2020-04-03 20:36

Aproape 3.000 de angajaţi ai MAI şi MApN au intervenit în zonele sinistrate, deşi, de ieri, muncesc pe bani mai puţini. Lupta cu apele, pe salarii tăiate

 |  18:17
Aproape 3.000 de angajaţi ai MAI şi MApN au intervenit în zonele sinistrate, deşi, de ieri, muncesc pe bani mai puţini. Lupta cu apele, pe salarii tăiate

Peste 160 delocalităţi din 22 de judeţe au fost inundate, în ultimele 24 de ore, iaraproape 900 de persoane au fost evacuate din case, în vreme ce peste 2.800 deangajaţi ai MAI şi ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelorşi limitarea pagubelor. Ieri, au intrat în vigoare legile austerităţii, careprevăd diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%, inclusiv a cadrelor MAI careau acţionat la inundaţii.

Potrivitdatelor furnizate de Inpsectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, judeţeleafectate în ultimele 24 de ore de inundaţii au fost Alba, Bacău, Botoşani,Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu,Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Tulcea, Vasluişi Vrancea. Echipele de intervenţie au evacuat aproape 900 de persoane, înintervalul menţionat, apele distrugând şi o locuinţă şi afectând alte aproape300. Totodată, peste 3.200 de gospodării, anexe, curţi şi grădini au fostinundate, precum şi aproape 18.000 de hectare de păşuni şi fâneţe, aproape15.000 de hectare de teren arabil, aproape 5.000 de hectare de păduri, 16obiective socioeconomice, şase drumuri naţionale, opt drumuri judeţene şi nouădrumuri comunale. În plus, viitura a făcut ca şase poduri şi 78 de podeţe sădevină impracticabile, iar peste 300 de fântâni au fost colmatate.

Pentrulimitarea pagubelor şi pentru salvarea vieţilor omeneşti au intervenit peste2.800 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), aiMinisterului Apărării Naţionale (MApN) şi ai altor structuri. Aceştia auacţionat cu peste 400 de mijloace de intervenţie, dintre care 216 din dotareainspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Pagubele, în cifreastronomice

Inundaţiiledin judeţul Suceava au afectat 72 de localităţi, fiind evacuate 2.390 depersoane, 501 persoane sunt izolate temporar, 47 de case sunt distruse şi 4.228case sunt avariate. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, ieri-dimineaţăerau blocate circulaţiei mai multe drumuri naţionale. În 19 din cele 72 delocalităţi afectate de inundaţii au fost evacuate aproximativ 2.390 depersoane, cele mai multe - 500 - în Frătăuţii Noi, 368 în Grăniceşti şi câtetrei sute în Grămeşti şi Zvoriştea. Un număr de 501 persoane sunt izolatetemporar, din care 134 în Arbore, 60 în Frasin, patru în Todireşti, 65 înBilca, 24 în Burla, 21 în Dolhasca, şi câte una în Mitocu Dragomirnei şiZamostea, 30 în Stulpicani şi 168 în Voitinel.

Potrivitcomunicatului, inundaţiile au distrus 47 de case în Mănăstirea Humorului,Todireşti, Zvoriştea, Zamostea, Şerbăuţi, Pătrăuţi, Milişăuţi, Grăniceşti,Grămeşti, Dorneşti, Dolhasca, Dărmăneşti şi Comăneşti. Totodată, din cauzainundaţiilor puternice, 4.228 de case sunt avariate, iar 1.045 de case suntizolate. Totodată, 119 poduri şi 658 de podeţe sunt distruse, 86 de poduri şi803 podeţe sunt avariate, 33,68 de kilometri de apărări de maluri sunt distruseşi peste 11,775 de kilometri avariate, iar 17.571 de hectare de teren agricolşi păşune sunt inundate, fiind înregistrate şi 30 de alunecări de teren.

Inundaţiileau dus la colmatarea a 16.125 de fântâni, avarierea a 42 de obiective economiceşi dstrugerea unuia, fiind afectate, de asemenea, stadionul din oraşul Frasinşi şase obiective culturale.

Un bărbat din Zalăuvrea să găzduiască într-un apartament o familie sinistrată

Prefectulde Sălaj, Alexandru Vegh, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, căPrefectura a fost contactată de un cetăţean din Zalău care doreşte să pună ladispoziţia unei familii sinistrate din Moldova un apartament cu trei camere, înZalău. "Este un gest umanitar, făcut de un român pentru alţi româniafectaţi grav de inundaţii. Situaţia familiilor din judeţele din Moldova alecăror gospodării au fost distruse de inundaţii este într-adevărdisperată", a declarat Alexandru Vegh. Astfel, bărbatul pune la dispoziţieapartamentul pe perioadă determinată, care va fi stabilită de comun acord întreproprietar şi familia sinistrată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12

Mai multe imagini:
Aproape 3.000 de angajaţi ai MAI şi MApN au intervenit în zonele sinistrate, deşi, de ieri, muncesc pe bani mai puţini. Lupta cu apele, pe salarii tăiate
zoom
Aproape 3.000 de angajaţi ai MAI şi MApN au intervenit în zonele sinistrate, deşi, de ieri, muncesc pe bani mai puţini. Lupta cu apele, pe salarii tăiate
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine