2020-07-05 04:20

Ambasadorul Germaniei: “11 decembrie, o şansă pentru românii care vor schimbarea!”

 |  21:01
Ambasadorul Germaniei: “11 decembrie, o şansă pentru românii care vor schimbarea!”

Robert Veress

Ambasada Germaniei la București a organizat, miercuri, în cooperare cu Deutsche Welle, la Hotel Intercontinental, o interesantă dezbatere în cadrul celei de-a treia ediții a evenimentului anual „Zilele mass-media româno-germane”. Subiectul dezbaterii: „Politica şi mass-media: adversari sau parteneri?“. Obiectivul dezbaterii: un schimb de idei şi de experienţă între reprezentanţi mass-media din România şi Germania, pentru determinarea provocărilor comune dar şi a celor cu specific naţional.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut Excelenței sale Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, urmat de Robert Schwartz, Deutsche Welle.

Ambasadorul Germaniei: “11 decembrie, o şansă pentru românii care vor schimbarea!”
zoom

A urmat o rundă de dezbateri cu tema „Furnizarea de informaţii: Jurnalismul «bun» necesită politicieni «buni»? S-a plecat de la ideea că, în vederea îndeplinirii rolului său de informare şi control în cadrul unei democraţii, o mare parte a produselor mass-media se referă la subiecte care se discută şi se decid în cadrul Parlamentului, al Guvernului, al Ministerelor şi al partidelor politice. Vorbitorii și jurnaliștii invitați au fost invitați să răspundă la întrebările:

• Cât de mult este marcată calitatea activităţii jurnalistice de procesul decizional din politică şi administraţie?

• Cât de mult este marcată calitatea activităţii jurnalistice de deciziile privind politica în domeniul presei?

• Jurnalismul „bun“ depinde de predictibilitatea subiectelor asupra cărora urmează a fi luată o decizie, de procese decizionale transparente şi de implementarea consecventă a deciziilor politice?

• Politica „bună“ este posibilă doar dacă procesele de formare a opiniilor la nivelul guvernului, administraţiei şi a parlamentului se desfăşoară confidenţial şi, eventual, prin excluderea mediatizării?

• Politica „bună“ necesită un jurnalism care nu se interesează doar de scandaluri? Ce instrumente, reguli, platforme s-au dovedit viabile pentru schimbul de informaţii şi comunicarea între politică şi presă în Germania şi România?

Prezentarea temei le-a aparținut Dr. Gregor Mayntz, preşedintele Conferinţei Federale de Presă (Bundespressekonferenz), redactor la cotidianul „Rheinische Post“, și lui Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României. Moderator a fost Robert Schwartz, Deutsche Welle 

 A doua temă majoră a fost tot una de actualitate -„Radioteleviziunea publică: Jurnalism politizat?”.

Radioteleviziunea publică se află adeseori, nu doar în România, ci şi în Germania, în vizorul critic al cetăţenilor, al politicienilor şi al presei private. Critica porneşte şi de la reproşul că Radioteleviziunea publică s-ar afla sub controlul politic al partidelor majoritare sau al guvernului. Critica formulată se referă la faptul că aceste nu şi-ar (mai) îndeplini rolul de presă independentă. Este justificat acest reproş? Cum gestionează Radioteleviziunea publică aceste critici? Ce mecanisme are la dispoziţie pentru a-şi păstra sau apăra independenţa faţă de influenţele politice?  Prezentarea temei a fost realizată de doamna Adelheid Feilcke, şeful Direcţiei principale Europa, Deutsche Welle Keynote, și de domnul Alexandru Lăzescu, redactor şef al săptămânalului „Revista 22” Moderator, același Robert Schwartz, Deutsche Welle.

Ambasadorul Germaniei: “11 decembrie, o şansă pentru românii care vor schimbarea!”

"La momentul la care am propus tematica acestei conferințe nu puteam intui că va fi atât de fierbinte această întrebare, venită în apropierea alegerilor - 'Radioteleviziunea publica: jurnalism politizat?'. Nu puteam intui că va fi temă de campanie problema finanțării instituțiilor publice de mass-media. În Germania, radioteleviziunea publică este finanțată din taxe şi noi considerăm că aşa se asigură independența politică. Dar Parlamentul României a decis că optează pentru alt model, cu finanțare de la buget", a spus ambasadorul Werner Hans Lank în alocuțiunea sa. Lauk, care este în post de trei ani şi jumătate, îşi va încheia mandatul în România la sfârşitul acestui an, când se va şi retrage din activitatea diplomatică, urmând a se pensiona. "A fost un privilegiu să îmi petrec aceşti ani aici", a conchis ambasadorul german, după ce subliniat că, în opinia lui, sarcina mass media este controlul nepartinic al statului şi politicii în interesul cetățenilor şi a avertizat ca 11 decembrie este o şansă pentru români: "Românii pot alege partide şi oameni ce reprezintă schimbarea sau partide care vor să dea timpul înapoi, să perpetueze acelaşi mod de politică".

Dan Suciu: “Anca Dragu, traumatizată după prima experință cu presa!”

La rândul său, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR şi fost purtător de cuvânt al Guvernelor Mihai Răzvan Ungureanu şi Dacian Cioloş, a opinat ca jurnalismul nu a progresat deloc, în România, în ultimii 29 de ani. "Legea 544 privind accesul liber la informațiile de interes public este bună, dar puțini jurnalişti o cunosc şi se folosesc de ea cum trebuie. Mulți nu ştiu ce fel de informații sa ceară, nu ştiu că poți cere date concrete, dar nu şi păreri", a spus Suciu. El a mai adus în discuție nerespectarea statutului discuțiilor informale, amintind de cazul ministrului de Finanțe, Anca Dragu, care "a rămas traumatizată" în urma publicării opiniei sale conform căreia românii ar trebui sa muncească "pe doi lei", în condițiile în care această opinie a fost emisă într-un cadru informal. "Au fost 20 de jurnalişti acolo. 19 nu au dat nimic, dar unul a decis sa dea şi a ieşit ce a ieşit...", și-a amintit Suciu. Acesta consideră că îi este mai greu în postura actuală, de purtător de cuvânt al BNR, decât atunci când era la Guvern. "Cel mai plăcut a fost să fiu jurnalist şi regret că nu mai sunt". Dan Suciu a deplâns faptul ca nu mai există specializări în media. "Chiar şi la Guvern se vede că se pierde specializarea şi asta e foarte problematic, fiindcă înseamnă că nu mai avem comunicare publică".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-16Parerea ta...

MARINELU
17 Noi 2016

NU NE SPUI MATALE CU CINE SA VOTAM ? CA NOI SUNTEM DIN LUMEA A III - A.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz