2020-02-28 14:55

Alegerea băncii pentru depunerea de economii, o loterie. Poliţia avertizează că delapidările de la instituţiile financiare s-ar putea înmulţi

 |  18:44
Alegerea băncii pentru depunerea de economii, o loterie. Poliţia avertizează că delapidările de la instituţiile financiare s-ar putea înmulţi

Cele două cazuri, care au avut loc la intervale scurte de timp, în caredoi funcţionari bancari au subtilizat din conturile clienţilor diferite sume debani, aruncă o imagine negativă asupra sistemului bancar, dar şi asuprajustiţiei. Dacă în cazul de la Braşov, unde directoarea unei sucursale bancarea furat peste 2 milioane de euro, s-a luat măsura arestării preventive, laBucureşti, pentru o faptă de acelaşi gen, dar cu un prejudiciu mai mic (doar40.000 de lei), funcţionarul bancar şi-a pierdut serviciul şi este cercetat înlibertate. Asta în ceea ce priveşte înfăptuirea justiţiei. În ceea ce priveşteimaginea sistemului bancar, acesta arată lacune mari de securitate. Dacăclienţii sunt furaţi din interior, timp de nouă luni, fără ca nimeni să nuobserve, să ne mai mirăm că sunt jafuri aproape zilnic?

Lasfârşitul săptămânii trecute a răsuflat informaţia că un funcţionar bancar dela BRD-Orizont a subtilizat din contul unui client suma de 40.000 de lei. Surseapropiate anchetei ne-au declarat că acest lucru a fost posibil din cauzafaptului că banca nu îşi verifică, măcar prin sondaj, angajaţii. Descoperirea afost făcută la întâmplare, de un alt funcţionar bancar care avea în atribuţiigestionarea contului unui client. A văzut că, la câteva ore după ce clientul afăcut o depunere de câteva sute de mii de lei, din acel cont a plecat, către unaltul, o sumă de 40.000 de lei. Funcţionarul a observat că era primul transferfăcut între acele conturi. A verificat direct la sursă. Adică l-a sunat peclient şi l-a întrebat dacă a făcut vreun transfer bancar. Acesta i-a răspunsnedumerit că nu. Angajatul băncii şi-a dat seama că ceva este necurat la mijlocşi l-a liniştit pe client spunând că probabil este o eroare de soft. Imediatcum a închis telefonul s-a dus glonţ la şefi. A fost dispusă o verificare şiaşa s-a aflat că, un alt funcţionar, Vlad Mincu, în vârstă de 23 de ani, a fostcel care a făcut acel transfer fără acordul clientului. Verificând înprofunzime a reieşit că acesta nu se ocupă de ieri de azi cu astfel detransferuri. De mai bine de nouă luni, el a subtilizat din conturile clienţilorbani prin sistemul cascadă. Adică, suma scoasă dintr-un cont era acoperită cubani din alt cont. Banii erau folosiţi în interes propriu, fiind cheltuiţi pejocuri în cazinou. Anchetatorii spun că principiul lui era simplu. A luat banisă îi joace. Dacă câştiga, era bine. Obţinea un profit şi punea şi banii laloc. Cum, la cazinou, puţini sunt norocoşii care câştigă, a pierdut banii. Aluat alţii, din alt cont. I-a pierdut şi pe ăia şi aşa s-a ajuns la suma de40.000 de lei. Suma nu este foarte mare, dar metodele folosite puteau fidepistate mult mai repede dacă s-ar fi făcut controale periodice asupraangajaţilor băncii.

Prinsasupra faptului, conducerea băncii era obligată să anunţe poliţia cu toate că serecuperase prejudiciul de la părinţii lui Vlad Mincu, fiindcă altfel, dacă seafla din alte surse, cea anchetată ar fi fost chiar conducerea sucursalei BRDOrizont. Chiar dacă nu se fac verificări periodice, există în sistemul bancarun principiu de premiere. Dacă un alt funcţionar observă nereguli grave la unalt coleg de-al său, şi aduce la cunoştinţa şefilor acest lucru, el estepremiat pentru vigilenţa de care a dat dovadă.

Trebuia arestat

Sursejudiciare ne-au declarat că şansele să fi fost arestat erau foarte mici,fiindcă, din practică, se ştie că un judecător nu dă mandat de arestare dacăprejudiciul este recuperat, cu toate că faptele prevăd o pedeapsă cuînchisoarea mai mare de patru ani şi mai ales că legea penală, conformarticolului 1, apără împotriva infracţiunilor, România, suveranitatea,independenţa, unitatea şi indivizibilitatea statului, persoana şi libertăţileacesteia, proprietatea, precum şi întreaga ordine de drept.

Conformanchetatorilor, care au declanşat urmărirea penală împotriva lui Vlad Mincu,acesta este cercetat pentru fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şidelapidare în formă continuată.

ConformCodului penal, delapidarea înseamnă “însuşirea,folosirea sau traficarea de către un funcţionar, în interesul său sau pentrualtul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sauadministrează, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 15 ani”. Falsul în înscrisuri oficiale - falsificarea unui înscris oficialprin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui înorice mod de natură să producă consecinţe juridice - se pedepseşte cuînchisoare de la 3 luni la 3 ani. Dacăfapta este săvârşită de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Uzulde fals - folosirea unui înscris oficial sau sub semnătură privată, cunoscândcă este fals - se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Dacălegea penală ar fi aplicată la fel, atunci Vlad Mincu ar fi trebuit să fie arestat.Pentru că, în conformitate ce articolul 18 Cod penal, fapta comisă prezintăpericol social fiindcă s-a adus atingere persoanei, libertăţilor acesteia,proprietăţii ,iar sancţionarea este necesară prin aplicarea unei pedepse maimari de 4 ani.

Un caz în oglindă

Caun făcut, cu ceva timp în urmă, un scandal similar exploda la Braşov. Acelaşifapte, alt funcţionar, în speţă Otilia Negrilă, directorul de operaţiuni alCredit Europe Bank Braşov, acuzată că a efectuat operaţiuni în conturile unorclienţi, fără ştiinţa acestora, pentru a-şi însuşi banii din conturi şi a emisîn fals ordine de plată pentru a justifica lipsa sumelor, a fost arestatăpreventiv. De ce? Pentru că dosarul a fost instrumentat de procuroriiDIICOT.

Procuroriiau stabilit că Negrilă, în calitate de director operaţiuni în cadrul CreditEurope Bank - Sucursala Braşov, "a efectuat cu intenţie în sistemulinformatic al băncii operaţiuni pe conturile unor clienţi (transferuri,schimburi valutare, ridicări de numerar), fără ştiinţa acestora, în scopul însuşiriisumelor de bani din aceste conturi, a emis în fals ordine de plată şi extrasede cont pentru a justifica tranzacţiile şi sumele lipsă şi a indus în eroare şipăgubit clienţii băncii în privinţa convenţiilor de depozit încheiate".Otilia Argentina Negrilă este acuzată de acces neautorizat într-un sisteminformatic, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată,înşelăciune şi delapidare, conform unui comunicat al Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Scandaluls-a declanşat după ce banca a demarat un control intern în urma primirii unorplângeri din partea a cinci clienţi. Unul a reclamat lipsa din cont a sumei de137.165 de lei, altul a sumei de 79.099 de lei, un altul a constatat lipsa a 60.000de euro, o altă persoană a sesizat lipsa din cont a sumei de 55.000 de lei, iaro alta a 100.000 de lei.

Bancaa stabilit că sesizările sunt întemeiate şi că din conturile clienţilor audispărut nejustificat sume de bani, consecutiv unor operaţiuni efectuateneautorizat de către Negrilă, conform raportului de control intern al DirecţieiConformitate Credit Europe Bank România SA din 4 august.

38 de plângeri şiprejudiciu peste 2 milioane de euro

Dinprimele cercetări a rezultat că sumele de bani au fost transferate fraudulosdin conturile acestor clienţi în alte conturi şi retrase apoi în numerar sau aufost efectuate schimburi valutare, urmate de ridicări de numerar ori au fostrealizate direct ridicări de numerar. Anchetatorii au mai constatat că o partedin clienţii băncii au fost induşi în eroare de către Otilia Negrilă cu privirela situaţia conturilor, prin eliberarea de extrase de cont false sau cu privirela convenţiile de depozit încheiate, care nu au fost depuse la bancă de cătreînvinuită, deşi aceasta a încasat personal sumele de bani depuse ori cu privirela nivelul dobânzii acordate, consemnat diferit pe exemplarul de contract alclienţilor (mai mare, de exemplu 11%) faţă de cel menţionat pe exemplarul decontract înregistrat la bancă (mai mic, de exemplu 7%).

Numărulreclamaţiilor depuse la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor(CJPC) Braşov din partea clienţilor sucursalei Credit Europe Bank care reclamăcă le-au dispărut banii din conturi a ajuns la 38, valoarea totală aprejudiciului depăşind două milioane de euro.

Condamnat cususpendare, prejudiciu nerecuperat

Înurmă cu doi ani, un director al Agenţiei Banc Post - Romancierilor, a furat dinseiful băncii şi din ATM suma de 100.000 de euro pe care a pierdut-o la cazinou.Când şi-a dat seama de ce a făcut şi că nu are cum să pună la loc banii furaţia încercat să se sinucidă. S-a aruncat de la etajul opt al unui bloc. Printr-unmiracol, acesta a supravieţuit. Anul acesta, Cătălin Bogdan Pascu a fostcondamnat la trei ani cu suspendare pentru delapidare în formă continuată. Totodată,Pascu a fost obligat de instanţă la despăgubiri civile, reprezentând daunemateriale către Bancpost. Astfel, Pascu va trebui să returneze acesteisocietăţi 378.602 de lei, 4.500 de euro, 1.525 de dolari, sume la care seadaugă dobânda legală de la data comiterii faptei până la plata debitului. Instanţaa mai decis să menţină sechestrul asigurător asupra bunurilor lui Pascu,respectiv asupra unui apartament din sectorul 6 al Capitalei.

Pascueste acuzat că, la sfârşitul anului 2007 şi începutul lui 2008, a sustras dinseiful şi ATM-ul băncii peste 400.000 de lei, bani pe care i-a folosit lajocuri de noroc la mai multe cazinouri din Capitală.

Anchetatoriispun că Bogdan Pascu nu a luat numai o dată bani din vistieria băncii, el avândtoate codurile de acces ale sistemelor de alarmă, precum şi cheile de la seifşi de la ATM. Procurorii au precizat că Pascu pleca odată cu angajaţii, darrevenea la scurt timp, dezactiva alarmele şi intra în sucursală, unde nu stăteamai mult de cinci minute. Pascu a procedat în acest fel de cel puţin şase ori,tot timpul scoţând bani din aparatul ATM şi din seif. Potrivit procurorilor,raportul electronic de accesare a casetelor cu bani a aparatului ATM coincide perfectcu timpii în care Pascu a dezactivat alarmele şi s-a aflat în interiorulbăncii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine