2020-01-28 14:43

Angajaţii TVR intră în grevă japoneză, nemulţumiţi de tăierea salariilor

 |  21:01
Angajaţii TVR intră în grevă japoneză, nemulţumiţi de tăierea salariilor

Preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), Dragoş Bocanaciu, a anunţat că angajaţii televiziunii publice vor intra, de marţi, în grevă japoneză. Nemulţumirile vizează, printre altele, decizia de reducere a timpului de lucru de la 8 la 6 ore şi a salariilor cu 25%, în condiţiile în care TVR a externalizat excesiv o serie de servicii, plătind colaboratorii cu peste 7 milioane de lei în 2013.

Astfel, angajaţii TVR solicită renunţarea “total, fără nici o excepţie” la contractele de colaborare, drepturi de autor, convenţii civile şi PFA-uri. “Pentru că noi nu suntem ca alte instituţii media ca să apelăm la aceste contracte de muncă «mascate», cum le numesc eu, care sunt foarte des folosite în alte instituţii de presă”, a explicat liderul sindical Dragoş Bocanaciu. Toţi cei care vor să adere la greva japoneză vor purta, începând de marţi, o banderolă albă în semn de protest. “Este singurul mod în care, potrivit legii, putem să ne manifestăm în momentul de faţă nemulţumirea faţă de intenţiile administraţiei”, a mai spus Bocanaciu. Sindicaliştii cer ca decizia de a reduce cu 2 ore programul de lucru şi cu 25% salariile angajaţilor TVR, avizată de Comitetul Director, să fie discutată şi respinsă în Consiliul de Administraţie de programat miercuri. “Aceasta este principala solicitare, pentru că o astfel de decizie nu poate fi luată decât după nişte consultări cu sindicatul, potrivit legii. Aceste consultări încă nu au fost făcute”, a adăugat Bocanaciu.

Milioane de euro pentru colaboratori

În acest context, preşedintele SPUSTV a spus că TVR are “atâţia angajaţi de valoare”, subliniind că nu înţelege de ce mai este nevoie de a păstra colaboratori. “Eu cred că avem suficient de mulţi oameni şi capabili să facă emisiuni, şi să meargă pe teren şi să facă reportaje, iar, dacă tot discutăm despre instituţie în dificultate, întâi şi întâi, ca manager, mă gândesc eu, în momentul în care ai de luat nişte măsuri, primele măsuri pe care le iei este să opreşti hemoragia banilor în exterior şi de-abia după aceea te îndrepţi în interior, spre reducerea cheltuielilor”, a adăugat Bocanaciu. Liderul sindical nu exclude ca greviştii să picheteze Guvernul şi Parlamentul, instituţiile care ar fi trebuit să aibă grijă de TVR. Deciziile contestate de sindicat au fost analizate şi în şedinţa Comitetului Director al TVR de pe 13 mai, la care a participat şi Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române.

Restructurări degeaba

În anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 din 3.149 de angajaţi.  Stelian Tănase a declarat în martie că, după restructurare, „TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi). Însă, în urma restructurării, TVR este implicată în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care doar 15% s-au pierdut în prima instanţă."

Potrivit  raportului de activitate al TVR pe anul trecut, SRTv a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, cu 2,71% mai puţin faţă de 2012. Pe de altă parte, cheltuielile cu colaboratorii au crescut cu 51% în semestrul al II-lea al anului trecut, faţă de primul semestru, ridicându-se la peste 7 milioane de lei în 2013. În plus, cheltuielile cu deplasările în TVR au fost în valoare de 4 milioane de lei. Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune a avut în 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine