2020-04-09 23:13

Am avut record de poluare în Capitală. De ce nu a alertat nimeni pe nimeni. Incompetența de la Mediu și Primăria Capitalei ne poate ucide

 |  08:54
Am avut record de poluare în Capitală. De ce nu a alertat nimeni pe nimeni. Incompetența de la Mediu și Primăria Capitalei ne poate ucide

Nu putem ști ce s-a întâmplat exact, pentru că încă nu avem datele din toate stațiile. Doar de la 3 stații știm din cele șase existente. De ce: pentru că doar trei trimit date online. Cele din Titan, Balotești și Drumul Taberei trebuie analizate datele, că nu trimit date online.

"Avem date doar de la stațiile situate la Centrul Militar, Mihai Bravu și Lacul Morii. Poluarea a început la ora 20.00 seară. Aceste valori au crescut extraordinar de mult. Este record de poluare în Capitală", a explicat expertul pe mediu Ioana Suciu. Potrivit acesteia, pragul maxim a fost atins la 02.00 dimineața. 

Ulterior, până dimineață la 06.00 valorile au scăzut. Potrivit expertului pe mediu, valorile nu sunt încă stabilite, pentru că nu există datele de la toate stațiile. 

"ANPM ne-a furnizat date pentru ziua de 2 martie, care arată că cea mai poluată zona a fost la Cercul Militar, urmată de stația Mihai Bravu și de Lacul Morii. Nu știm sursă de poluare și nici ce conține poluarea. Am fost informați foarte târziu de poluare, când noi știam de pe internet. Legal, ANPM trebuia să anunțe", a explicat expertul de mediu. 

Fenomenul a fost datorat unei mari arderi, dar și unui fenomen meteo și a prafului.

"Intradevar, s-a dovedit că nu sunt proceduri. Pe sistemul Ro-Alert nu a fost nimic. Ce înțeleg eu, că nu a existat în spate o procedura, că să vină aceste informații, să fie avertizată populația. Este inadmisibil că autoritățile să fie informate de pe facebook, să nu aibă date", a declarat Gabriela Firea în cadrul conferinței. 

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, îl acuză pe ministrul Mediului de bâlbă. "Suntem în față unul pamflet. Ce s-a întâmplat este un accident ecologic. Dacă era incendiu de vegetație, trebuia să ardă 40 de hectare timp de 3 zile în continuu. Deci, nu se poate. Ne aflăm în față unei sarabande puse în scenă de niște oameni care nu știu nimic", a declarat Bădulescu. 

Gabriela Firea crede că a fost vorba de incompetența de monitorizare și citire a datelor. Musamalizare va fi dacă după câteva zile - nimeni nu poate spune cine a poluat. 

Întrebată de ce nu a achiziționat stații de monitorizare a aerului, cum a promis, Gabriela Firea a susținut că Primăria Capitalei nu ar avea competențe legale să monitorizeze aerul. Am cerut punct de vedere la Curtea de Conturi, să vedem dacă putem cumpără. "Abia le-am scris ieri", a recunoscut totuși primarul general. 

Firea: Garda de Mediu poate controla

Poliția Capitalei nu poate intră în curtea unei instalații de ardere. Garda de Mediu poate verifică, susține primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. 

Primăria Capitalei are 10 oameni care pot controla calitatea mediului în Capitală. La nivelul Municipiului București mai sunt 6 primarii de sector care pot controla. În 2019 au avut loc controale și s-au dat sancțiuni de 3,6 milioane de lei: șantiere, lipsa autorizației de mediu, Poliția Municipiului București nu are competență de a intrat în curte, a declarat șeful Poliției Municipale.

"Garda de Mediu nu face nimic. Deșeuri aruncate, animale moarte, poluare. Firea este de vină? Nimeni nu vede! Pun pariu că și acum sunt acolo deșeurile, deși noi am anunțat", a exclamat Gabriela Firea.

Praful de pe străzi

Legat de praful de pe străzi, colegii mei de sectoare trebuie să se ocupe. Firmele de salubrizare, a explicat primarul general al Capitalei. Ei trebuie să salubrizeze și să spele străzile, mai ales că este poluare. 

Autoritățile trebuie să înceteze a-și mai pasa responsabilitatea în cazul poluării din Capitală. O spune la RFI Cătălina Hopârteanu, reprezentanta comunității Declic, care a organizat miercuri un protest în fața Ministerului Mediului, pentru a cere acțiuni concrete, după depășirile record de acum câteva zile ale limitelor maxime admise de lege.

Cătălina Hopârteanu atrage atenția că în timp ce instituțiile statului evită să-și asume răspunderea pentru poluarea din Capitală, oamenii mor: ”Din punctul nostru de vedere, autoritățile nu ar mai trebui să-și mai paseze responsabilitatea de la una la alta, ăsta e primul lucru pe care ar trebui să-l rezolve. Prin această petiție a comunității Declic, noi cerem Ministerului Mediului să rezolve problema monitorizării calității aerului. Mai departe de atât, să dea amenzi atunci când sunt gropi de gunoi, de exemplu, care nu respectă normele de poluare”.

În opinia sa, ”cu siguranță, problemele sunt și la autoritățile locale și la minister, ar trebui să fie rezolvate punctual de fiecare instituție, nu să paseze vina și să se certe la televizor, ci să ia măsuri concrete și să vină cu planuri concrete în acest caz. Oamenii mor”.

Petiția Declic poate fi semnată aici: https://facem.declic.ro/campaigns/aer-pentru-viata-raportari


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine