2020-04-08 09:55

Aparatul militar israelian prăbuşit în munţi avusese de curând o defecţiune tehnică remediată rapid. Elicopterul a aterizat forţat acum o săptămână în Dâmboviţa

 |  18:14
Aparatul militar israelian prăbuşit în munţi avusese de curând o defecţiune tehnică remediată rapid. Elicopterul a aterizat forţat acum o săptămână în Dâmboviţa

Dupăcum se putea bănui încă de la producerea evenimentului, elicopterul israelianprăbuşit în munţi pare a fi acelaşi care, în urmă cu o săptămână, a aterizatforţat, în judeţul Dâmboviţa, după ce piloţii au descoperit o problemă tehnică.Am încercat să aflăm, ieri, de la oficiali ai MApN dacă este acelaşi aparat dezbor, însă aceştia au preferat să ofere informaţia presei israeliene, maidegrabă decât ziariştilor români. Ancheta privind accidentul aviatic este condusă de doi procurori criminaliştide la Parchetul General şi alţi doi procurori militari de la Secţia ParchetelorMilitare. Aceştia au fost conduşi, ieri, de trei salvamontişti către locul undes-a prăbuşit elicopterul militar, însă condiţiile tehnice erau extrem dedificile deoarece începuse ploaia.

Potrivitşefului Salvamont România, Mircea Opriş, citat de Mediafax, echipa de procurorişi salvamontişti au încercat să ajungă, ieri, în zona numită Poiana Guţanu,locul unde s-a prăbuşit aparatul de zbor. Opriş a precizat că salvamontiştii augăsit resturi umane în zonă, însă nu au intervenit din cauza ancheteicriminalistice. Şeful Salvamont a spus că, tehnic, membrii echipei decriminalişti ar putea ajunge în zonă, cu ajutorul salvamontiştilor şi doar dacăau condiţie fizică bună.

Inspectoratulpentru Situaţii de Urgenţă a intervenit cu o ambulanţă SMURD care a rămas labaza muntelui, iar până în Poiana Guţanu, alături de salvamontişti şi jandarmimontani, au ajuns doi paramedici.

Nu s-au semnalatdefecţiuni tehnice

Oechipă de militari israelieni au participat şi ei la operaţiunile de căutare, pecare, însă, le-au întrerupt din cauza condiţiilor meteorologice retrăgându-sela bază, relatează site-ul Ynetnews.com. Două avioane de tip Hercules, având labord 86 de pasageri, printre care medici, rabini, precum şi militari ajutaţi decâini de căutare, au decolat din Israel spre România, pentru a oferi ajutor încazul elicopterului militar prăbuşit în zona Fundata - Zărneşti, informeazăAFP.

Pede altă parte, comunicaţiile elicopterului militar israelian de tip CH-53, prăbuşitîn zona Fundata-Zărneşti, nu indicau existenţa unor probleme tehnice saucondiţii meteo nefavorabile înaintea incidentului, anunţă armata israeliană,citată de ediţia online a Jerusalem Post. Generalul Nimrod Shefer,comandantul-adjunct al Forţelor Aeriene israeliene, a declarat că anchetatoriiîncă nu îşi dau seama care este cauza prăbuşirii elicopterului. Shefer aexplicat că experţii militari israelieni au analizat comunicaţiile radio dintreelicopterul militar care s-a prăbuşit şi un alt elicopter cu care zbura întandem, precizând că nu există indicii privind defecţiuni tehnice sau condiţiimeteo nefavorabile.

Exerciţiu comunromâno-israelian

Elicopterulisraelian de tip CH-53 cu şase militari israelieni şi unul român la bord apierdut legătura radio cu centrul de Raportare Control al exerciţiului aerian,ulterior "epava" aparatului de zbor fiind localizată din aer în zonaFundata-Zărneşti.

Elicopterulefectua un zbor în cadrul exerciţiului comun aerian româno-israelian BLUE SKY2010, desfăşurat în perioada 18-29 iulie, la aerodromul Boboc. Exerciţiul areca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor lajoasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală(MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale.

Ceremonii religioasede comemorare, astăzi, în toate unităţile

Ministrulapărării, Gabriel Oprea, şi-a exprimat profundul regret pentru pierderea vieţiicelor şapte militari aflaţi la bordul elicopterului prăbuşit şi a transmiscondoleanţe familiilor îndoliate. Potrivit unui comunicat de presă transmis,ieri, de MApN, echipele de căutare-salvare nu au găsit supravieţuitori. Comisiade cercetare a cauzelor producerii acestui accident, numită de ministrul apărăriinaţionale, continuă investigaţiile împreună cu reprezentanţii ParchetuluiGeneral şi cu experţi criminalişti. "Ministrul apărării naţionale, GabrielOprea, îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţii celor şaptemilitari şi transmite condoleanţe familiilor îndoliate", se arată încomunicat. Prin ordin al ministrului apărării, astăzi, la ora 8.00, în toateunităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii vor fi organizateceremonii militare şi religioase, de comemorare a militarilor care şi-aupierdut viaţa în catastrofa aviatică din judeţul Braşov.

AmbasadorulIsraelului mulţumeşte autorităţilor române

AmbasadaIsraelului la Bucureşti a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu şiautorităţilor militare şi civile române pentru sprijinul acordat în timpulcercetărilor privind prăbuşirea elicopterului israelian CH-53, în masivulBucegi. "Ambasada Statului Israel la Bucureşti este alături de familiilecelor 6 militari israelieni şi a celei a militarului român, care se aflau labordul elicopterului israelian CH-53, prăbuşit în timpul efectuării unuiexerciţiu aerian româno-israelian, în zona Fundata - Zărneşti", se aratăîntr-un comunicat remis, ieri, de misiunea diplomatică israeliană din România."Totodată, ambasada mulţumeşte şi îşi exprimă aprecierile pentru înaltulprofesionalism dovedit de Armata Română, echipele de salvamontişti, jandarmimontani, vânători de munte, echipele SMURD, al tuturor celor prezenţi, înefortul de a localiza epava elicopterului, cât şi militarii dispăruţi. În zonaîn care a avut loc accidentul aviatic, se află deja oficiali ai AmbasadeiIsraelului la Bucureşti, respectiv ambasadorul David Oren, consulul Israelului,ataşatul militar, precum şi alţi funcţionari israelieni", se arată încomunicat. Ambasadorul Oren David a mulţumit, la rândul său, tuturorautorităţilor române pentru felul prompt şi eficient în care s-a acţionat. "Dorescsă-mi exprim recunoştinţa pentru solidaritatea de care au dat dovadăautorităţile române în aceste momente tragice pentru cele două ţări", adeclarat ambasadorul Oren David, potrivit sursei citate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08

Mai multe imagini:
Aparatul militar israelian prăbuşit în munţi avusese de curând o defecţiune tehnică remediată rapid. Elicopterul a aterizat forţat acum o săptămână în Dâmboviţa
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine