2020-04-06 16:21

Ameninţarea Dunării

 |  16:25
Ameninţarea Dunării

Dunăreaa atins, ieri, cota de 671 de centimetri, având 71 de centimetri peste cota deinundaţie şi 29 de centimetri sub cota de pericol. La Galaţi, Comitetul Naţionalpentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit pentru a găsi soluţii la iminentainundare din cauza creşterii Dunării.

Autorităţilegălăţene au ridicat un nou dig de protecţie în sudul oraşului. Ieri se munceade zor la ridicarea unui baraj protector în zona cuprinsă între CăpităniaPortului Galaţi şi Grupul Şcolar Industrial de Marină, unde au fost deja adusepeste 60 de maşini de mare tonaj, pline cu pământ. S-a acţionat şi în zona ŞantieruluiNaval Damen. La operaţiune au participat angajaţi ai societăţilor edilitareApă-Canal, Ecosal, Apaterm şi ai Poliţiei Comunitare, sprijiniţi de militari,jandarmi şi lucrători ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Unalt dig, cu o lungime de 4,5 kilometri, a fost ridicat în zonă, pentruprotejarea cartierului Valea Oraşului, punctul cel mai jos al municipiuluiGalaţi, unde locuiesc circa 7.000 de persoane, dintre care peste 1.000 se aflăîn zona critică.

NivelulDunării continua să crească. Ieri, la ora 12, fluviul avea o cotă de 671 decentimetri la Galaţi, fiind cu 71 de centimetri peste cota de inundaţie, dar cu29 cm sub cota de pericol.

Într-oaltă zonă critică, în comuna Şendreni din sud-vestul judeţului Galaţi, acolounde a fost montat digul mobil, râul Siret măsura 724 de centimetri, fiind cu74 de centimetri peste cota de pericol. În amonte, la Lungoci, Siretul măsura668 de centimetri, cu 18 centimetri peste cota de inundaţie.

Şipe Dunăre, şi pe Siret, şi pe Prut au apărut infiltraţii masive în toatedigurile de apărare şi se lucrează permanent la consolidări şi lasupraînălţări.

ScenariiSF luate în calcul

Laora 16.00, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, laGalaţi,fiind prezidat de ministrul administraţiei şi internelor, VasileBlaga. Membrii comitetului au analizat toate scenariile posibile pentrulimitarea pagubelor provocate de debitele crescute ale Dunării, Siretului şi alePrutului, în urma analizelor de risc realizate de specialiştii de la ApeleRomâne. Variantele vehiculate pentru scăderea cotelor Dunării erau inundareacontrolată a unor terenuri dintre judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, inundareaInsulei Mari a Brăilei sau inundarea unor suprafeţe din judeţul Tulcea, îndreptul municipiului Galaţi.

Coteistorice depăşite

Laintrarea în ţară, Dunărea avea un debit de 12.800 mc/s, fiind în scădere,comparativ cu maximul atins de 13.300 mc/s (al doilea debit maxim atins peDunăre în ultima perioadă).

Deasemenea, Dunărea se situează peste cotele de inundaţie la staţiile Zimnicea -cu un nivel de 744 cm (+ 1,40 metri peste cota de inundaţie), Giurgiu - cu unnivel 640 cm (+77 de cm peste cota de inundaţie), Olteniţa - cu un nivel de 630cm (+83 cm peste cota de inundaţie), Chiciu-Călăraşi - cu un nivel de 672 cm (+52 cm peste cota de inudaţie), Călăraşi-Braţul Borcea - cu un nivel de 664 cm(+ 24 cm peste cota de inundaţie), Tulcea - cu un nivel de 431 cm (+ 21 cmpeste cota de inundaţie). Dunărea a depaşit cotele istorice din anul 2006 în treisecţiuni, respectiv Brăila cu 15 cm, Galaţi cu 11 cm şi Feteşti cu 12 cm.

Starede alertă continuă

Presiuneaapei asupra digurilor se va menţine o lungă perioadă de timp, putând apăreaevenimente neprevăzute. În continuare, echipele "Apelor Române" îşiconcentrează eforturile şi pentru consolidarea digurilor de la Dunăre, pesectorul Feteşti-Brăila-Galaţi, Tulcea şi Delta Dunării, potrivit ANAR. Deaceea, Administraţia Naţională "Apele Române" reia recomandărilecătre populaţie să se conformeze în totalitate indicaţiilor reprezentanţilorISU, Jandarmeriei şi Armatei, întrucât viaţa oamenilor trebuie cu prioritate săfie protejată. Toate zonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare dealertă maximă şi vigilentă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine