2020-02-26 22:43

ANIVERSARE. Prof. Dr. Irinel POPESCU, realizatorul primului TRANSPLANT HEPATIC din România, împlinește 65 de ANI

 |  10:00
ANIVERSARE. Prof. Dr. Irinel POPESCU, realizatorul primului TRANSPLANT HEPATIC din România, împlinește 65 de ANI

Prof. dr. Irinel Popescu, medic chirurg, realizatorul primului transplant hepatic din România, s-a născut la 22 aprilie 1953, la Filiaşi, judeţul Dolj.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti în 1977, iar în perioada 1977-1980 a fost intern prin concurs. A fost apoi rezident (1980-1983), medic specialist chirurg (clasificat primul pe ţară la concursul de specialitate, în 1983), iar din 1990 - medic primar chirurg la Spitalul Clinic Fundeni, potrivit CV-ului de pe site-ul /www.transplant.ro, citat într-un material documentar realizat de Agerpres. În anul 1990 a obţinut titlul de doctor în medicină, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' din Bucureşti. Titlul tezei de doctorat este ''Ulceraţiile acute gastrice hemoragice - studiul clinico-patologic a 340 de cazuri'', iar conducătorul tezei a fost prof. dr. Dan Setlacec.

A fost asistent stagiar (1980-1983), asistent (1983-1992), şef lucrări (1992-1995), conferenţiar (1995-1999), iar din anul 1999, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Potrivit sursei amintite, chirurgul Irinel Popescu a fost director adjunct al Spitalului Clinic Fundeni (1995-1997), director adjunct al Direcţiei Sanitare a Municipiului Bucureşti (1997), director al Institutului de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor şi Farmaciştilor (1998-1999), precum şi ministru secretar de stat la Ministerul Sănătăţii (1999-2000).

În prezent, prof. univ. dr. Irinel Popescu este directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic ''Dan Setlacec'', din cadrul Institutului Clinic Fundeni, şi face parte din Consiliul Medical al Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, prof. dr. Irinel Popescu este preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale (din 2011), fiind membru titular al acesteia din anul 1998. Este, totodată, preşedintele Asociaţiei ''Romtransplant'', precum şi membru al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant. Prof. dr. Irinel Popescu a fost ales preşedinte al Asociaţiei Europene de Chirurgie (European Surgical Association - ESA) în cadrul celei de-a 24-a reuniuni a organizaţiei, care a avut loc în perioada 4 - 6 mai 2017, la Bucureşti.

Este membru fondator al ''Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică şi alte tehnici intervenţionale'' (ARCE), precum şi al ''Asociaţiei Române de Telemedicină şi Aplicaţii Spaţiale pentru Sănătate''(ARTASS). De asemenea, este preşedinte de onoare al ''Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi Transplant Hepatic''.

Este membru al European Society for Organ Transplantation, al Uniunii Medicale Balcanice, membru în Boardul Executiv al ''International Association of Surgeons and Gastroenterologists'' (IASG), membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie Endoscopică (EAES), precum şi membru al TTS (The Transplantation Society). La 18 decembrie 2013 a fost ales membru de onoare al prestigioasei Academii Naţionale de Medicină a Franţei. În 2013 a devenit membru corespondent al Academiei Române.

Prof. dr. Irinel Popescu este realizatorul primului transplant hepatic din România, precum şi autorul unor tehnici în premieră naţională. În aprilie 2000, este efectuat primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului de către prof. dr. Irinel Popescu, la Spitalul Fundeni, iar în octombrie 2000, primul transplant de ficat de la un donator în viaţă, de către aceeaşi echipă (transplant de la mamă la fiică). În 2005, la Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu şi dr. Simona Dima efectuează primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroză şi diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat şi insule pancreatice. La 27 ianuarie 2012, ambasadorul Franţei, Henri Paul, i-a înmânat prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ambasada Franţei de la Bucureşti, însemnele de Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului, distincţie acordată în premieră unui medic român de către statul francez. În 2013, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, în semn de "recunoaştere deosebită a valorii profesionale, abnegaţiei şi devotamentului faţă de pacienţi, pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical".

La 10 septembrie 2013, Principesa Margareta i-a acordat, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai I, Ordinul ''Coroana României'' în Grad de Ofiţer. La 25 august 2013 a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Băileşti, conferit de Consiliul Local, în semn de apreciere a activităţii sale, iar la 14 ianuarie 2014 i-a fost acordat un premiu special la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Superlativelor VIP 2013 "Oamenii Schimbării".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine