 23 august.

Primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că lucrările laMaternitatea Giuleşti vor presupune repararea tuturor instalaţiilor afectate deincendiul din 16 august, dar şi înlocuirea sistemului de aer condiţionatexistent cu unul mai performant sau instalarea de senzori de fum. Oprescupreciza că lucrările efective de reparaţii vor dura aproximativ două săptămânişi jumătate şi speră ca în aproximativ o lună Secţia de Terapie Intensivă săpoată fi redată în folosinţă. Ediul Capitalei mai spunea că reparaţiile laMaternitatea Giuleşti vor fi făcute din banii care au fost alocaţi deja prinbugetul pe 2010, iar aparatura va fi cumpărată din banii de investiţii pentruspitalele municipalităţii. Potrivit primarului general, aparatura cu careurmează să fie dotată Maternitatea Giuleşti, care ar putea costa aproximativ800.000 de euro sau "chiar mai puţin", va fi cumpărată cel maiprobabil din banii repartizaţi la capitolul "investiţii pentruspitale".

Procurorul-şefMarius Iacob, coordonatorul anchetei în cazul Maternităţii Giuleşti, a spus, în25 august, că anchetatorii iau în calcul luarea unor măsuri asiguratorii pebunurile spitalului, care însă să nu afecteze bunul mers al unităţii sanitare.Primarul general, Sorin Oprescu, declara, în 28 august, că dacă bunurileMaternităţii Giuleşti ar fi puse sub sechestru, s-ar bloca activitateaspitalului şi şi-a exprimat speranţa ca justiţia să opteze pentru o soluţie"chibzuită". Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fostsuspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului generalSorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul sănătăţii ceruse demitereaechipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară este închisă din 16august.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz