2020-02-28 17:54

Anunțul judecătorilor ICCJ după valul de ACHITĂRI din ultima perioadă

 |  15:55
Anunțul judecătorilor ICCJ după valul de ACHITĂRI din ultima perioadă

În contextul achitărilor pronunțate în ultima vreme în dosare în care sunt implicate nume importante din politică, Înalta Curte de Casație și Justiție subliniază că „pentru garantarea independenței justiției este esențială păstrarea încrederii populației în sistemul de justiție” și că „prezervarea acestei încrederi reclamă ca nicio altă autoritate să nu dea impresia că deciziile judecătorești ar putea fi influențate în orice mod”.

Comunicatul de presă transmis de ICCJ ca urmare a „informațiilor recente apărute în spațiul public, cu referire la dosare penale aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție”:

„Înalta Curte de Casație și Justiție apreciază necesar să reafirme importanța respectării independenței justiției, ca premisă a statului de drept și garanție fundamentală a procesului echitabil. Independența justiției nu este un privilegiu al judecătorului, ci responsabilitatea impusă acestuia care îi permite să soluționeze o cauză exclusiv în baza legii și a probelor, fără influențe externe de orice natură.

Pentru garantarea independenței justiției este esențială păstrarea încrederii populației în sistemul de justiție, iar prezervarea acestei încrederi reclamă ca nicio altă autoritate să nu dea impresia că deciziile judecătorești ar putea fi influențate în orice mod.

În considerarea acestui deziderat, Înalta Curte de Casație și Justiție subliniază importanța moderației în discursul public legat de chestiunile privind justiția și, cu atât mai mult, în cele privind dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de etapa procesuală”.

În ultima vreme, judecătorii ICCJ au pronunțat achitări în mai multe dosare importante, iar în perioada următoare sunt așteptate alte verdicte. De exemplu, pe 29 mai, Liviu Dragnea are ultimul termen în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, dosar în care DNA cere şapte ani şi jumătate de închisoare.

Pe 22 mai, a fost achitat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi în care DNA ceruse o pedeapsă de trei ani de închisoare. Decizia nu este definitivă.

Pe 11 mai, magistraţii instanţei supreme au dat decizie de achitare în dosarul în care fostul senator şi judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă este acuzat că a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină bunuri şi servicii pentru a-l ajuta să obţină contracte în domeniile energie şi transport fier vechi. Nici această decizie nu este definitivă.

Pe 10 mai, au fost achitați fostul premier Victor Ponta şi fostul senator Dan Şova în dosarul „Turceni - Rovinari”, în care au fost judecaţi pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă. Decizia instanţei nu este definitivă.

Pe 9 mai, a fost achitat ex-ministrul Justiției Tudor Chiuariu, în dosarul în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-25Parerea ta...

SANGIORGIO
25 Mai 2018

SI TOTUSI TOATE ACESTE PERSOANE LA CARE SE FACE REFERIRE IN ARTICOL , CHIAR SUNT NEVINOVATE ???? ATITA TIMP CIT A FOST EFECTUAATA O CERCETARE PENALA, S-A FACUT UN RECHIZITORIU DE TRIMITERE IN INSTANTA, A TRECUT PRIN CAMERA PRELIMINARA , DACA IN INSTRUMENTAREA DOSARULUI AU FOST PROBLEME DE CE NU A FOST RESPINS IAR ACUM NE TREZIM CA TOATE ACESTE PERSOANE SUNT CURATE CA LACRIMA.
LEVST.
25 Mai 2018

Si -probabil- ca urmeaza si alte achitari, doar ce s-a dispus ridicarea sechestrului pe bunuri si proprietati ale elenei udrea, semn f. bun pentru ea, chiar daca a "pierdut" milioane, dand spagi la judecatori si interpusi, scapa cu pielea netabacita si chiar si cu ceva milioane, oricum, toate delapidate, furate , din munca romanilor...
NITULICA GHEORGHE
25 Mai 2018

REFERITOR LA CAZUL NOSTRU IN CARE AM FOST NE INDREPTATI IN TRUN PROCES PARTAJ UNDE AM INVESTIT 40 DE MII DE EURO SI JUDECATOAREA DE CAZNU NEA LOAT IN COSIDERARE,
JUSTITIABILUL
25 Mai 2018

In aplicarea actului de justitiei s-a ajuns si la situaţia reala in care, legalul este socotit ilegal si invers. LEGEA ESTE RESPECTATA TOCMAI CA BARIERA numai de “boi”, „leii” sar peste ea, iar „cateii” trec pe sub ea. Solutionarea unor cazuri penale in care sunt implicati “leii”(oameni politici, guvernanti, capi ai lumii interlope) actiunea imediat este categorisita de restul grupului de interese ca fiind vorba despre dosare politice folosindu-se tot felul de mijloace pentru intoxicarea opiniei publice la care isi aduce aportul substantial si coruptia din presa.
JUSTITIABILUL
25 Mai 2018

Indicatorii de baza ce caracterizeaza eficienta sau randamentul sistemului judiciar romanesc, celeritatea solutionarii dosarelor, numarul cazurilor cu amanari si schimbari de solutii precum si procentajul rechizitoriilor finalizate cu condamnari, reliefeaza din nefericire pentru democratia romaneasca post-decembrista si justitiabili O STARE DE FAPT CATASTROFALA ce ilustreaza realizarea unor cheltuieli judiciare enorme din banul public fara nici o justificare. Din analiza valorilor anuale a indicatorilor mentionati rezulta ca prin politicile adoptate (de factori de decizie extrem de subiectivi cu scopuri ascunse si interese de clan sau de grup) in cadrul sistemului judiciar nu s-a dorit emanciparea sau adaptarea acestuia la cerintele si valorile noului sistem social democratic. Valorile anuale ale indicatorilor statistici mentionati mai arata ca sistemul judiciar este (un amalgam) afectat grav si sub aspectul organizarii institutionale, al functionarii structurilor, al procedurilor interne de lucru utilizate si al gestionarii resurselor (financiare, umane si materiale).
LEVST.
25 Mai 2018

niciun system juridic echitabil NU poate fi implementat in Romania, tocmai pentru ca imensa majoritate a membrilor sistemului sunt corupti, sansa reala consta doar in "Bomba Atomica" politico-administrativa, adica Intoarcerea la Monarhie Numai cu aport Englez, si -simultan- "importul" a cateva mii bune de diversi profesionisti, romani formati in tarile democrate, care sa inlocuiasca -in aceiasi zi- miile de inalti "demnitari", actuali, din teren si la centru, in politica si administratie...
N
25 Mai 2018

DA CAM ASA SA INTAMPLAT SI CU AV IN CARE SA JUDECAT PROCESUL DE PARTAJ ,
ANONIM
26 Mai 2018

Cum "găsiți" opinia lui Traian Băsescu că și-ar dori ca îCCJ să își înceteze activitatea o perioadă, Constituția nereglementând însă și astfel de "spețe" ?
ADRIANA
26 Mai 2018

Când un politician primește pentru 300 milioane euro doar 2ani, puteți VOI SINGURI ICCJ, să spuneți cum se numește. Pentru noi este simplu să deducem=CORUPȚIE
LEGILE LOR
26 Mai 2018

FOARTE BINE . A-TI AMINAT DOSARE SI DISPARUT TOT . ACUM OR ESITI LA PENSIE , OR IN PUSCARIE IN LOCUL LUI , UDREA SI DRAGNEA . DACA NU A-TI APARAT LEGILE NORMALE , ACUM FAC EI LEGILE LOR .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine