2020-04-06 21:19

Ana Blandiana, la 30 de ani de la REVOLUȚIE: "Este mult mai greu să fii liber decât să nu fii LIBER"

 |  11:02
Ana Blandiana, la 30 de ani de la REVOLUȚIE: "Este mult mai greu să fii liber decât să nu fii LIBER"

Poeta Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet în cadrul Fundaţiei Academia Civică, a mărturisit, la 30 de ani de la Revolutia din 1989, că "este mult mai greu să fii liber decât să nu fii liber".

„Îmi pare bine că întrebaţi despre libertate, pentru că este absolut singurul lucru sigur pe care l-am obţinut. M-am întors de câteva zile din China unde am avut aşa un fel de, mi-e ruşine să spun, ca o iluminare. Am fost foarte impresionată, în general, de felul în care nu sunt liberi. Deodată, mi-a venit în minte: Noi am scăpat! Adică, oricât de nemulţumiţi am fi, oricâte lucruri nu-s cum trebuie, dar noi chiar am scăpat, noi suntem liberi”, a declarat Ana Blandiana pentru News.ro.

În ceea ce priveşte evoluţia României în aceste decenii, Ana Blandiana a precizat: „Sigur un progres a început. Sigur, alegerile din anul ăsta au dovedit că suntem pe un trend bun. Nu ţara, nu felul în care e condusă, asta sper să se întâmple de acum încolo, ci felul în care locuitorii ţării îşi înţeleg datoria şi decid”.

„Dacă mă întrebaţi despre libertate, primul lucru pe care trebuie să-l spun şi poate primul lucru l-am înţeles eu însămi a fost că e mult mai greu să fii liber decât să nu fii liber. După atâtea decenii în care vinovaţi erau mereu cei de la conducere,25 de ani, în care vinovat era numai Ceauşescu pentru orice, pentru că numai el decidea, noi eram victime. E mai uşor să fii victimă decât să fii omul care trebuie să decidă şi ce se întâmplă în continuare depinde de decizia ta, bună sau rea. Cu siguranţă că toată perioada cu „tot era mai bine pe vremea lui Ceauşescu” din asta a venit, din faptul că oamenilor, mai ales cei care trecuseră de o anumită vârstă, le era greu să intre într-o lume în care fiecare pas trebuie gândit şi fiecare succes iese dintr-o concurenţă, dintr-o luptă, în timp ce înainte sufeream fără îndoială, eram victime fără îndoială, dar era ca o formă de letargie în care nu trebuia să facem nimic”.

sursa foto: rasunetul.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-22Parerea ta...

ROMANIA TREZESTE-TE
22 Dec 2019

"Este mult mai greu să fii liber decât să nu fii LIBER" ASTA E BLESTEMUL POPORULUI ROMAN care are adunate in mii si sute de ani in gena sa multe atrocitati......
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine