2019-10-18 05:24

ANSVSA aruncă vina pe autorităţile locale pentru porcii vânduţi pe marginea drumului

 |  19:35
ANSVSA aruncă vina pe autorităţile locale pentru porcii vânduţi pe marginea drumului

Carnea de porc vândutăpe marginea drumului reprezintă un atentat grav la sănătatea oamenilor, afirmă procesatorii.Mii de porci tăiaţi în gospodăriile populaţiei sunt expuşi pe margineadrumurilor, fără ca autorităţile locale sau Autoritatea Naţională SanitarăVeterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) să aplice vreo sancţiune. Producătoriişi procesatorii de carne spun că porcii scoşi la vânzare pe marginea şoselelor sunt achizionaţi din fermeşi comercializaţi la preţ dublu. Şeful ANSVSA, Radu Roatiş, aruncă răspundereape seama autorităţilor locale, precizând că “rolulAutorităţii nu este de a-i învăţa pe români unde să taie porcul”. Potrivitdatelor ANSVSA, aproximativ două milioane de porci sunt tăiaţi în perioadaCrăciunului.

Samsarii pot vinde liniştiţi carne de porc pemarginea drumului, pentru că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şipentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu îi amendează. Mai mult, preşedinteleANSVSA, Radu Roatiş, dă vina pe autorităţile locale, afirmând că şi adminstraţiapublică locală este răspunzătoare pentru vânzarea porcilor pe marginea drumului.“Noi nu facem statistici privind numărul de porcităiaţi de Crăciun. Aproximativ două milioane de porci sunt sacrificaţi în fermesau în gospodării în această perioadă. Şi administraţiapublică locală este răspunzătoare pentru tăierea sau vânzarea porcilor într-uncadru nelegal. Autorităţile locale, Poliţia Comunitară trebuie să intervină şisă îi sancţioneze pe cei care vând carne pe marginea drumului. Mediciiefectuează analiza trichinelogică”,ne-a explicat Radu Roatiş. Acesta a precizat că nuse interzice tăierea porcului în gospodăria tradiţională cu „obligaţia de arespecta normele pentru bunăstarea animalelor în timpul sacrificării”. “Trebuie implementat sistemul de asomare aanimalelor. Porcii nu trebuie sacrificaţi prin metoda tradiţională deînjunghiere. Anul viitor trebui să accelerăm implementarea sistemului desomare”, ne-a declarat preşedintele ANSVSA.

Minea:Porcii se vând la preţ dublu la marginea drumului

PreşedinteleRomalimenta, Sorin Minea, ne-a explicat că porcii comercializaţi pe margineadrumului „sunt cumpăraţi din ferme cu 6-7 lei kilogramul în viu, după care suntvânduţi la preţ dublu. “Procesatorii cumpărăcarcasa de porc cu 7-8 lei/kg, fără cap, indiferent că este din import sau dinproducţia autohtonă. Porcii de pe marginea drumului costă 13-14 lei/kg, dublu lapreţ. Nici măcar nu sunt crescuţi în gospodărie. «Întreprinzătorii» cumpărămaximum 10 porci din ferme, îi taie în curte şi îi vând pe marginea drumului.În anunţuri scrie că porcii sunt crescuţi tradiţional, e o găinărie”, a afirmat Sorin Minea. Acesta a subliniat că porciicomercializaţi pe marginea drumului reprezintă un atentat gravla sănătatea oamenilor. “Pe mine măamuză să văd cum cei de la ANSVSA, Poliţia sau autorităţile locale nu sancţioneazăoamenii care vând carne de porc în condiţii improprii. Este o bătaie de joc cese întâmplă în comunele şi satele din România”, ne-a mai spus Minea.

Frumosu: Este cel mai inadecvatmod de a face comerţ

Preşedintele Federaţiei Sindicale dinIndustria Alimentară, Dragoş Frumosu, afirmă că Poliţia şi consiliile localeîncurajează comercializarea ilegală de porci. “În fiecare localitate trebuie să existepuncte de tăiere a animalelor. Oamenii trebuie să taie porcii în puncte amenajate,nu poţi să vinzi porci tăiaţi pe marginea drumului. În absenţa controalelor,oamenii vând carne de porc pe unde apucă. Peste 30-35% din porcii tăiaţi deCrăciun sunt comercializaţi în condiţii improprii”, a mai adăugat Frumosu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-04-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray