2020-08-10 22:21

ALERTĂ. Un virus nou de GRIPĂ AVIARĂ se apropie de România. A fost descoperit la o mare fermă din Ungaria

 |  15:11
ALERTĂ. Un virus nou de GRIPĂ AVIARĂ se apropie de România. A fost descoperit la o mare fermă din Ungaria

Un nou pericol se apropie de țara noastră. A pornit din Polonia, a continuat în Slovacia, iar acum a ajuns în Ungaria. Autoritatea Sanitar Veterinară din țara vecină (NEBIH) a anunțat că o tulpină a virusului de gripă aviară, denumit H5N8, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, în nord-vestul țării.

Imediat, toate păsările de la această fermă, peste 53.000 de curcani, au fost sacrificate. Totodată vor fi implementare şi alte măsuri preventive, precum ţinerea păsărilor domestice în spaţii închise pe întreg teritoriul Ungariei, pentru a evita răspândirea virusului.

Vineri, autorităţile din Slovacia au raportat şi ele descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din vestul ţării, acesta fiind primul focar de gripă aviară descoperit în Slovacia în ultimii trei ani.

În țara noastră, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus vineri aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz