2020-03-29 13:02

Ani de pușcărie pentru Alina BICA, Horia SIMU și fostul șef al ANAF, Șerban POP. Vezi ce pedepse au primit cei trei într-unul din dosarele ANRP

 |  17:49
Ani de pușcărie pentru Alina BICA, Horia SIMU și fostul șef al ANAF, Șerban POP. Vezi ce pedepse au primit cei trei într-unul din dosarele ANRP

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenții pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

În același dosar, Horia Simu a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, iar fostul șef al ANAF Șerban Pop a primit 5 ani închisoare cu executare pentru infracțiunea de trafic de influență, informează Agerpres.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 150.000 de euro de la Șerban Pop.

De asemenea, magistrații au decis ridicarea sechestrului pus pe bunurile Alinei Bica.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Completul de judecată a decis, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care inculpații au fost trimiși în judecată de DNA.

Astfel, pentru Alina Bica a fost schimbată încadrarea din infracțiunile de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, în infracțiunea de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, în cazul lui Horia Simu judecătorii au schimbat încadrarea din infracțiunea de dare de mită, în infracțiunea de cumpărare de influență, iar pentru fostul șef al ANAF Șerban Pop - din complicitate la dare de mită, în infracțiunea de trafic de influență.

A doua condamnare pentru BICA

Aceasta este a doua condamnare pe care o primește Alina Bica. În noiembrie 2016, ea a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare tot pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, într-un dosar în care este implicat și fostul ministru Adriean Videanu. Nici în acest caz decizia nu este definitivă.

În septembrie 2015, Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată de DNA în dosarul privind mita pentru clasarea dosarului în care este implicat omul de afaceri Horia Simu.

Potrivit DNA, în anul 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din acești bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuț Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat", susțin procurorii.

DNA precizează că, în schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în dosarul în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-26Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
26 Ian 2017

DA ....SA-I MULTUMEASCA LUI UDREA
MAFIA P.S.D.
26 Ian 2017

Bica a fost condamnata pentru favorizarea infractorului . Atunci mizeriile de dragnea , iordache si tariceanu NU TOT INFRACTORI FAVORIZEAZA PRIN ABUZ IN SERVICIU PROMOVAND LEGEA GRATIERII SI MODIFICAND CODUL PENAL ?
NESIMțIRE
26 Ian 2017

Mai așa zisa " mafie PSD" ești prost de mori ....Ești că un tonomat ...O ții langa cu o idee fixă .... Mai și alta idee în tărtăcuța ta ???
NESIMțIRE
26 Ian 2017

Mai așa zisa " mafie PSD" ești prost de mori ....Ești că un tonomat ...O ții langa cu o idee fixă .... Mai și alta idee în tărtăcuța ta ???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine